Antena Meniu Search
x

Video Un băiețel de 3 ani a făcut accident vascular cerebral, a doua zi de la testul pozitiv Covid. ”Vorbea greu, credeam că e obosit”

Un băiețel de trei ani a suferit un accident vascular cerebral devastator a doua zi după ce a fost depistat cu Covid-19, iar părinții lui trag acum un semnal de alarmă referitor la cum s-a manifestat boala în cazul fiului lor.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 01.01.2021, 17:29

Un băiețel de 3 ani a făcut accident vascular cerebral, a doua zi după testul pozitiv la Covid.
Un băiețel de 3 ani a făcut accident vascular cerebral, a doua zi după testul pozitiv la Covid. - Profimedia Images/ imagine ilustrativă
  • Băiețelul de trei ani a suferit un AVC despre care medicii cred ca fost provocat de Covid-19.
  • Copilul a supraviețuit și se recuperează.

Colt Parris, din Columbia, Missouri, a fost dus de urgență la spital pe 15 decembrie, cu vărsături și o stare alterată, iar rezultatul la testul Covid făcut în spital a ieșit pozitiv. A doua zi, mama copilului a sesizat că cel mic vorbește greoi.

Sara Parris, mama băiețelului: Vorbea, dar era mai mult un bombănit. Chiar nu l-am putut înțelege. Am crezut inițial că suferă și că este extrem de obosit, pentru că nu se putea odihni, și că pur și simplu nu mai are energie să vorbească".

Dar apoi, ea a observat că băiețelul nu-și apuca jucăriile de pluș așa cum ar fi făcut-o în mod normal - și, în loc să-l ia cu mâna dreaptă, el „și-a întins complet corpul cu brațul stâng”.

Copilul a fost dus de urgență la spital și medicii și-au dat seama pe loc că cel mic suferise un accident vascular cerebral, suficient de mare pentru a întrerupe alimentarea cu sânge în partea stângă a creierului său.

Băiețelul se recuperează făcând kinetoterapie

Deși externat din spital, Colt se confruntă în continuare cu unele probleme în mișcarea brațului și a piciorului drept.

Dr Camilo Gomez, neurolog: ”Diagnosticul Covid este important, deoarece credem că motivul pentru care acești pacienți cu Covid, inclusiv acest copil, au accidente vasculare cerebrale și o varietate de alte probleme pentru că sunt predispuși la a forma cheaguri”

Neurologul a spus că echipa sa efectuează rareori intervenții acute de accident vascular cerebral la copii - dar tratarea lui Colt e o prioritate absolută.

După episodul înspăimântător, mama lui Colt speră că situația prin care au trecut va crește gradul de conștientizare cu privire la complicațiile Covid-19, în special cele care pot apărea la copiii mici.

Ea a spus: „Poate fi mult mai grav decât doar gripa. Copiii pot lua virusul. Este posibil să nu aveți simptome, așa cum a fost la noi. Nu am avut nici o idee că el e bolnav de Covid”.

Din fericire, Colt, în vârstă de 3 ani, se așteaptă să-și revină complet după ce va finaliza un program de kinetoterapie.

Semnele AVC-ului: Formula F.A.S.T.

Intervenția rapidă este esențială în cazul unui accident vascular cerebral, de aceea e bine să știi să recunoști semnele, prin testul FAST: 

F – Face (Fata) – Cere persoanei să zambeasca. Cumva fața e asimetrică? Sau gura e cazuta într-o parte?

A - Arms (Brate) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămane inert sau mai jos decat celălalt?

S – Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să repete o fraza simpla (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?

T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, suna la 112 pentru ca persoana sa fie transportata cat mai repede la spital.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un băiețel de 3 ani a făcut accident vascular cerebral, a doua zi de la testul pozitiv Covid. ”Vorbea greu, credeam că e obosit”