Antena Meniu Search
x

Ucrainenii neagă că în Marea Neagră ar fi ajuns în premieră 12 nave mari de debarcare ale Rusiei

Armata ucraineană, citată de publicaţia focus.ua, susţine că nu a observat recent nave de desant ruseşti în Marea Neagră după ce TASS, agenţia de presă de stat, a scris joi că pentru prima oară în regiune operează 12 vase mari de debarcare. Război Rusia - Ucraina, ziua 100 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 03.06.2022, 13:22

Ucrainenii neagă că în Marea Neagră ar fi ajuns în premieră 12 nave mari de debarcare ale Rusiei
Nave ruseşti de debarcare la un exerciţiu militar din 2021 la Marea Neagră - Profimedia

Gruparea navală de desant a Forţelor maritime ruse, formată din şase nave mari de debarcare din cadrul Flotei Nordului şi Flotei din Marea Baltică, precum şi din şase vase mari de debarcare ale Flotei ruse din Marea Neagră "este pregătită pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute în cadrul unei operaţiuni militare speciale", a spus pentru TASS un responsabil din structurile de forţă din peninsula Crimeea, potrivit Agerpres.

Componenta navală a Flotei ruse a Nordului este alcătuită din navele de desant "Piotr Morgunov", "Olengorskii gorniak" şi "Gheorghi Pobedonoseţ"; cea din Marea Baltică este reprezentată de vasele de debarcare "Koroliov", "Minsk" şi "Kaliningrad", potrivit aceluiaşi responsabil rus.

Din componenţa grupului naval al Flotei ruse din Marea Neagră fac parte navele de desant "Ţezari Kunikov", "Novocerkassk", "Azov", "Iamal" , "Orsk" şi "Nikolai Filcenkov", conform sursei menţionate. TASS notează că nu dispune de o confirmare oficială a acestor informaţii.

Anterior, serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră indicase că şase nave mari de desant ale flotei nordice şi baltice au intrat în Marea Neagră chiar înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina la 10 februarie, aminteşte publicaţia ucraineană focus.ua.

Pe acelaşi subiect

La 2 iunie, centrul de presă al Comandamentului operativ "Sud" al armatei ucrainene a comunicat că nu au fost observate nave de desant ruseşti în Marea Neagră, dar că a crescut la trei numărul navelor ruse care ameninţă cu atacuri cu rachetă teritoriul ucrainean.

În aprilie, serviciile de informaţii britanice apreciau că din cauza pierderii navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră - crucişătorul de rachete Moskva - precum şi a navei de desant Saratov, poziţiile forţelor navale ruse în Marea Neagră au slăbit semnificativ.

La sfârşitul lunii mai, Kievul anunţase că a primit rachete antinavale de tipul Harpoon, care şi-au demonstrat eficienţa în timpul acţiunilor militare din Golful Persic.

Potrivit şefului administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, aliaţii au transmis atât de multe rachete încât Ucraina este de acum capabilă să scufunde întreaga flotă rusă din Marea Neagră, notează focus.ua.

Pe de altă parte, Forţele maritime ucrainene, citate de agenţia de presă ucraineană Ukrinform, au declarat vineri că în apropierea Sevastopolului - ocupat temporar de Rusia - navele de război ruseşti folosesc drept scut vase şi ambarcaţiuni civile pentru a nu fi atacate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii neagă că în Marea Neagră ar fi ajuns în premieră 12 nave mari de debarcare ale Rusiei