Antena Meniu Search
x

Polonia a recunoscut oficial că soldați din țări NATO sunt deja în Ucraina. Cine sunt militarii şi ce fac la Kiev

Război în Ucraina. Ministrul polonez de Externe a recunoscut oficial că sunt deja prezente trupe din ţări NATO în Ucraina, în contextul declaraţiilor făcute de Emmanuel Macron cu privire la potențiala desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat spunând că nu mai are sens ca NATO să nege faptul că a trimis militari la Kiev.

de Redactia Observator

la 11.03.2024, 15:49

Polonia a recunoscut oficial că soldați din țări NATO sunt deja în Ucraina. Cine sunt militarii şi ce fac la Kiev
Polonia a recunoscut oficial că soldați din țări NATO sunt deja în Ucraina. Cine sunt militarii şi ce fac la Kiev - Profimedia

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, care le-a mulțumit americanilor după exploziile de la gazoducte Nord Stream în 2022, a agitat din nou apele diplomatice în Occident. 

A declarat vinerea trecută, în timpul unei conferinţe dedicate celei de-a 25-a aniversări a aderării Poloniei la NATO, că în Ucraina se află deja personal militar din ţări NATO. 

Sikorski nu a vrut să spună ce ţări au trimis soldaţi, dar și-a exprimat recunoștința pentru participarea lor.

"Soldații NATO sunt deja prezenți în Ucraina. Și aș dori să le mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. Aceste țări știu cine sunt, dar nu le pot dezvălui. Spre deosebire de alți politicieni, nu voi enumera acele țări", a spus Sikorski.

Pe acelaşi subiect

Polonezul ar fi făcut o aluzie la cancelarul german Olaf Scholz care a lăsat de înţeles la sfârşitul lunii februarie că Franţa şi Marea Britanie au trimis soldaţi în Ucraina pentru a-i asista pe ucraineni la atacurile cu rachete Scalp şi Storm Shadow.

Informaţia pare să fi fost confirmată şi de înregistrarea publicată de ruşi în care ofiţeri germani discută despre trimiterea de rachete de croazieră Taurus în Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat spunând că este inutil ca NATO să mai nege faptul că a trimis militari ai alianţei în Ucraina. "Nu are rost să mai nege în continuare", a comentat Zaharova pentru Izvestia. 

Cine sunt trupele NATO prezente în Ucraina

Radoslaw Sikorski a confirmat ceea ce se știa deja, a comentat pe platfoma X, Velina Tchakarova, expert în geopolitică. Ea atrage atenţia însă că este vorba de un număr mic de soldaţi din ţări NATO care îi asistă pe ucraineni, dar care NU luptă pe front. 

"Într-adevăr, în Ucraina există un număr neglijabil de militari din ţări NATO pentru a-i ajuta pe ucraineni cu logistica și pregătirea, dar nu pentru a lupta cu trupele rusești pe front. Ministru Sikorski confirmă ceea ce se știe deja", a spus ea. 

Cât priveşte ceea ce Occidentul numeşte "voluntari", iar Rusia numeşte "mercenari", adică străini care luptă pe frontul din Ucraina, mai multe ţări occidentale, inclusiv SUA şi Franţa, au spus în repetate rânduri că respectivii, foşti militari sau nu, au plecat pe cont propriu în Ucraina şi nu fac parte în mod oficial din armatele ţărilor respective. 

Sikorski s-a aratătat de acord cu declaraţia preşedintelui francez despre posibilitatea trimiterii trupelor NATO în Ucraina.

"Sunt de acord cu această iniţiativă, pentru că în opinia mea are intenţii bune. Aceasta înseamnă că preşedintele Rusiei trebuie să se gândească care va fi următorul nostru pas", a declarat Sikorski, referindu-se la aşa-numita ambiguitate strategică.

Parisul a nuanţat ulterior declaraţiile lui Macron, prin vocea ministrului Apărării, care a spus că nu este vorba de trimiterea unor trupe combatante, ci, de pildă, de echipe care să ajute la deminare şi antrenarea militarilor ucraineni.

Unii analişti au interpretat declaraţiile preşedintelui francez ca făcând parte dintr-o strategie de descurajare a adversarului, cunoscută sub numele de "ambiguitate strategică". 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat săptămâna trecută despre inevitabilitatea unui conflict direct între Rusia și NATO în cazul în care trupele străine ar apărea în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Polonia a recunoscut oficial că soldați din țări NATO sunt deja în Ucraina. Cine sunt militarii şi ce fac la Kiev