Antena Meniu Search
x

Ucraina susţine că a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate azi de Rusia. Câte tancuri vor primi de fapt ucrainenii

Războiul din Ucraina, ziua 337. Explozii uriaşe au zguduit în această dimineaţă Ucraina. Sirenele de raid aerian au răsunat în aproape toată ţara de la primele ore, iar mai multe atacuri cu rachetă au fost raportate în Nikolaev, Viniţa şi Liov. Atacurile armatei ruseşti vin după decizia Statelor Unite şi a Germaniei de a trimite tancuri grele Ucrainei. Kievul va primi cel puţin 105 tancuri grele din multe ţări occidentale, potrivit The New York Times, dar preşedintele Volodimir Zelenski cere acum avioane de luptă şi rachete.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 17:28

Ucraina susţine că a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate azi de Rusia. Câte tancuri vor primi de fapt ucrainenii
Tancuri Abrams - Getty Images

Sirenele de raid aerian au sunat azi în toată Ucraina. Kievul susţine că a interceptat numeroase rachete rusești după ce forțele Moscovei au lansat un val de cel puțin 55 de rachete. O persoană a murit şi alte două au fost rănite la Kiev. Peste 15 rachete au fost doborâte doar deasupra capitalei, au spus oficialii. În plus au fost raportate întreruperi de urgență ale curentului electric.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 din 55 de rachete câte a lansat Rusia asupra Ucrainei, a anunţat comandantul şef al forţelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi, potrivit AFP.

Apărarea antiaeriană a distrus 47 de rachete de croazieră dintre care 20 în zona capitalei Kiev, a indicat Zalujnîi pe Telegram. În total, ruşii au efectuat 55 de tiruri cu rachete lansate din aer şi de pe mare, a adăugat el.

Valeri Zalujnîi: Nu vor putea să ne înfrângă!

Pe acelaşi subiect

În atacul de joi, Moscova a utilizat printre altele şi racheta hipersonică Kh-47 Kinjal, a specificat generalul Valeri Zalujnîi. Conform Unian, forţele ruse au mai lansat rachete Kh-101, Kh-555, Kalibr şi Kh-59. Trei din patru rachete ghidate Kh-59 nu şi-au atins ţinta, susţine Zalujnîi.

"Obiectivul ruşilor rămâne neschimbat: de a pune presiune psihologică asupra ucrainenilor şi de a distruge infrastructura critică", subliniază el. "Dar nu vor putea să ne înfrângă!", afirmă generalul ucrainean în aceeaşi postare.

Avioanele de luptă ruseşti au efectuat atacurile la o oră de vârf la câteva ore după un atac masiv cu drone în cursul nopţii. Administraţia militară a Kievului a informat anterior că peste 15 rachete de croazieră ruseşti au vizat oraşul, toate fiind doborâte.

AFP şi Reuters nu au reuşit să verifice în mod independent această informaţie. O rachetă a lovit o clădire nerezidenţială dintr-un cartier din Kiev, cauzând un mort şi doi răniţi, potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko.

Câte tancuri va primi de fapt Ucraina

În total... au fost promise cel puțin 105 tancuri occidentale - cel puțin în principiu. Sunt suficiente? se întreabă publicaţia americană The New York Times. Oficialii militari ucraineni au spus de multă vreme că au nevoie de cel puțin 300 de tancuri occidentale pentru a face diferența în război. "Ar însemna o mulțime de tancuri la nivel național", arată o analiză efectuată miercuri de Janes, o firmă de informații cu sediul la Londra. 

Armatele europene dețin cel puțin 2.000 de tancuri Leopard 2  și sute de alte tipuri de tancuri occidentale de luptă. Dar şi rușii mai au mii de tancuri disponibile, explică David Silbey, istoric militar la Universitatea Cornell, specializat în analiza câmpului de luptă. 

"Occidentul nu va reuși niciodată să egaleze numărul de tancuri ruseşti...Dar, având în vedere avantajul calitativ al tancurilor Leopard sau Abrams față de cel mai modern tanc rusesc, dacă Occidentul ar putea furniza între 500 și 1.000 de tancuri, ar face o diferență enormă pentru ucraineni și pentru război.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ucraina susţine că a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate azi de Rusia. Câte tancuri vor primi de fapt ucrainenii