Antena Meniu Search
x

Ultimatum pentru Nicolas Maduro, de la Spania, Franţa şi Germania

Germania, Franța și Spania i-au dat, sâmbătă, 26 ianuarie, un ultimatum președintelui venezuelean Nicolas Maduro, cu puţin înaintea unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU consacrate crizei din această ţară.

de Redactia Observator

la 26.01.2019, 16:39

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro, președintele Venezuelei, a primit un ultimatum de la Germania, Franța și Spania - DPA Images via Hepta

Germania, Franța și Spania i-au dat, sâmbătă, 26 ianuarie, un ultimatum președintelui venezuelean Nicolas Maduro, cu puţin înaintea unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU, consacrate crizei din această ţară. Dacă nu se convoacă alegeri libere și corecte în opt zile, cele trei țări îl vor recunoaște drept președinte legitim al Venezuelei pe opozantul Juan Guaido.

Şeful Guvernului socialist spaniol Pedro Sanchez a declarat că, în cazul în care nu se convoacă alegeri ”corecte, libere şi transparente” într-un ”termen de opt zile”, Spania îl va recunoaşte pe ”Juan Guaido preşedinte al Venezuelei”, pentru ca acesta ”să convoace aceste alegeri”.

Parisul şi Berlinul au lansat, câteva minute mai târziu, mesaje similare.

Dacă nu se anunţă alegeri în opt zile, noi vom fi pregătiţi să-l recunoaştem pe @jguaido drept «preşedinte la conducerea» Venezuelei, pentru a declanşa un proces politic. Noi lucrăm la asta între parteneri europeni”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter, în timp ce Berlinul s-a exprimat printr-un tweet al lui Martina Fietz, o purtătoare de cuvânt a Guvernului german.

Pe acelaşi subiect

Coordonare între Paris, Berlin și Madrid

Aceste anunţuri coordonate, salutate imediat pe Twitter de către Juan Guaido, au loc în contextul în care statele membre UE nu au reuşit, vineri, din cauza unor disensiuni, să se înţeleagă asupra unei ”declaraţii comune” în acest sens, potrivit unor surse diplomatice.

Madridul şi alte state au apreciat că textul propus este prea ”slab”, în timp ce Atena susţine regimul lui Nicolas Maduro.

Acest ultimatum al celor trei nume grele europene are loc în timp ce la New York urmează să aibă loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo participă la reuniune şi urmează să îndemne comunitatea internaţională să-l recunoască pe Juan Guaido, a anunţat Departamentul de Stat.

Ministrul de Externe al lui Maduro Jorge Arreaza este aşteptat şi el la New York, pentru a prezenta ”adevărul cu privire la Venezuela”, potrivit lui Maduro.

Statele Unite sunt singurul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate care l-a recunoscut în mod oficial pe Guaido ca ”preşedinte”.

Franţa este pregătită, de-acum, să o facă, dacă un scrutin nu este convocat în termen de opt zile, în timp ce Regatul Unit şi-a exprimat susţinerea clară faţă de Guaido, însă fără să-l recunoască în mod oficial.

Rusia şi-a exprimat, însă, în mod clar, susţinerea faţă de Maduro. China a denunţat ”ingerinţe externe”.

Criză diplomatică după alegerile din Venezuela

În contextul în care o intensă activitate diplomatică are loc în jurul acestei crize a gigantului petrolier din America Latină, un conflict dur are loc între Juan Guaido, în vâestă de 35 de ani, preşedintele Parlamentului, care s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar, şi Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie în al doilea mandat, considerat ”ilegitim” de către Statele Unite, UE şi cea mai mare parte a ţărilor din America Latină.

Maduro a făcut un gest de deschidere şi i-a propus rivalului său să se întâlnească.

Însă oferta i-a fost respinsă vineri de către Guaido, care vorbea în faţa câtorva sute de susţinători într-o piaţă la Chacao, în estul Caracasului.

”Reprimarea, când nu dă rezultat, se transformă în fals dialog”, a apreciat Guaido. El şi-a continuat ofensiva contra lui Maduro, îndemnând la o ”mare mobilizare” în stradă săptămâna viitoare.

26 de morți, după violențele din Venezuela

Nicolas Maduro, care poate conta pe susţinerea armatei, a îndemnat, la rândul său, la ”rebeliune populară împotriva unei lovituri de stat” acuzând Washington că este instigatorul acesteia. ”Poporul în stradă!”, a tunat el.

Mişcările de protest faţă de regim s-au soldat cu 26 de morţi în decurs de patru zile, potrivit unui ONG, Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Peste 350 de persoane au fost arestate săptămâna aceasta în timpul acestor manifstaţii, ”dintre care 320 numai în ziua de 23 ianuarie”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

Juan Guaido i-a lăsat joi lui Nicolas Maduro să întrezărească o portiţă de ieşire, evocând o eventuală amnistie.

Vicepreşedintele brazilian Hamilton Mourao, a cărui ţară se află printre cele care l-au recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar, a propus să se creeze un ”coridor de evacuare” pentru Maduro.

Agravarea crizei politice are loc în plin haos economic în această ţară petrolieră, odinioară prosperă dar care acum este afectată de penurii importante de hrană şi medicamente şi de o hiperinflaţie care ar urma, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI) să atingă 10.000.000% în 2019.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Ultimatum pentru Nicolas Maduro, de la Spania, Franţa şi Germania