Cum a evitat Kosovo să întrerupă curentul electric la fiecare șase ore pentru populație din cauza scumpirii energiei
Ministerul Energiei din Kosovo a declarat luni că anulează deocamdată reducerile planificate de energie, deoarece a reușit să asigure electricitate din Albania, deși nu a precizat cât timp va dura acordul. Trebuie subliniat faptul că Albania, care se bazează pe hidroenergie, se confruntă cu o secetă și, prin urmare, trebuie să importe energie la rândul său, notează Reuters.
Anterior, compania de distribuție a energiei din Kosovo, KEDS, a început să reducă consumul de energie din cauza lipsei producției interne și a prețurilor ridicate la import. Kosovo și Albania au un acord de a împărți energia electrică, iar kosovarii au nevoie de obicei de mai multă în timpul iernii pentru a-și încălzi casele și albanezii mai multă în timpul verii pentru aerul condiționat.
"Consumatorii vor putea folosi energie timp șase ore și două ore va fi oprită", a anuțat unul dintre reprezentanții KEDS.
Kosova se confruntă cu o criză energetică
Purtătorul de cuvânt Viktor Buzhala, a declarat că KEDS a obținut doar 500 MWh/h de la centralele pe bază de lignit și surse regenerabile de energie și că consumul a crescut până la 800 MWh/h. Într-o declarație emisă duminică, compania a declarat că KOTT, compania care asigură transportul și distribuția, nu își poate permite să importe energie electrică și trebuie să se bazeze pe producția internă. Aproximativ 90% din producția de energie electrică din Kosovo provine din cărbune, iar compania de electricitate KEK a declarat că a închis aproape jumătate din generatoarele sale pentru întreținerea periodică pentru a le pregăti pentru iarnă.
Consumul de energie electrică în Kosovo tinde să se dubleze în timpul iernii. "Dacă vom avea pene de curent acum, ce se va întâmpla în timpul iernii? Vom îngheța?", le-a spus reporterilor Milaim Berisha din Pristina.
Reduceri similare de energie au fost introduse în decembrie anul trecut, când consumul a crescut la niveluri record, pe măsură ce temperaturile au scăzut sub punctul de îngheț. La începutul acestei luni, parlamentul kosovar a declarat o stare de urgență energetică de 60 de zile pentru a ajuta guvernul să ia măsuri pentru a face față crizei, printre care și întreruperile de energie electrică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰