Video Tensiunile tot mai mari din Orientul Mijlociu îi îngrijorează pe oficialii UE: Un efect de domino în regiune. Biden ameninţă că acesta e doar începutul
Statele Unite au lansat, azi noapte, o serie de atacuri aeriene asupra grupărilor din Siria și Irak, susținute de Iran. Acţiunea vine ca un răspuns la un atac cu dronă din Iordania în care trei soldaţi americani şi-au pierdut viaţa. În misiune au fost folosite inclusiv bombardierele de croaziera B1, care au zburat tocmai din America. Biden a avertizat că acesta este doar începutul, în timp ce Irakul spune că atacurile vor avea consecințe dezastruoase pentru securitatea și stabilitatea regiunii.
Atacurile aeriene au avut loc timp de 30 de minute, noaptea trecută. Forţele armatei americane au vizat şapte zone - trei în Irak şi patru în Siria. Au fost lovite peste 85 de ţinte cu rachete trase din avioane, printre care şi bombardiere strategice B1 şi au fost folosite peste 125 de muniţii de precizie, anunţă oficialii americani.
John Kirby, consiliul naţional de securitate SUA: Ţintele au inclus centre de comandă şi de control, sedii şi centre de informaţii, depozite cu armament şi centre de logistică, dar şi depozite care furnizau muniţie. Aceste ţinte au fost alese cu mare atenţie pentru a fi evitate victimele civile şi au fost bazate pe dovezi clare care arată că au avut legătură cu atacurile aupra personalului american din regiune.
Guvernul irakian a anunţat că cel puțin 16 persoane au fost ucise în urma loviturilor și alte 25 au fost rănite, printre ele şi civili. De asemenea, "daune semnificative" au fost provocate la mai multe case și proprietăți private.
Biden: Acesta este doar începutul
- "Dacă faceţi rău unui american, vom răspunde". Cum a comentat Joe Biden atacurile Armatei SUA în Irak şi Siria
- Răzbunarea SUA după atacul asupra bazei militare din Iordania: lovituri lansate asupra grupărilor din Irak şi Siria
- Marile dureri de cap ale NATO. Alianţa are 3 ani la dispoziţie să se pregătească de atacuri cu rachete ale...
Preşedintele Joe Biden precizează, însă, că acesta este numai începutul, iar cei care caută să facă rău americanilor, trebuie să să se aştepte la un răspuns pe măsură. Între timp, oficialii europeni se tem că atacurile nu vor avea un alt rezultat decât intensificarea tensiunii și instabilității în regiune.
Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE: Trăim o situație critică în Orientul Mijlociu și în întreaga regiune. Şi în măsura în care războiul din Gaza continuă, este foarte greu de crezut că situația din Marea Roșie se va îmbunătăți, pentru că un lucru este legat de celălalt, este un efect de domino în regiune.
Atacurile aeriene de noaptea trecută din Siria și Irak vin în contextul în care o bază americană din Iordania a devenit ţinta dronelor pe 28 ianuarie. Trei militari şi-au pierdut viaţa atunci. Ieri, preşedintele Biden a participat la ceremonia de repatriere a soldaţilor ucişi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰