Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Turiştii care-şi vor petrece vacanţa în Grecia sunt sfătuiţi să-şi ia bani cash

Grecia este, mai mult ca oricând, punctul fierbinte al Europei şi nu doar meteorologic

de Redactia Observator

la 18.06.2015 , 08:20

Grecia este, mai mult ca oricând, punctul fierbinte al Europei şi nu doar meteorologic

Turiştii care-şi vor petrece vacanţa în Grecia sunt sfătuiţi să-şi ia bani cash deoarece, în următoarele săptămâni, totul e posibil: închiderea băncilor şi chiar ieşirea ţării din zona euro. Acestea pot fi urmările intrării în incapacitate de plată, care pare tot mai probabilă.

Nici guvernul, nici finanţatorii internaţionali nu se arată dispuse la nicio concesie pentru un acord care să salveze ţara de la faliment. 

Vezi și

Mii de manifestanţi şi-au exprimat, în faţa parlamentului de la Atena, sprijinul pentru guvern, în confruntarea cu instituţiile creditoare internaţionale.

În cadrul actualului program de ajutor financiar, Grecia mai are de primit peste 7 miliarde de dolari. Lipsa acestor bani ar duce direct la incapacitatea de plată, dar, în schimbul fondurilor, Uniunea Europeană cere reforme şi noi măsuri de austeritate.

La rândul său, premierul Alexis Tsipras se declară gata să spună "un NU hotărât" continuării politicii de austeritate şi mai ales unei noi reduceri a pensiilor.

Reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro era considerată ultima şansă pentru un acord, dar un asemenea rezultat este puţin probabil. Ambele părţi se declară gata să reia negocierile pentru un acord cât mai rapid dar refuză, în acelaşi timp, orice compromis.

În aceste condiţii, Banca Centrală a Greciei a avertizat că incapacitatea de plată va avea urmări "dureroase": recesiune profundă, scăderea dramatică a nivelului de trai şi în ultimă instanţă excluderea din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană.

Chiar dacă-şi susţin guvernul, 70 la sută din greci doresc, potrivit sondajelor, să rămână "cu orice preţ" în zona euro. Aşa că nu este exclusă o înţelegere de ultimă clipă sau. o nouă amânare a plăţilor scadente. Deocamdată, însă, turiştilor care pleacă în Grecia li se recomandă să aibă la ei bani peşin deoarece bancomatele ar putea fi, oricând, golite peste noapte.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Turiştii care-şi vor petrece vacanţa în Grecia sunt sfătuiţi să-şi ia bani cash