Antena Meniu Search
x

Talibanii și-au anunțat guvernul. Ministru de Interne este un terorist pentru prinderea căruia FBI oferă 5 milioane de dolari

Talibanii au început să anunțe miniștrii care vor forma noul guvern după cucerirea Afganistanului. Unele figuri din guvernul taliban sunt însă persoane căutate de autoritățile SUA, cu recompense de milioane de dolari pentru prinderea lor. 

de Redactia Observator

la 08.09.2021, 16:32

Vezi și

Talibanii au anunțat un guvern interimar în Afganistan și au declarat țara „Emirat Islamic”, scrie BBC. Guvernul va fi condus de Mullah Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii mișcării. Ministrul de interne este un temut lider al grupării Haqqani. Nicio femeie nu face parte din noul guvern.

Mullah Muhammad Hassan Akhund, cofondator și șef al consiliului de conducere al talibanilor, a fost numit marți prim-ministru în exercițiu al Afganistanului, alți lideri talibani în vârstă au aprobat numirea sa. Mullah Abdul Ghani Baradar, considerat liderul de facto al grupului militant, a fost numit vicepremier, potrivit purtătorului de cuvânt al talibanilor. Unul dintre cofondatorii mișcării talibane, Baradar a condus biroul politic al talibanilor. A fost capturat în 2010 de forțele de securitate din orașul Karachi din sudul Pakistanului și eliberat în 2018, după care s-a mutat în Qatar. Baradar și Mullah Omar au fondat mișcarea talibană la începutul anilor 90.

Sirajuddin Haqqani a fost numit în funcția de ministru de Interne. Haqqani este considerat un terorist internațional de către autoritățile americane, FBI-ul oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar putea duce la arestarea sa. Fiul unui proeminent comandant al mujahedinilor, Jalaluddin Haqqani, Sirajuddin a condus rețeaua Haqqani, un grup care supraveghează bunurile financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei cu Pakistanul. Unii experți cred că rețeaua Haqqani a introdus bombe sinucigașe în Afganistan. Haqqani este căutat de FBI în legătură cu un atac din 2008 asupra unui hotel din Kabul, care a ucis șase persoane, inclusiv un cetățean american. Haqqani ar fi participat, de asemenea, la atacuri transfrontaliere asupra forțelor americane și ale coaliției din Afganistan și ar fi planificat să-l asasineze pe președintele afgan Hamid Karzai în 2008.

Mullah Yaqoob, fiul liderului mujahedin și fondatorul talibanilor, Mullah Mohammed Omar, a fost numit în funcția de ministru al Apărării. În ciuda istoriei sale, Yaqoob este considerat de Vest ca fiind moderat în comparație cu ”standardele” talibane. A fost susținător al soluționării conflictului afgan pe calea negocierilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Talibanii și-au anunțat guvernul. Ministru de Interne este un terorist pentru prinderea căruia FBI oferă 5 milioane de dolari