Antena Meniu Search
x

Ucrainenii îi anunţă pe americani că au câştigat iniţiativa strategică pe front. Cu cît au avansat ieri în trei direcţii diferite

Război în Ucraina. Ucrainenii anunţă noi progrese, de peste un kilometru, în trei zone diferite de pe fronturile de Est şi de Sud şi dau asigurări că forţele Kievului provoacă pierderi substanţiale armatei ruse în cadrul contraofensivei.

de Redactia Observator

la 29.06.2023, 16:09

Ucrainenii îi anunţă pe americani că au câştigat iniţiativa strategică pe front. Cu cît au avansat ieri în trei direcţii diferite
Ucrainenii îi anunţă pe americani că au câştigat iniţiativa strategică pe front. Cu cît au avansat ieri în trei direcţii diferite - Kyiv Post

"Operaţiunea ofensivă a forţelor noastre armate continuă în direcţiile Melitopol, Berdiansk şi Bahmut", a scris viceministrul Apărării, Hanna Maliar, pe contul său de Telegram.

Ministrul adjunct a anunţat un progres ucrainean "de 1.300 de metri în direcţia Berdiansk", un port la Marea Azov ocupat de Rusia.

Tot în sud, Maliar a explicat că forţele Kievului au reuşit să-şi consolideze poziţiile câştigate în ultimele zile pe axa Rivnopil-Volodine, unde "provoacă pierderi grele inamicului".

Aceste două localităţi sunt situate în partea de sud-vest a provinciei Doneţk, în apropiere de graniţa administrativă cu regiunea vecină Zaporojie. Din această zonă, forţele ucrainene încearcă să împingă trupele ruse de ocupaţie spre sud.

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Maliar, Rusia concentrează un număr tot mai mare de trupe pe frontul sudic pentru a opri ofensiva ucraineană în această zonă. Ministrul adjunct a precizat că Moscova a desfăşurat acolo "o brigadă de puşcaşi marini" care se afla în provincia Herson.

Pe frontul de est, Maliar a raportat progrese de 1.200 de metri şi, respectiv, 1.500 de metri spre localităţile Klişivka şi Kurdiumivka, ambele la sud de Bahmut.

Maliar a explicat că Ucraina a preluat iniţiativa în bătălia din jurul acestui oraş din Doneţk, în timp ce Rusia continuă să lanseze ofensive "fără succes" în Liman, Avdiivka şi Marinka, tot pe frontul de est. 

"Operațiunea ofensivă a forțelor noastre de apărare continuă în direcțiile Melitopol, Berdiansk și Bahmut. Ai noștri luptă pentru fiecare metru de pământ într-un duel intens cu inamicul. Avem succes. În același timp, inamicul își continuă ofensiva în direcțiile Liman, Avdiivka şi Marinka, Fără succes.

În sud, în direcția Rivnopil - Volodine, forțele noastre au succes, acum întâresc poziţiile câştigate și provoacă pierderi serioase inamicului. Mai mult, potențialul ofensiv al inamicului sângerează până la moarte, le distrugem echipamente, depozite, puncte de control și personal. 

Distrugem inamicul în direcțiile Zaporojie și Melitopol. Inamicul şi-a mutat toate rezervele pentru apărare, chiar și o brigadă de pușcași marini care a fugit la un moment dat din Herson. În direcția Berdiansk se înregistrează un avans de 1.300. 

În est, pe direcția Bahmut, trupele noastre au inițiativa operațională pe această parte a frontului. Inamicul încearcă să mențină pozițiile ocupate, efectuează contraatacuri, dar se retrage treptat după suferă pierderi. În direcția Klişivka, am avansat 1.200 m. În direcția Kurdiumivka - 1.500 m. Lupta continuă pe flancurile orașului. Ai noştri au succes. Acum ocupă poziţii la zonele eliberate. În direcția Bahmut este din nou fierbinte, luptele aprige continuă. Inamicul aduce rezerve aici și se agață de Bahmut cu toată puterea lui", este mesajul publicat de Maliar.

Ucraina a transmis SUA că a preluat "iniţiativa strategică" pe front

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, i-a comunicat miercuri seara telefonic şefului Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley, că Ucraina a reuşit să preia "iniţiativa strategică" în teatrele de operaţiuni.

"Am vorbit despre situaţia de pe front. Am reuşit să preluăm iniţiativa strategică", a precizat Zalujnîi pe contul său de Telegram despre convorbirea cu omologul său american. "Armata ucraineană continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive şi avansează", i-a transmis comandantul-şef ucrainean înaltului responsabil militar american.

"Inamicul opune o rezistenţă puternică şi, în acelaşi timp, suferă pierderi grele", se arată în comunicatul privind convorbirea telefonică dintre cei doi. Potrivit generalului ucrainean, armata rusă încearcă să-şi menţină poziţiile, amplasând mine explozive pentru a împiedica înaintarea ucrainenilor.

Zalujnîi i-a transmis lui Milley "nevoia urgentă" a armatei ucrainene de "arme, muniţie" şi tehnologie pentru deminarea teritoriului. Comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei i-a mulţumit generalului american pentru noul pachet de ajutor militar anunţat de Washington, care conţine vehicule blindate, rachete pentru HIMARS şi sistemele Patriot şi obuze de artilerie.

Zalujnîi a participat miercuri la sesiunea solemnă a Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) cu ocazia Zilei Constituţiei Ucrainei, risipind zvonurile propagandei de la Kremlin despre faptul că ar fi fost ucis sau rănit, notează agenţia de presă Unian.

Ucraina desfăşoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă menită să ducă la recucerirea teritoriului ocupat de forţele ruse în estul şi sudul ţării, indicând că a reuşit până acum să preia controlul asupra a zece aşezări. Într-un interviu acordat săptămâna trecută BBC, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoscuse totuşi că progresele acestei ofensive de amploare mult aşteptate sunt în acest stadiu "mai lente decât se dorea".

Ben Wallace: Ucraina a recucerit deja aproximativ 300 de kilometri pătraţi. Mai mult decât a ocupat Rusia în ofensiva de iarnă

Armata rusa a ridicat mai multe linii de apărare, inclusiv tranşee şi câmpuri de mine, în speranţa de a respinge trupele Kievului, care sunt în mare parte echipate de Occident. Cu toate acestea, din momentul începerii contraofensivei, forţele ucrainene au recucerit mai multe teritorii decât a ocupat Rusia în timpul ofensivei sale de iarnă, apreciase în 26 iunie într-un discurs în parlamentul de la Londra ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, potrivit agenţiei de presă Ukr.net.

"Ca parte a campaniei de vară de recucerire a teritoriilor ocupate ilegal, Ucraina a recucerit deja aproximativ 300 de kilometri pătraţi. Este mai mult teritoriu decât a ocupat Rusia în întreaga sa ofensivă de iarnă", a afirmat Ben Wallace, conform unei postări pe contul său de Twitter.

Ministrul britanic a menţionat că forţele ucrainene demonstrează "un progres tactic gradual, dar constant" pe front şi desfăşoară operaţiuni ofensive de amploare în trei direcţii principale în sudul şi estul ţării.

Rybar: Ruşii au lovit un centru din Kramatorsk, unde erau soldaţi ucraineni şi mercenari străini

Popularul canal de Telegram Rybar, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine în actualizarea de joi a situaţiei de pe front că ruşii avansează metodic în pădurea Serebryansky spre Starobilsk şi că în Kramatorsk au lovit cu rachete Iskander un restaurant/hotel unde se reuneau soldaţi ucraineni şi mercenari străini

"Trupele rusești continuă să avanseze metodic în pădurea Serebryansky, în direcția Starobilsk, la graniţa dintre regiunile Doneţk şi Lugansk. Ucraineii transferă forțe suplimentare în zonă, pentru a bloca ofensivele. 

Forțele ucrainene au încercat în mai multe rânduri să spargă apărarea rusă de lângă Bahmut. Toate aceste tentative au avut soarta celor anterioare, au înregistrat pierderi semnificative și s-au încheiat prin retragerea ucrainenilor la liniile anterioare.

Forțele ruse au atacat cu rachete Iskander un centru din Kramatorsk, unde era concentraţi mercenari străini. Mai mulți membri din personalul de comandă al forţelor armate ucrainene, care se aflau la fața locului, au fost de asemenea loviţi.

Ucrainenii continuă să lovească zonele populate din Donețk. Au atacat cu rachete districtul Kirovsky: o persoană a fost ucisă și alte opt au fost rănite, inclusiv cinci copii.

În zona "pungii" Vremivka, forţele ucrainene au reușit să se poziţioneze la vest de Staromaiors'ke și să echipeze mai multe puncte de concentrare. Trupele ruse își întăresc apărarea lângă satul Prîiutne și caută grupurile de sabotaj ale inamicului.

În direcția Zaporojie, forțele ucrainene efectuează incursiuni împotriva pozițiilor forțelor ruse din apropierea satelor Robotine și Jerebeankî. În acest moment, toate încercările inamicului de a pătrunde sunt înăbușite cu succes de barierele de mine și de focul de artilerie. 

În direcția Herson, forțele ucrainene continuă să păstreze un cap de pod pe insulele din delta Niprului. Forţele ruse lansează lovituri masive contra pozițiilor ucrainene din zona podului Antonovsky, cu toate acestea, au reuşit încă să le anihileze", potrivit canalului de propagandă rusă Rybar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii îi anunţă pe americani că au câştigat iniţiativa strategică pe front. Cu cît au avansat ieri în trei direcţii diferite