Antena Meniu Search
x

Tensiunile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud continuă. Phenianul a testat o rachetă balistică, criticând "politica ostilă" a SUA

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă spre mare, în largul coastei sale de est, a declarat armata Coreei de Sud. Phenianul reia un apel către SUA și Coreea de Sud, solicitând celor două state să renunțe la „politica ostilă” pentru a relua discuțiile.

de Redactia Observator

la 28.09.2021, 09:26

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică
Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică - Profimedia

Tensiunile continuă între Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Phenianul a lansat o rachetă din provincia nord-centrală Jagang, în jurul orei locale 06:40, au declarat șefii de stat major din Sud. Potrivit Reuters, Ministerul japonez al Apărării a declarat că pare a fi o rachetă balistică, fără a oferi mai multe detalii. Ultimul test a subliniat dezvoltarea constantă a sistemelor de armament ale Coreei de Nord, ridicând miza negocierilor menite să demonteze arsenalul său nuclear și de rachete balistice, în schimbul ameliorării sancțiunilor aplicate de SUA.

Tensiuni Nord-Sud în Peninsula Coreeană

Lansarea rachetei a avut loc chiar înainte ca ambasadorul Coreei de Nord la Organizația Națiunilor Unite să îndemne Statele Unite să renunțe la politica ostilă față de Phenian. Acesta a declarat că nimeni nu poate nega dreptul țării sale la autoapărare și la testarea armelor.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a ordonat efectuarea unei analize detaliate a mișcărilor recente din Nord, pentru a elabora un răspuns adecvat. "Regretăm că racheta a fost lansată într-un moment în care era foarte important să stabilizăm situația Peninsulei Coreene", a declarat Boo Seung-chan, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că lansarea rachetei nu reprezintă o amenințare imediată pentru americani sau aliații lor, dar a evidențiat „impactul destabilizator” al programelor de armament ale Nordului.

Coreea de Nord a acuzat administraţiile de la Seul și Washington de „dublu standard”, întrucât au denunțat dezvoltarea armelor sale nucleare în timp ce își continuă propriile activități militare. La începutul lunii, Coreea de Sud a testat prima sa rachetă balistică lansată de un submarin, la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a testat propria armă. Recent, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a declarat că ţara sa este dispusă să reia tratativele cu Coreea de Sud, în condiţiile în care administraţia de la Seul pune capăt „politicilor ostile”. Afirmaţiile sale vin ca răspuns la apelul reînnoit al ţării vecine de a pune capăt oficial războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Tensiunile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud continuă. Phenianul a testat o rachetă balistică, criticând "politica ostilă" a SUA