Antena Meniu Search
x

"În curând nu vor mai fi locuri sigure în Rusia". Ruşii, stupefiaţi de atacul asupra aeroportului Pskov. Acuză că dronele au fost lansate dintr-o ţară NATO

Război în Ucraina. Zeci de drone ucrainene au atacat cel puțin şase regiuni din Rusia și Crimeea, miercuri dimineață. Patru avioane militare Il-76  au fost avariate pe un aeroport aflat aproape de granița cu Estonia. Kremlinul a răspuns imediat bombardând Kievul. Bloggerii militari ruşi susţin că roiul de drone a fost lansat în premieră dintr-o ţară NATO.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 11:43

Vezi și

Atacul asupra aerodromului din Pskov, de unde decolează atât aeronave militare cât şi civile, pare să-i fi luat complet prin surprindere pe ruşi. Aceştia s-au obişnuit oarecum în ultimele luni cu dronele ucrainene care au lovit sau au încercat să lovească în special regiunea Moscovei şi peninsula Crimeea. Deşi atacul de noaptea trecută a fost evident unul coordonat, asupra a şase regiuni, ţinta principală a fost aerodromul din Pskov, care se află la 700 de kilometri de Ucraina.

Oraşul este situat la nord de Belarus, aproape de graniţa cu Estonia şi Letonia, deci nu are graniţă cu Ucraina. Aerodromul de acolo găzduieşte o divizie de paraşutişti care a luat parte la primul val de atacuri asupra Ucrainei, în februarie 2022. Bloggerii militari ruşi se întreabă de unde au fost lansate dronele şi suspectează teritoriul NATO, precum Estonia. "În curând nu vor exista locuri sigure în partea europeană a Rusiei, ba chiar în toată Rusia", s-a plâns un propagandist al Kremlinului care crede că ucrainenii au primit informaţii serioase pentru acest atac de la partenerii NATO. 

"Este un atac atipic... într-o direcție complet diferită față de lansările anterioare de drone către Moscova. Pentru a trimite acolo un roi de drone, trebuie să ai un motiv puternic. Și informații serioase furnizate de partenerii Kievului din NATO. Având în vedere capacitățile tehnice în creștere ale Ucrainei, în curând nu vor exista locuri sigure în partea europeană a Rusiei. Şi dacă ținem cont de rețeaua de agenți (n.r. a Ucrainei), nu doar în partea europeană (nu vor exista locuri sigure). De aici trebuie să pornim atunci când organizăm securitatea instalațiilor militare și strategice" a scris pe Telegram jurnalistul Alexander Kots, propagandist al Kremlinului şi corespondent de război pentru Komsomolskaya Pravda.

"Au lansat ucrainenii peste 20 de drone să zboare 664 km în linie dreaptă peste teritoriul Belarusului sau "în curbă" pe deasupra oraşului Smolensk (din Rusia) pe o distanță și mai mare către aeroportul Pskov? Interesant. Există însă o nuanță. Ţările baltice sunt mult mai aproape. Și aceste țări fac parte din NATO. Chiar s-au hotărât să fie atât de îndrăzneți? Nici nu vreau să mă gândesc și să vorbesc despre grupurile de recunoaştere şi sabotaj care lansează drone în asemenea număr de pe teritoriul nostru", a scris un canal rusesc de aviaţie militară, Wingsofwar.

Pe acelaşi subiect

 Aerodromul de la Pskov, închis complet azi de ruşi

Rusia a anunţat că a doborât miercuri dimineaţă opt drone ucrainene în şase regiuni, inclusiv în regiunea Moscova. Primarul capitalei, Serghei Sobianin, a descris atacul drept o "tentativă de atac masiv" împotriva Rusiei. Ministerul rus al Apărării a susţinut că a distrus tot miercuri dimineaţă în Marea Neagră patru şalupe militare rapide ale forţelor speciale ucrainene care încercau să debarce în Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea.

Ministerul Apărării a raportat că pe tot parcursul nopţii apărarea antiaeriană "a dejucat încercările regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu vehicule fără pilot împotriva unor obiective de pe teritoriul Federaţiei Ruse". Moscova a dat asigurări că sistemele antiaeriene au distrus între orele 00:00 şi 03:00 trei drone deasupra regiunii de graniţă Briansk, o a patra deasupra provinciei învecinate Oriol, o a cincea în provincia Kaluga, încă două în Riazan şi o a opta dronă în regiunea Moscovei.

În urma atacurilor, aeroporturile din Moscova au fost închise temporar. Aerodromul de la Pskov, unul militar şi civil, a fost închis complet până la finalul zilei de 30 august, potrivit TASS. 

Patru avioane militare de transport Il-76 au fost avariate în Pskov 

"În această noapte s-a încercat realizarea unui atac masiv cu drone în Districtul Federal Central (din Rusia). Unul dintre vehiculele aeriene fără pilot care se îndrepta spre Moscova a fost distrus de forţele de apărare antiaeriană în districtul Ruza. Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau pagube", a scris Sobianin pe contul său Telegram.

Anterior, guvernatorul regiunii Pskov, din nord-vestul Rusiei, Mihail Vedernikov, a raportat că apărarea antiaeriană a respins un atac similar împotriva aerodromului din regiune, unde au fost incendiate avioane militare de transport Il-76. Vedernikov, care a precizat că, potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat răniţi, a postat o scurtă înregistrare video în care poate fi auzită o explozie şi se pot observa flăcări deasupra aerodromului.

"Ca rezultat al unui atac cu drone, patru avioane Il-76 au fost avariate. A izbucnit un incendiu; flăcările au cuprins două avioane", a relatat agenţia de presă rusă TASS, care a citat declaraţiile unui reprezentant al serviciilor de urgenţă.

Rusia: Ucrainenii au efectuat un nou raid în Crimeea. Patru ambarcaţiuni militare, distruse

În paralel, Ministerul Apărării rus a dat asigurări că un avion al Flotei ruse de la Marea Neagră a distrus patru ambarcaţiuni militare de mare viteză având la bord grupuri de debarcare din cadrul forţelor de operaţiuni speciale ucrainene, cu un total de până la 50 de persoane.

"La 30 august, în jurul orei 00:00, un avion al Flotei Mării Negre a distrus patru ambarcaţiuni militare cu motor în timpul debarcării forţelor de operaţiuni speciale ucrainene cu un total de 50 de persoane" la bord, a transmis Ministerul Apărării rus pe canalul său Telegram.

La rândul său, Mihail Razvojaev, guvernatorul Sevastopolului, unde se află baza principală a Flotei Mării Negre a Rusiei, a declarat, la rândul său, tot pe Telegram, că forţele ruseşti antisubmarine şi antisabotaj au respins un atac cu un număr nespecificat de drone în zona golfului. Potrivit agenţiei oficiale TASS, a fost vorba despre drone maritime.

Pe 24 august, Ucraina a informat că forţele sale speciale au efectuat în zorii zilei o incursiune în peninsula Crimeea, la 18 luni de la începerea invaziei ruse şi la împlinirea a 32 de ani de la obţinerea independenţei Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » "În curând nu vor mai fi locuri sigure în Rusia". Ruşii, stupefiaţi de atacul asupra aeroportului Pskov. Acuză că dronele au fost lansate dintr-o ţară NATO