Antena Meniu Search
x

Trei cabluri de internet din Marea Roșie au fost tăiate. A fost perturbată rețeaua de telecomunicații, la nivel global

Trei cabluri din Marea Roșie care furnizau internet și telecomunicații la nivel global au fost tăiate zilele trecute. De vină ar fi rebelii Houthi, gruparea care continuă să creeze haos în această zonă. Cu toate acestea, rebelii neagă orice acuzaţie şi spun că întreruperile au fost provocate de operațiunile militare britanice și americane.  

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 14:15

Vezi și

Potrivit companiei Hong Kong Global Communicaţions, 25% din traficul de date care circulă prin Marea Roșie a fost afectat. Incidentul a forțat furnizorii să redirecționeze până la un sfert din traficul dintre Asia, Europa și Orientul Mijlociu, pentru a minimaliza perturbările pentru clienți, scrie CNN.

Compania Seacom, care deservește Djibouti, a declarat că „testele inițiale indică că segmentul afectat se află în jurisdicția maritimă a Yemenului din sudul Mării Roșii”. Seacom a mai spus că redirecționează traficul, dar unele servicii au fost oprite. Și Tata Communications a anunțat că „a inițiat măsuri de remediere imediate și adecvate” după tăierea cablurilor.

Cablurile subacvatice sunt "forța invizibilă" care conduce internetul, multe fiind finanțate în ultimii ani de giganții tech precum Google, Microsoft, Amazon și Meta, părintele Facebook. Deteriorarea acestor rețele subacvatice poate cauza întreruperi extinse ale internetului, așa cum s-a întâmplat după cutremurul din Taiwan din 2006.

Distrugerea cablurilor din Marea Roșie vine la scurt timp după ce guvernul oficial yemenit a avertizat cu privire la posibilitatea ca rebelii Houthi să vizeze rețeaua. Milițienii susținuți de iranieni au perturbat deja lanțurile de aprovizionare globale, atacând nave comerciale în acest important curs de apă.

Pe acelaşi subiect

Rețelele afectate

Pe de altă parte, rebelii Houthi au respins acuzațiile și au dat vina pentru întreruperi pe operațiunile militare britanice și americane, fără a furniza dovezi. "Nu avem nicio intenție de a viza cablurile maritime care furnizează internet țărilor din regiune", a declarat liderul rebelilor yemeniți.

Printre rețelele afectate se numără Asia-Africa-Europa 1, un sistem de cabluri de 25.000 de kilometri care leagă Asia de Sud-Est de Europa prin Egipt și rețeaua Europe India Gateway (EIG), care conectează Europa, Orientul Mijlociu și India și are ca investitor important Vodafone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Trei cabluri de internet din Marea Roșie au fost tăiate. A fost perturbată rețeaua de telecomunicații, la nivel global