Antena Meniu Search
x

”Ucigașul tăcut”. Arma ninja folosită de americani pentru a-l ucide pe Zawahiri, când se afla pe balconul casei

Americanii au mai obţinut o victorie în lupta contra terorismului. Ayman al-Zawahiri a fost omorât într-o operaţiune secretă, executată cu o dronă în capitala Afganistanului, Kabul. Liderul Al-Qaeda a fost cel care a complotat atacul de la 11 septembrie alături de Osama bin Laden, fondatorul organizaţiei teroriste.  Deşi pe capul său se afla o recompensă de 25 de milioane de dolari, se pare că Ayman al-Zawahiri a fost atât de sigur pe puterea talibanilor reveniţi anul trecut la conducerea Afganistanului încât s-a mutat într-o casă din Kabul și apărea în mod regulat în aer liber, pe balconul acesteia, potrivit AFP

de Redactia Observator

la 02.08.2022, 13:38

Guvernul SUA nu a renunțat niciodată să-l urmărească pe unul dintre creierele atacurilor de la 11 septembrie 2001, considerat și moștenitorul lui Osama bin Laden.

Americanii l-au urmărit ani de zile pe Ayman al-Zawahiri până pe 31 iulie 2022  când forțele armate americane au tras două rachete Hellfire dintr-o dronă care zbura deasupra capitalei afgane. Au lovit casa unde se ascundea Zawahiri și l-au ucis a anunțat luni președintele Joe Biden.

Oficialii americani au descris operațiunea ca fiind una la fel de meticulos planificată precum cea care l-a ucis pe Bin Laden în Pakistan în 2011.

Filmul morții lui Ayman al-Zawahiri: a intrat în vizorul amercanilor pentru că ieșea pe balcon

Pe acelaşi subiect

Nu e o surpriză că Ayman al-Zawahiri se ascundea în Kabul, susțin analiștii. De când talibanii au preluat puterea în august 2021, Al-Qaeda s-a simțit mai bine acasă. Însă și așa, depistarea sa a fost grea. ”De câțiva ani, guvernul SUA știa de o rețea despre care aveam informații că îl sprijină pe Zawahiri”, a declarat un înalt oficial al administrației americane, citat de AFP. 

Abia în acest an, serviciile de informații americane au aflat că familia lui Ayman al-Zawahiri, soția, fiica și copiii ei s-au mutat în capitala afgană. Rudele acestuia au fost extrem de precaute, un exercițiu vechi și cunoscut în rândul apropiaților liderilor teroriști, pentru a preveni urmărirea acestuia. 

În cele din urmă Zawahiri  a apărut în Kabul și nu a mai plecat. ”L-am identificat pe Zawahiri de mai multe ori când ieșea perioade lungi de timp pe balconul casei”, a dezvăluit oficialul american.

În lunile mai și iunie a fost dezvoltat un plan de atac. Statele Unite au monitorizat constant casa cu mai multe etaje în care se ascundea pentru a strânge informații despre modelul de viață al familiei. Au studiat cu precizie și construcția casei, pentru a-l putea lovi pe Zawahiri fără a pune în pericol structura clădirii și a reduce riscul pentru civili.

Oficialii din Apărare și serviciile de informații au finalizat planul în iunie. L-au prezentat lui Joe Biden la Casa Albă pe 1 iulie, folosind un plan detaliat al casei, așa cum s-a făcut înainte de raidul în care a fost ucis Bin Laden. Pe 25 iulie, Joe Biden - aflat în izolare după ce a fost depistat cu Covid - a dat undă verde. 

În cadrul unei ședințe care a amintit de celebra reuniune de la Casa Albă din 28 aprilie 2011, în care președintele Barack Obama a decis să trimită trupe americane în Pakistan pentru a-l lichida pe Bin Laden, toți consilierii și oficialii lui Joe Biden au aprobat planul. 

”Ucigașul tăcut”. Arma folosită de americani pentru a-l lovi pe Zawahiri pe balcon, fără a produce alte pagube

Atacul a implicat o dronă americană înarmată cu două rachete ghidate cu precizie, Hellfire, care au fost lansate duminică, 31 iulie 2022, la ora 6:18 a.m, ora Kabulului. Zawahiri a fost ”ucis pe balcon”, a spus oficialul american. Aparent rachetele folosite nu erau modele Hellfire obișnuite, care ar fi putut distruge casa complet. 

Imaginile de după atac arată doar câteva ferestre de la un etaj distruse, iar restul intacte. Acest lucru sugerează că americanii au folosit versiuni non-explozive de rachete Hellfire, model R9X. Acestea extrag din fuselaj șase lame asemănătoare cuțitelor și își distrug ținta, fără să atingă sau să lovească oamenii și obiectele din apropierea ei.

Denumită și ”cuțilele zburătoare” sau ”arma ninja” sau ”ucigașul tăcut”, racheta a fost folosită de peste 6 ori de forțele americane pentru a ucide lideri ai grupurilor jihadiste fără a răni trecătorii.

Racheta Hellfire R9X

Twitter / Arda Mevlutoglu

Oficialul american nu a oferit alte detalii, dar și-a exprimat încrederea că Zawahiri a fost ucis și că nimeni nu a mai fost rănit în atac. ”Membrii familiei lui Zawahiri se aflau în alte locuri din casă în momentul atacului, nu au fost vizați în mod intenționat și nu au fost răniți”, a spus el.

Oficialul a mai spus că acest atac ”este o lovitură importantă pentru Al-Qaida și că va degrada capacitatea grupului de a opera”. ”Așa cum a spus în mod constant președintele Biden, nu vom permite Afganistanului să devină un refugiu pentru teroriști care ar putea face rău americanilor”, a spus oficialul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » ”Ucigașul tăcut”. Arma ninja folosită de americani pentru a-l ucide pe Zawahiri, când se afla pe balconul casei