Antena Meniu Search
x

Trei grupări paramilitare formate din ruşi pro-ucraineni susţin că au trecut graniţa. FSB spune că a respins atacul şi a ucis 100 de luptători

Război în Ucraina. Corespondenți militari ruși şi canale de Telegram de propagnadă au relatat marţi că mai multe grupări paramilitare intitulate "Legiunea Libertatea Rusiei", "Corpul de Voluntari Ruşi" și "Batalionul Siberian", care luptă de partea Forțelor Armate ale Ucrainei, au încercat să treacă granița pe teritoriul Federației Ruse, în regiunile Belgorod și Kursk. FSB susține că peste 100 de luptători ai forțelor armate ucrainene au fost uciși în timp ce încercau să pătrundă în regiunile respective. 

de Redactia Observator

la 12.03.2024, 15:18

Trei grupări paramilitare formate din ruşi pro-ucraineni susţin că au trecut graniţa. FSB spune că a respins atacul şi a ucis 100 de luptători
Trei grupări paramilitare formate din ruşi pro-ucraineni susţin că au trecut graniţa. FSB spune că a respins atacul şi a ucis 100 de luptători - X

Grupările paramilitare "Legiunea Libertatea Rusiei", "Corpul de Voluntari Ruşi" și "Batalionul Siberian" susţin că au trecut granița în cadrul unei operațiuni comune derulate marţi dimineaţă. Potrvit Radio Europa Liberă, acestea sunt formațiuni în principal de ruși care luptă de partea Ucrainei. 

Nu se cunosc multe detalii despre membrii acestor grupări, numărul lor sau frontul unde luptă, numele lor fiind legat de o serie de tentative sau incursiuni sporadice în Rusia. Nu este clar nici dacă ele sunt mai mult o mișcare de PR a Ucrainei. Ministerul rus al Apărării și Serviciul Federal de Securitate FSB au declarat ulterior că armata ucraineană a încercat să treacă granița în Rusia, dar a fost respinsă, suferind pierderi. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce se știe despre încercările de trecere a graniţei în regiunile Belgorod și Kursk

Pe acelaşi subiect

Canalul rusesc de Telegram Wargonzo a fost primul care a relatat despre atac. Potrivit acestuia, mai multe grupuri armate în camionete, sprijinite cu foc de artilerie și mortiere, au încercat să treacă granița dintre Rusia și Ucraina. Wargonzo mai susține că în apropierea graniței au fost văzute mai multe tancuri ale Forțelor Armate ucrainene, care au deschis focul în timpul unei încercări de asalt.

Potrivit canalului Rîbar, deși acțiunea este probabil una "cu scop propagandistic", armata Ucraineană a masat tancuri în zonele respective, care sunt monitorizate cu atenție.

Potrivit unui corespondent al televiziunii ruse de stat, Andrei Rudenko, marţi dimineaţă a avut loc o misiune de "recunoaștere în forță" în regiunea Belgorod, iar armata rusă a distrus trei vehicule blindate de transport de trupe. Potrivit lui Rudenko, în regiunea Kursk, sabotorii au încercat să treacă granița în apropierea satului Tetkino. 

Canalul de Telegram Baza, apropiat de forţele ruse de ordine, a relatat că două persoane au fost rănite în timpul unei bătălii în regiunea Kursk.

Gruparea intitulată "Legiunea Libertatea Rusiei", care luptă de partea Forțelor Armate ucrainene, a postat pe Telegram despre "atacul asupra regiunilor Belgorod și Kursk" şi a postat o filmare despre care susţine că arată momentul în care luptătorii săi au trecut graniţa din Ucraina în Rusia.

Publicația Radio Europa Liberă a geolocalizat o filmare publicată de "Legiunea Libertatea Rusiei", care ar fi arătat explozia unui transportor blindat rusesc în centrul satului Tetkino. Nu este clar când și unde exact au fost filmate imaginile cu lupte şi trecerea peste graniță, a menţionat siteul rusesc independent de ştiri Meduza.

Mesaje similare au apărut şi pe canalul de Telegram al unei alte grupări intitulate "Batalionului Siberian" care luptă și ea în Ucraina de partea Forțelor Armate ucrainene. Luptătorii susțin că au intrat pe teritoriul Rusiei și că "au loc lupte aprige în apropierea graniței".

Fostul deputat rus Ilia Ponomarev, urmărit internaţional de Moscova şi stabilit în Ucraina, susține că o altă grupare a intrat alături de cele două în regiunile Kursk și Belgorod, cea intitulată "Corpul de Voluntari Ruşi", prescurtat RDK. 

Un purtător al serviciilor secrete ucrainene, Andrei Iusov, a scris pe canalul său de Telegram că aceste grupări sunt formate din cetăţeni ruşi care acţionează independent de Ucraina. "Legiunea Libertatea Rusiei, RDK și Batalionul Siberian acționează ca unități independente, deoarece sunt formate din cetățeni ai Federației Ruse. Probabil că acum are loc o operațiune comună a acestor unități", a spus el. 

Guvernatorul regiunii Kursk a confirmat că un grup de sabotaj a încercat să treacă granița, dar fără succes. "A fost o luptă cu împușcături, dar nu a fost nicio trecere" a spus şeful regiunii Kursk, Roman Starovoît. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că Forțele Armate ucrainene au lansat marţi lovituri asupra oraşului Graîvoron. Potrivit guvernatorului, 11 case private și cinci mașini au fost avariate.

SBU: Ucraina a pierdut peste 100 de oameni, 6 tancuri și un obuzier Caesar

SBU a declarat că începând cu 10 martie, polițiștii de frontieră și militarii ruși au oprit mai multe încercări de trecere a frontierei de stat în regiunile Belgorod și Kursk.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, pe 12 martie în jurul orei 03:00 dimineaţa, ora Moscovei, "formațiuni ucrainene" au încercat "să invadeze" teritoriul regiunii Belgorod din trei direcții simultan: în apropierea satelor Odnorobovka, Nekhoteevka și Spodarîuşino. Potrivit ministerului, au fost lovite de aviație, artilerie și forțe de rachetă. 

De asemenea, potrivit ministerului, marţi dimineaţă între 08:00 şi 08:25 ora Moscovei, au fost lansate patru atacuri în zona satului Tetkino, din regiunea Kursk.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, "sabotorii ucraineni au încercat să pătrundă în regiunile rusești în paralel cu atacuri masive cu drone".  Potrivit Ministerului rus al Apărării şi autorităților regionale, cel puțin 10 regiuni au fost atacate cu drone în noaptea de 11 spre 12 martie.

Potrivit FSB, din 10 martie, Kievul a pierdut peste 100 de oameni, 6 tancuri și un obuzier autopropulsat francez Caesar, precum și 20 de vehicule blindate de luptă. Ministerul rus al Apărării a estimat pierderile ucrainene din timpul încercării de a intra în regiunea Belgorod la 60 de persoane, 5 tancuri și un transportor blindat de trupe. Agenţia de stat TASS scrie că ministerul nu a furnizat date pentru regiunea Kursk.

Potrivit presei de stat, două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. Este vorba de femeie care a fost rănită în Şebekino, regiunea Belgorod, iar un bărbat a fost rănit în satul Tetkino din regiunea Kursk. De asemenea, în regiunea Belgorod au fost raportate avarii la mai multe clădiri și linii electrice.

Potrivit ruşilor în martie 2023, sabotori ucraineni au pătruns pe teritoriul regiunii Brîansk, iar la sfârșitul lunii mai și la începutul lunii iunie au încercat să pătrundă în regiunea Belgorod.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Trei grupări paramilitare formate din ruşi pro-ucraineni susţin că au trecut graniţa. FSB spune că a respins atacul şi a ucis 100 de luptători