Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina a pierdut 230 de km pătrați în Doneţk de când a invadat Kursk. "Ucraina plătește un preț mare în Donbas"

Război în Ucraina. În mai puțin mai puțin de patru săptămâni de la declanşarea incursiunii militare în Kursk, Ucraina a pierdut 230 de kilometri pătrați în Doneţk. Şi în timp ce a ocupat un orăşel de 6000 de oameni în Rusia, a pierdut cinci orașe în Donbas, de peste 53.000 de locuitori în total, a calculat publicaţia germană BILD care se întreabă dacă nu cumva "Ucraina pierde câștigând în Rusia?"

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 18:12

Ucraina a pierdut 230 de km pătrați în Doneţk de când a invadat Kursk. Ucraina plătește un preț mare în Donbas
Ucraina a pierdut 230 de km pătrați în Doneţk de când a invadat Kursk. Ucraina plătește un preț mare în Donbas - Profimedia

Dacă credem complet cuvintele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ofensiva armatei ucrainene în Kursk este un succes total. În mai puțin mai puțin de patru săptămâni, trupele ucrainene au ajuns să controleze 100 de aşezări, adică aproape 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. Campania militară din Kursk face parte din "planul de victorie" al guvernului a spus Zelenski săptămâna trecută. Dar realitatea este puțin mai complexă, atrage atenţia BILD. 

De la începutul ofensivei în Kursk pe 6 august, trupele ruse au avansat din ce în ce mai repede în Donbas, estul Ucrainei. Numai în regiunea Donețk au cucerit peste 230 de kilometri pătrați. Și în timp ce armata ucraineană a reușit să controleze un singur orăşel rusesc (de 6.000 de locuitori), Sudja, armata rusă a cucerit cinci orașe ucrainene: Novohrodivka, Krasnohorivka, Drujba, Pivnichne și New-York, cu un total de peste 53.000 de locuitori.

Începând cu 26 august, Pokrovsk, un important oraş din punct de vedere strategic, cu o populație de 65.000 de locuitori, a fost evacuat forțat pentru că trupele rusești sunt la doar opt kilometri distanță. "Ucraina plătește un preț mare în Donbas pentru succesele sale de la Kursk", a comentat expertul militar Nico Lange evaluând operațiunea riscantă a trupelor ucrainene. "Presiunea ruşilor asupra Pokrovsk și evacuările care sunt acum necesare pun la îndoială strategia conducerii ucrainene", a declarat expertul în securitate pentru BILD.

Articolul continuă după reclamă

Ucraina și-a redus cele mai bune unități de pe frontul de est

Pe acelaşi subiect

Lange vede o legătură directă între succesele din Kursk și situația din ce în ce mai amenințătoare din Donbas. Kievul și-a redus cele mai bune unități de pe frontul de est, pe teritoriu propriu, pentru a putea avansa în vestul Rusiei. "Unitățile slab echipate din Donbas nu pot face față rușilor de acolo, ceea ce provoacă discuții și tulburări interne", a spus Lange pentru BILD.

Artis Pabriks, fost ministru al Apărării din Letonia, vede situaţia complet diferit. În opinia sa, operațiunea Kursk este "o capodoperă" a conducerii ucrainene prin care transmite ceva atât Rusiei, cât și Occidentului. "În primul rând, operațiunea a fost ținută secretă față de aliați pentru a nu fi dezvăluită sau oprită de aceștia. În al doilea rând, s-a produs în timpul sezonului de vacanță, când politicienii responsabili se relaxează în concediul de vară. În al treilea rând, a surprins tradiționala aroganță rusească a "națiunii învingătoare", care nu se așteptase la un asemenea pas", a declarat el pentru BILD.

Una peste alta, invadarea Rusiei "a dovedit scepticilor occidentali că teama de escaladare este o constrângere autoimpusă și că permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul Rusiei este o cerere legitimă și pragmatică".

Occidentul nu a reacţionat cum ar fi sperat Ucraina

Cu toate acestea, până acum nici Rusia, nici Occidentul nu a reacționat așa cum ar fi vrut Kievul. Ucrainei nu i s-au promis nici arme noi, cu rază lungă de acțiune (TAURUS și ATACMS cu rază mai lungă de acțiune), iar Berlinul, Parisul, Londra și Washingtonul nu au ridicat interdicțiile de utilizare a armelor furnizate pentru a lovi aerodromurile rusești și alte ținte strategice din Rusia.

Criticii văd asta ca pe o dovadă că șefii de stat și de guverne din Occident vor să împiedice o încolțire prea mare a lui Vladimir Putin. Rezultatul este că în timp ce Ucraina continuă să reziste în Kursk cu resursele sale limitate, Rusia continuă să-și intensifice războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

236 de drone şi rachete - mai mult ca oricând într-o singură zi - au fost trase luni, 26 august, asupra orașelor și centralelor electrice ucrainene. De atunci, milioane de oameni nu au mai avut energie electrică. Cât timp poate rezista populația ucraineană și dacă va supraviețui ea iarna viitoare, rămâne de văzut, concluzionează BILD. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Ucraina a pierdut 230 de km pătrați în Doneţk de când a invadat Kursk. "Ucraina plătește un preț mare în Donbas"