Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 100 LIVE TEXT. Kremlinul susţine că îşi va îndeplini toate obiectivele în Ucraina. Germania face primul pas spre reînarmare

Război Rusia - Ucraina, ziua 100. Au trecut o sută de zile de când Putin şi-a trimis armata să invadeze Ucraina. Rusia controlează acum o cincime din teritoriul ţării vecine, iar linia frontului măsoară peste o mie de kilometri. Luptele cele mai grele au loc, în aceste zile, la Severodoneţk, în regiunea Luhansk din Donbas. Ruşii speră să ocupe în întregime această regiune înainte ca noile arme performante trimise din Occident să ajungă pe front, unde ar putea schimba cursul războiului. 

de Redactia Observator

la 03.06.2022 , 22:21

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:20. Ucraina a recucerit aproximativ 20% din teritoriul pierdut în Sievierodonetsk, susține șeful regiunii

Forțele ucrainene au recucerit aproximativ 20% din teritoriul pe care l-au pierdut în orașul Sievierodonețk în timpul luptelor cu Rusia, a declarat vineri șeful regiunii Luhansk, conform Reuters.

Articolul continuă după reclamă

"Dacă înainte situația era dificilă, procentul (deținut de Rusia) era undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%", a declarat Serhiy Gaidai la televiziunea națională, potrivit MEDIAFAX.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 20:50. Doi jurnalişti de la Reuters, răniţi în Ucraina. Șoferul lor a fost ucis

Agenţia de presă Reuters a anunţat vineri că doi jurnalişti ai săi au fost răniţi uşor în Ucraina, iar şoferul lor a fost ucis, transmite AFP.

Şoferul şi autovehiculul cu care se deplasau reporterii erau puse la dispoziţie de separatiştii ruşi. Echipa a fost atacată cu focuri de armă în timp ce se îndrepta către Severodoneţk.

Reuters nu a dat alte detalii despre identitatea jurnaliştilor, despre starea lor sau despre circumstanţele incidentului, transmite AGERPRES.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, cel puţin opt jurnalişti şi-au pierdut viaţa în această ţară, în timp ce îşi făceau meseria, arată un bilanţ al organizaţiei neguvernamentale Reporteri Fără Frontiere.

Cel mai recent caz este cel al lui Frederic Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, reporter pentru televiziunea franceză BFMTV. El a murit luni în estul Ucrainei în urma unei explozii, în timpul unui bombardament, în timp ce urmărea o operaţiune umanitară.

UPDATE 18:45. Germania: Bundestag a aprobat suplimentarea bugetului armatei cu 100 de miliarde de euro

Membrii Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, au aprobat vineri după-amiază modificarea legii de funcţionare a armatei germane şi suplimentarea bugetului militar cu 100 de miliarde de euro, în contextul schimbării priorităţilor strategice din cauza activităţilor Rusiei.

Bundestagul a aprobat proiectul de modificare a legii de funcţionare a armatei germane, înscrisă în Constituţie, cu o majoritate de peste două-treimi. În favoarea proiectului au votat 683 de membri ai Bundestagului, 96 s-au pronunţat împotrivă, iar 20 s-au abţinut de la vot, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Prin această modificare, armata germană va primi un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziţii de armament. Dezbaterile în Bundestag fuseseră blocate vineri dimineaţă de obiecţiile formulate de formaţiunile de opoziţie Die Linke (stânga) şi Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta).

Proiectul de lege va trebui aprobat şi de Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului german, printr-un vot programat săptămâna viitoare.

Guvernul Olaf Scholz vrea să consolideze rapid apărarea ţării, în contextul deteriorării mediului de securitate. Cancelarul Olaf Scholz a motivat necesitatea suplimentării bugetului militar prin faptul că "vremurile sunt în schimbare".

"Ne asumăm responsabilitatea istorică", a afirmat, la rândul său, vineri, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, potrivit MEDIAFAX.

UPDATE 17:20. Africa este "victimă" a conflictului din Ucraina, i-a spus lui Vladimir Putin preşedintele Uniunii Africane. ONU se teme de "un uragan al foametei"

Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin "să realizeze" că ţările africane sunt "victime" ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, relatează AFP.

"Am venit pentru a vă cere să realizaţi că ţările noastre (...) sunt victime ale acestei crize pe plan economic", a declarat el, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin.

ONU se teme de "un uragan al foametei", în principal în ţări africane care importă mai mult de jumătate din cereale din Ucraina sau din Rusia, cu atât mai mult cu cât nicio navă nu poate ieşi din porturile din Ucraina din cauza conflictului.

Macky Sall a subliniat că statele africane suferă consecinţele ofensivei ruse în Ucraina, deşi "majoritatea ţărilor africane au evitat să condamne Rusia" în cadrul a două voturi la ONU, şi "împreună cu Asia, Orientul Mijlociu şi America latină, o bună parte a umanităţii" a preferat să se ţină departe de conflict.

UPDATE 15:00 Fostul premier rus Mihail Kasianov a anunţat că se află în străinătate, fără a preciza locul

Mihail Kasianov, fost premier al Federaţiei Ruse în timpul primului mandat complet de preşedinte deţinut de Vladimir Putin (2000-2004), a anunţat vineri că se află în străinătate, în contextul în care el s-a pronunţat împotriva conflictului din Ucraina, informează AFP, citat de Agerpres.

''Sper că este pentru puţin timp'', a scris el într-un mesaj transmis agenţiei de presă franceze, confirmând informaţiile difuzate de media ruse. Kasianov nu a dorit să precizeze motivele şi data plecării sale şi nici locul unde se află.

Konstantin Merzlikin, membru al biroului executiv al Parnas, micul partid liberal de opoziţie condus de Mihail Kasianov, a indicat că nu ştie ''exact unde a plecat acesta, în ce ţară şi în ce oraş''.

În vârstă de 64 de ani, Kasianov şi-a afirmat public opoziţia faţă de războiul din Ucraina. El este membru al unui 'comitet antirăzboi' creat în străinătate de mai mulţi opozanţi ruşi, printre care fostul oligarh în exil Mihail Hodorkovski.

În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

UPDATE 14:50 Kremlinul susţine că îşi va îndeplini toate obiectivele în Ucraina

Kremlinul a estimat vineri, ziua când s-au împlinit 100 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, că îşi va atinge "toate obiectivele" acestei "operaţiuni speciale militare", care - în opinia sa - a dat deja "unele rezultate", relatează EFE şi AFP, citate de Agerpres.

"Multe localităţi au fost eliberate de forţele ucrainene pronaziste şi de elemente făţiş naţionaliste şi au fost create posibilităţi pentru revenirea la o viaţă paşnică", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, într-o declaraţie de propagandă ruptă de realitate, desprinsă parcă din distopia orwelliană, conform unui comentariu al Unian.

De fapt, Ucraina chiar trăia o viaţă paşnică până la războiul declanşat în mod barbar şi nejustificat de Rusia la 24 februarie, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, unde tot Moscova instrumentase un conflict regional între miliţiile separatiste, pe care le alimenta cu arme, bani şi combatanţi, şi forţele Kievului, potrivit aceleiaşi agenţii de presă ucrainene.

Fără a evoca scurgerea a 100 de zile de la începerea campaniei militare a Kremlinului în Ucraina, care fusese concepută iniţial doar pentru câteva zile, Peskov a spus că "această muncă va continua până în momentul când toate obiectivele operaţiunii militare ruse" în Ucraina, care a început la 24 februarie, "vor fi atinse".

Peskov a afirmat că unul dintre obiectivele prioritare ale campaniei militare este "protejarea oamenilor din republicile populare Doneţk şi Lugansk", deşi în realitate Kremlinul pregăteşte anexarea regiunilor Herson şi Zaporojie, iar forţele sale au distrus aproape complet sute de localităţi ucrainene şi au ucis mii de civili ucraineni, pe care - aşa cum declară - "s-au dus să-i elibereze".

"În ceea ce priveşte securitatea (populaţiei din Donbas), măsuri sunt în curs de desfăşurare, s-au obţinut anumite rezultate", a spus el. Ministerul rus de Externe a declarat de asemenea că Moscova va continua cu planurile sale de"denazificare şi "demilitarizare" a Ucrainei, în timp ce politologi şi experţi occidentali consideră regimul rus ca având foarte multe asemănări cu Germania nazistă, potrivit Meduza.io.

"S-au făcut nu puţine lucruri, radicalii batalionului naţionalist Azov s-au predat şi se realizează eliberarea treptată a Donbasului", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova. Rusia a lansat la 24 februarie o vastă ofensivă împotriva Ucrainei, justificând-o prin necesitatea de a proteja de un pretins "genocid" populaţia rusofonă din Donbas, regiune din estul ţării, controlată parţial din 2014 de separatişti proruşi, pe care Moscova i-a susţinut de la început.

Potrivit Moscovei, este vorba de "denazificarea" puterii ucrainene, a cărei politică prooccidentală a fost percepută de ani de zile ca o ameninţare de către regimul rus, notează AFP. Asaltul rus împotriva Kievului a eşuat însă, iar forţele ruse sunt de acum concentrate în Donbas, scena unor lupte înverşunate de mai multe săptămâni. Ruşii avansează foarte lent şi cu mare dificultate în faţa rezistenţei ucrainene.

În ajunul împlinirii a 100 de zile de la invazia rusă în Ucraina, Kremlinul a dat ordine media de stat ruse să nu pună accent pe durata campaniei sale militare pentru ca ruşii să se gândească mai puţin la faptul că în decurs de trei luni trupele ruse nu au putut realiza progrese semnificative, a relatat publicaţia independentă rusă Meduza.io.

UPDATE 14:00 Zelenski: Victoria va fi a noastră

Președintele Volodimir Zelenski spune, în a 100-a zi de la invazia rusă: „Victoria va fi a noastră". De cealaltă parte, Rusia anunță că își va continua „operațiunea militară” în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse.

Rusia își va continua operațiunea militară în Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi atinse, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Reuters.

„Unul dintre principalele obiective ale operațiunii este protejarea oamenilor din DNR (Donețk - n.r.) și LNR (Lugansk - n.r.). Au fost luate măsuri pentru a asigura protecția acestora și au fost obținute anumite rezultate", a declarat Peskov, referindu-se la cele două regiuni separatiste din Ucraina controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski spune, în a 100-a zi de la invazia rusă: „Victoria va fi a noastră". „Reprezentanții statului sunt aici, apărând Ucraina timp de 100 de zile", spune el într-un videoclip de 36 de secunde, filmându-se în fața clădirii administrației prezidențiale din Kiev, alături de premierul Denîs Anatoliovîci Șmîhal și de liderul Partidului Prezidențial, David Arakhamia.

„Victoria va fi a noastră", a declarat președintele ucrainean.

UPDATE 13:50 Turcia este acuzată că a cumpărat cereale furate de Rusia din Ucraina

Turcia se numără printre cei care cumpără cereale furate de Rusia din Ucraina, susține un diplomat ucrainean citat de Sky News şi Mediafax.

Turcia se numără printre țările care continuă să cumpere cereale pe care Rusia le fură din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Kievului la Ankara. Ambasadorul Vasyl Bodnar a mai declarat reporterilor că a cerut ajutorul autorităților turce și al Interpolului pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești.

Ucraina este un exportator uriaș al unora dintre cele mai mari alimente de bază din lume. Totuși, în acest moment, se estimează că 22 de milioane de tone de cereale stau în silozuri, așteptând să fie trimise în întreaga lume.

UPDATE 13:20 Ucrainenii neagă că în Marea Neagră ar fi ajuns în premieră 12 nave mari de debarcare ale Rusiei

Armata ucraineană, citată de publicaţia focus.ua, susţine că nu a observat recent nave de desant ruseşti în Marea Neagră după ce TASS, agenţia de presă de stat, a scris joi că pentru prima oară în regiune operează 12 vase mari de debarcare.

Gruparea navală de desant a Forţelor maritime ruse, formată din şase nave mari de debarcare din cadrul Flotei Nordului şi Flotei din Marea Baltică, precum şi din şase vase mari de debarcare ale Flotei ruse din Marea Neagră "este pregătită pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute în cadrul unei operaţiuni militare speciale", a spus pentru TASS un responsabil din structurile de forţă din peninsula Crimeea.

UPDATE 12:40 Cel puțin cinci atacuri rusești, „respinse" în ultimele 24 de ore în zonele Donețk și Lugansk din estul Ucrainei

Reprezentanții armatei ucrainene anunță că militarii au respins asalturile rusești în mai multe zone din estul Ucrainei. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat vineri că cel puțin cinci atacuri rusești au fost „respinse" în ultimele 24 de ore în zonele Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Armata a precizat că forțele rusești „au încercat să se angajeze în ciocniri și operațiuni de asalt" cu „ajutorul unor unități separate și a unor grupuri de sabotaj și recunoaștere" în două zone din jurul Donețkului. Aceasta a adăugat că atacul nu a avut succes, iar trupele rusești „s-au retras pe pozițiile lor anterioare", informează Mediafax.

Armata ucraineană a declarat că unele unități ale Diviziei 150 de pușcași motorizați a Rusiei „au suferit pierderi semnificative de cel puțin 50% din personal, arme și echipamente" în zona din jurul Popasna, la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Severodonetsk.

Ucrainenii estimează că „inamicul este demoralizat" din cauza „amânării constante a rotației lor". În Sloviansk, la vest de Severodonețk, Rusia „nu a avut succes" în desfășurarea operațiunilor de asalt în două zone și „s-a retras după pierderi", a precizat armata.

De asemenea, Rusia „a efectuat fără succes operațiuni de asalt" în zona Bakhmut. Dar, în pofida pierderilor, Rusia a continuat să bombardeze intens în toată zona de est. O actualizare a Forței operative a forțelor comune ucrainene arată că forțele rusești au atacat 28 de zone din regiunile Donețk și Luhansk în ultimaele 24 de ore.

Cel puțin șapte civili au fost uciși și alți opt au fost răniți, a precizat forța operativă. Alte 1.472 de persoane au fost evacuate din zonele de ostilități în ultima zi.

Aproximativ 80 de clădiri au fost distruse sau avariate, inclusiv fabrici, trei stații de pompieri și proprietăți rezidențiale. Cinci incendii mari au fost provocate de bombardamentele rusești în regiune, iar „în mai multe cazuri, unitățile de pompieri și de salvare au fost atacate și au fost nevoite să se întoarcă", a mai spus grupul operativ.

Statul Major General al Forțelor Armate a declarat că luptele au continuat în centrul orașului Severodonetsk. Aproximativ 80% din oraș se află acum sub controlul rușilor. În nord-est, un atac cu rachete a fost lansat asupra infrastructurii civile din Sumî, iar bombardamentele au lovit trei zone rezidențiale, a precizat armata.

De asemenea, armata a declarat că rușii „continuă să se pregătească pentru o ofensivă" în Harkov, trăgând cu artilerie și lansatoare multiple de rachete în cinci zone.

UPDATE 12:30 Rusia obţine un succes tactic în Donbas, dar plătește un preț mare. Ce au realizat rușii în cele 100 de zile de război din Ucraina

După ce forţele ruse eu eşuat să îşi îndeplinească obiectivele iniţiale de a ocupa Kievul şi centrele guvernamentale ucrainene, Rusia şi-a adaptat operaţiunea militară pentru se concentra asupra Donbasului, se arată în raport. ”Rusia obţine în prezent succes tactic în Donbas”, forţele ruse menţin operaţiunea ofensivă şi în prezent ”par să deţină iniţiativa faţă de opoziţia ucraineană”, se mai arată în raport

UPDATE 10:00: Ministerul britanic al Apărării: Peste 90% din teritoriul regiunii Luhansk este controlat de ruși

Peste 90% din teritoriul regiunii Luhansk este controlat de ruși, a transmis Ministerul britanic al Apărării. „Rusia obține acum succes tactic în Donbas. Rusia controlează peste 90% din regiunea Lugansk și este probabil să finalizeze controlul în următoarele două săptămâni. Rusia a obținut aceste succese tactice recente cu costuri semnificative de resurse și prin concentrarea forței și a focurilor pe o singură parte a campaniei generale”, se arată în comunicat.

UPDATE 9:43 France Presse: Rusia îşi concentrează toate forţele asupra Donbasului 

Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns vineri în cea de-a 100-zi, o ofensivă care a permis Moscovei să ocupe 20% din teritoriul ucrainean şi care se concentrează în prezent pe zona Donbas (est) şi a oraşului strategic Severodoneţk din regiunea Lugansk, comentează France Presse, citat de Agerpres.

"Am înregistrat câteva succese în bătălia pentru Severodoneţk, dar este încă prea devreme. Este zona cea mai dificilă în prezent", a indicat joi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, evocând o situaţie similară în împrejurimile acestui oraş, în special la Lisiceansk şi Bahmut.

Referindu-se la regiunea Donbas în ansamblul său, el a indicat că situaţia "nu s-a schimbat în mod semnificativ în cursul zilei"de ieri. El comunicase anterior că situaţia în est este "într-adevăr dificilă". "Pierdem între 60 şi 100 de soldaţi zilnic ucişi în lupte şi circa 500 sunt răniţi", a afirmat preşedintele ucrainean.

"Astăzi luptăm pentru fiecare metru al regiunii Lugansk", a declarat vineri dimineaţă Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare ucrainene din această regiune. "Şi, în pofida tuturor declaraţiilor ruşilor, întâmpinăm această dată sub drapel ucrainean", a spus el.

"De 100 de zile, ei (ruşii) distrug tot ceea ce era important în regiunea Lugansk", a adăugat el, afirmând că peste 400 de km de "autostrăzi la standarde europene" au fost distruse, precum şi 33 de spitale, 237 de clinici rurale, aproape 70 de şcoli şi 50 de grădiniţe.

În ajun, el afirmase că Severodoneţk, capitala administrativă a Donbasului, este "ocupată în procent de 80%" de către forţele ruse şi că se duc lupte înverşunate de stradă. Forţele ruse controlează în prezent "circa 20%" din teritoriul ucrainean, adică aproape 125.000 km2, indicase joi preşedintele ucrainean.

Înaintea invaziei, forţele ruse şi proruse controlau 43.000 de km2 din teritoriul Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea şi preluarea unei treimi din Donbas în 2014. Din 24 februarie, trupele ruse au avansat în special în estul şi sudul ţării, de-a lungul Mării Negre şi Mării Azov, controlând de acum un coridor de coastă strategic, care leagă estul rusesc de Crimeea, notează AFP.

După eşecul ofensivei-fulger care trebuia să ducă la căderea guvernului de la Kiev, forţele ruse se concentrează la ora actuală asupra cuceririi Donbasului, unde se desfăşoară de acum un război de uzură.

Liderii ucraineni au acuzat în aceste zile Moscova că vrea să facă din Severodoneţk "un nou Mariupol". Acest port-strategic la Marea Azov, cucerit la jumătatea lunii mai, după predarea a peste 2.000 de combatanţi ucraineni care se baricadaseră în combinatul siderurgic Azovstal, a fost aproape în întregime distrus de bombardamentele ruseşti.

Presiunea rusă rămâne de asemenea importantă asupra Doneţkului, altă regiune din Donbas, în special la Sloviansk, oraş situat la 80 km vest de Severodonţek. Locuitorii din regiune sunt lipsiţi în special de gaze, apă şi electricitate, potrivit Kievului.

Ucraina aşteaptă livrarea unor sisteme de lansatoare de rachete mai puternice promise de preşedintele american Joe Biden, sperând ca astfel să schimbe raportul de forţe pe teren. Rusia a afirmat joi că a stopat afluxul de "mercenari" străini care vor să lupte alături de armata Kievului, o forţă căreia susţine că i-a provocat pierderi grele în ultimele săptămâni.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, numărul combatanţilor străini a fost "aproape înjumătăţit", trecând de la 6.600 la 3.500 şi un "mare număr" dintre ei "preferând să părăsească" ţara "cât mai rapid posibil".

Linii de cale ferată din regiunea Liov (Lvov), pe unde sosesc de obicei armele livrate Ucrainei de către ţările occidentale - ajutor denunţat de Moscova, au fost bombardate. În sud, ucrainenii se îngrijorează în legătură cu o posibilă anexare a regiunii de către forţele ruse, Moscova evocând organizarea unor referendumuri în luna iulie. La Nikolaiv (Mikolaiv), în apropiere de Odesa, bombardamentele ruseşti au făcut cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi printre civili, a anunţat joi seara Comandamentul ucrainean al regiunii Sud.

Pe plan diplomatic, ţările UE au aprobat joi un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei incluzând un embargo, cu unele excepţii, asupra achiziţionării de petrol, dar a renunţat să-l înscrie pe lista neagră pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, la presiunea Ungariei.

Textul mai trebuie să primească acordul scris al fiecărui stat membru în vederea publicării sale vineri în Jurnalul oficial pentru a permite intrarea în vigoare a măsurilor, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului UE.

"Consumatorii europeni vor fi primii care vor suferi în urma acestei decizii. Nu numai preţurile la petrol, ci şi cele ale produselor petroliere vor creşte. Nu exclud existenţa unui mare deficit de produse petroliere în UE", a declarat vicepremierul rus responsabil de energie, Aleksandr Novak, citat de AFP.

În SUA, administraţia Joe Biden a anunţat noi sancţiuni care vizează o serie de oligarhi şi membri ai "elitei" Moscovei, între care purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova. "Sunt recunoscător preşedintelui Biden, tuturor prietenilor noştri americani şi populaţiei SUA pentru sprijinul lor", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski joi seara.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat joi că ţările occidentale trebuie să se pregătească pentru un "război de uzură pe termen lung". Războiul din Ucraina "ar putea să se termine mâine, dacă Rusia ar pune capăt agresiunii sale", declarase miercuri Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. Dar "nu vedem niciun semn în această direcţie în acest stadiu", adăugase el. Războiul dus de Rusia în Ucraina va dura încă "multe luni", a apreciat, la rândul său, secretarul de stat american.

UPDATE 8:00 Trei civili morţi şi 9 răniţi, în regiunea Doneţk

Militarii ruşi au ucis, joi, trei civili şi au rănit alţi nouă în regiunea Doneţk, transmite Ukrinform. "Pe 2 iunie, ruşii au ucis trei civili în regiunea Doneţk: doi în Avdiivka şi unul în Staryi Karavan. Alte nouă persoane au fost rănite", a postat pe Telegram şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, Pavlo Kyrylenko. 

În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol şi Volnovakha, a precizat el.  După cum s-a raportat, trupele ruseşti încearcă să stabilească un control deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, dar acest obiectiv nu a fost atins până în prezent. 

UPDATE 7:50 Rusia restricţionează exporturile de gaze nobile

Rusia, lovită puternic de sancţiuni, a restricţionat exporturile de gaze nobile, cum ar fi neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor, până la sfârşitul anului 2022, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă, a anunţat joi Ministerul rus al Comerţului, transmite Reuters, citat de News.

Limitarea exporturilor Rusiei ar putea înrăutăţi criza ofertei pe piaţa globală a semiconductorilor. Ucraina a fost unul dintre cei mai mari furnizori de gaze nobile din lume până când a suspendat producţia la fabricile sale din oraşele Mariupol şi Odesa, în martie.

Exporturile de gaze nobile, pe care Rusia obişnuia să le furnizeze Japoniei şi altor ţări, vor fi permise doar cu permisiunea specială a statului până pe 31 decembrie, potrivit guvernului rus. Măsura va oferi o oportunitate de ”a rearanja acele legături care acum au fost rupte şi de a construi altele noi”, potrivit ministrului adjunct al Comerţului, Vasili Şpak.

Rusia furnizează 30% din livrările globale cu gaze nobile, potrivit estimărilor ministerului. Taiwanul, cel mai mare producător mondial de cipuri, a impus restricţii la exporturile acestor produse către Rusia, după ce Moscova a trimis mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

”Plănuim să ne creştem capacitatea de producţie (de gaze nobile) în viitorul apropiat. Credem că vom avea ocazia să fim auziţi în acest lanţ global, iar acest lucru ne va oferi un oarecare avantaj competitiv, dacă este necesar să construim beneficii reciproce, negocieri cu colegii noştri”, a spus Şpak.

UPDATE 7:10 Ruşii susţin că au preluat controlul în Severodoneţk

Luptele continuă cu aceeaşi intensitate la Severodoneţk. Ruşii susţin că au preluat controlul în întregul oraş, cu excepţia unei mari uzine chimice unde s-au refugiat aproximativ 800 de civili, între care se numără şi copii. Dar comandanţii ucraineni spun că forţele lor rezistă şi chiar au reuşit să respingă inamicul din unele cartiere. Guvernatorul regiunii Luhansk consideră chiar că apărătorii au şanse să-i alunge pe ruşi şi să elibereze oraşul. 

Preşedintele Zelenski se arată mai prudent. 

Volodimir Zelenski: Situaţia din Donbas nu s-a schimbat în ziua care a trecut. Am înregistrat unele succese în bătălia pentru Severodoneţk, dar este prea devreme pentru a şti (cine va învinge). Situaţia de acolo este foarte grea. 

Chiar dacă vor ocupa întregul Severodoneţk, trupele ruse nu vor putea raporta cucerirea totală a regiunii Luhansk. Mai rămâne un oraş vecin cu o poziţie mult mai bună de apărare. Bombardamentele s-au intensificat şi în regiunea Doneţk, a doua componentă a Donbasului. Primarul din Sloviansk, care ar putea fi următoarea ţintă a ofensivei ruse, le recomandă insistent localnicilor care au mai rămas în oraş să plece pentru a nu risca să-şi piardă viaţa. Deocamdată, însă, ruşii nu sunt în măsură să lanseze atacuri terestre în ambele regiuni din Donbas. 

Mihailo Strebij "Gaiduk", comandant de artilerie: Nu ne putem mişca de aici cât timp nu primim ordine, trebuie să menţinem linia frontului, şi nici ei (ruşii) nu pot înainta pentru că au transferat forţe de aici la Izium, Lîman şi în alte direcţii. Aşa că e un haos, ei doar încearcă să ne găsească punctul slab. 

Apar tot mai multe dovezi că moralul trupelor ruseşti este în scădere. Mulţi soldaţi, mai ales din cei mobilizaţi mai mult cu forţa de separatiştii din Donbas, refuză să se întoarcă pe front după perioadele de refacere. Unităţile ajung să fie formate în mare parte din recruţi fără experienţă, ceea ce le reduce capacitatea de luptă. Iar apărătorii ucraineni profită de orice slăbiciune a adversarului, chiar fără să mai aştepte noile arme occidentale. În sud, o ofensivă în direcţia oraşului ocupat Kherson a făcut progrese semnificative. Rusia ripostează prin bombardamente, inclusiv asupra unor obiective fără valoare militară. La Harkov a fost avariată sever o şcoală iar o femeie şi-a pierdut viaţa. 

Volodimir Zelenski: Modul în care luptă armata rusă este, ca s-o spunem sincer, barbar. Pur şi simplu, ei distrug absolut tot. 

După o sută de zile de război, preşedintele Zelenski speră că armamentul trimis de aliaţii Ucrainei va aduce o cotitură în desfăşurarea luptelor. Un semn de speranţă este şi revenirea la Kiev a peste 50 de ambasade străine, evacuate în primele zile ale conflictului. Într-o ceremonie fastuoasă, şi-au prezentat scrisorile de acreditare trei noi ambasadori: ai Statelor Unite, Republicii Moldova şi Indiei. În acest timp, însă, la Washington, secretarul general al NATO a avertizat că Occidentul trebuie să fie pregătit pentru un război de durată. 

UPDATE 7:00 Zelenski: În cele din urmă, lumea renunţă la petrolul rusesc

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că, în cele din urmă, ”lumea renunţă la petrolul rusesc”, referindu-se la al şaselea pachet de sancţiuni pe care UE l-a anunţat împotriva Rusiei. ”Realizarea acestui lucru este foarte dificilă”, afirmă preşedintele. În plus, el a vorbit despre sistemele HIMARS pe care Ucraina le va primi de la SUA, arme care ”vor ajuta cu adevărat la salvarea vieţilor”.

”Uniunea Europeană se îndreaptă treptat către punerea în aplicare a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni. Sincer, realizarea acestui lucru este foarte dificilă. Pentru că acest pachet de sancţiuni se referă în primul rând la petrol. În cele din urmă, lumea renunţă la petrolul rusesc”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.  

Potrivit acestuia, alte ţări, care produc petrol mult mai bun şi mai uşor, ”se pregătesc să înlocuiască livrările ruseşti”. ”Prin urmare, se pierd venituri uriaşe pentru statul agresor în această sferă. Desigur, Rusia încearcă în mod constant să contracareze acest lucru (...) Trebuie să se obişnuiască cu faptul că o reducere foarte dureroasă a veniturilor este o consecinţă inevitabilă a războiului”, a mai afirmat preşedintele.  

Zelenski a vorbit şi despre ”HIMARS-urile moderne sunt trimise” în Ucraina.  ”Aceste arme vor ajuta cu adevărat la salvarea vieţilor poporului nostru şi la protejarea pământului nostru. Sunt recunoscător preşedintelui Biden, tuturor prietenilor noştri americani şi poporului Statelor Unite pentru sprijinul acordat. Aşteptăm cu nerăbdare”, a mai afirmat Zelenski, adâugând că aşteaptă ”veşti bune despre furnizarea de arme de la alţi parteneri”.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 100 LIVE TEXT. Kremlinul susţine că îşi va îndeplini toate obiectivele în Ucraina. Germania face primul pas spre reînarmare