Antena Meniu Search
x

Ucrainenii folosesc drone de "carton" pentru a ataca în Rusia. Pot păcăli radarele, se asamblează într-o oră şi costă 3500 $

Ucraina foloseşte drone de carton, din Australia, împotriva Rusiei, potrivit site-ului Insider. Sistemul Corvo PPDS este ieftin, costă doar 3.500 de dolari, şi poate fi asamblat într-o oră. Aparatele de zbor fără pilot sunt create pentru recunoaştere şi transport, dar ar fi fost folosite şi pentru atac.  

de Redactia Observator

la 31.08.2023, 12:11

Ucrainenii folosesc drone de "carton"
Ucrainenii folosesc drone de "carton" - SYPAQ

Corvo Precision Payload Delivery System, sau PPDS, sunt drone fabricate de compania australiană SYPAQ şi fac parte din pachetul de ajutor militar promis de Canberra Ucrainei, la inceputul anului. Sunt folosite de soldaţii ucraineni încă din luna martie.   

Potrivit SYPAQ, drona vine într-un pachet lung de aproape un metru și asamblarea ei nu este mai dificilă decât cea a unui produs IKEA. Drona poate transporta până la 3 kilograme, ceea ce o face utilă pentru a livra medicamente sau muniție. 

Pentru a le adapta nevoilor de pe front, soldaţii ucraineni pur şi simplu au făcut găuri în drone pentru a monta camere, a transmis un reprezentant SYPAQ. Construcția finită are o anvergură a aripilor de aproximativ 2 metri şi este atât de uşoară încât poate fi lansată cu o catapultă sau pur şi simplu aruncată ca un avion uriaş de hârtie. Şi costă doar 3.500 de dolari. În funcție de sarcina pe care o transportă, dronele australiene se pot deplasa cu o viteză de aproximativ 60km/h şi au o autonomie de aproape 120 de kilometri.  

Compania australiană a transmis că dronele sale sunt fabricate dintr-un carton cerat şi cauciuc. Dar o specificație a produsului, potrivit site-ul companiei, îl descrie ca fiind fabricat dintr-o placă ușoară de spumă pliabilă.  

Pe acelaşi subiect

Cartonul este "transparent pentru radar, așa că îl face mai greu de observa", a declarat Jamey Jacob, cercetător în cadrul Universităţii de Stat din Oklahoma, pentru Popular Mechanics. „Radarul va capta lucruri precum motoare electrice, baterii și elice, dar nu și cartonul”, a mai explicat acesta. 

Fostul general australian Mick Ryan a declarat pentru publicaţia The Age că ar fi simplu pentru ucraineni să adapteze dronele Corvo pentru a transporta explozibili.

 Cum folosesc ucrainenii dronele de carton

Potrivit canalului pro-rus de Telegram FighterBomber, Ucraina a folosit drone PPDS Corvo neînarmate, alături de drone încărcate cu explozibil, ajutându-le astfel să evite radarul. 

SYPAQ nu a răspuns solicitărilor anterioare ale presei de a comenta dacă dronele sale au fost folosite în misiuni letale sau distructive, dar în martie, ambasadorul Ucrainei în Australia Vasyl Myroshnychenko a declarat pentru 7 News Australia că au fost folosite “în aceste scopuri”, fără a da şi alte explicaţii. 

Ulterior, pe 29 august, Myroshnychenko a transmis pe Twitter că au fost folosite inclusiv în atacul de acum patru zile asupra bazei ruseşti din Kursk, când au fost distruse cinci avioane militare. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii folosesc drone de "carton" pentru a ataca în Rusia. Pot păcăli radarele, se asamblează într-o oră şi costă 3500 $