Antena Meniu Search
x

Un soldat britanic a inventat poveşti de pe front pentru a fi decorat. A vândut apoi medalia pentru o sumă uriaşă

Un fost soldat britanic este cercetat deoarece „a inventat o poveste despre curajul său pe frontul de luptă” pentru a fi decorat cu o medalie de onoare. Apoi, acesta a vândut-o pentru 140.000 de lire sterline.

de Antonia Roşu

la 08.08.2022, 16:27

Un soldat britanic a inventat o poveste despre curajul său pe front pentru a fi decorat. A vândut apoi medalia primită de la Prinţul Charles pentru o sumă exorbitantă
Un soldat britanic a inventat o poveste despre curajul său pe front pentru a fi decorat. A vândut apoi medalia primită de la Prinţul Charles pentru o sumă exorbitantă - Profi Media

Poliția militară a deschis o anchetă după ce un soldat a fost acuzat că a inventat o poveste despre propria sa vitejie din luptă, pentru a primi o medalie de onoare din partea familiei regale a Regatului Unit.

Cel puțin doi soldați ai Forțelor Speciale se numără printre martorii care urmează a fi interogaţi

Fostul sergent Deacon Cutterham a primit distincţia numită „Conspicuous Gallantery Cross” – a doua ca importanţă după „Victoria Cross” – pentru că a luat în mână o grenadă aruncată de către talibani și a aruncat-o departe de camarazii săi. Incidentul ar fi avut loc în provincia Helmand, din sudul Afganistanului, în 2011.

Citaţia a numit faptele sale ca fiind „fenomenal de curajoase și incredibil de altruiste” și menţiona faptul că reacţia soldatului „a salvat vieți”.

Pe acelaşi subiect

Camarazii însă l-au acuzat de faptul că a minţit când au aflat că bărbatul a vândut medaliile primite la licitație, pentru suma de 140.000 de lire sterline.

Soldatul, decorat chiar de către Prinţul Charles

Armata a insistat că povestea lui Cutterham a fost „verificată cu rigurozitate”, înainte ca acesta să fie decorat de către Prinţul Charles la Palatul Buckingham, în 2012.

Nimeni nu contestă că o grenadă a explodat cu adevărat în locul unde se afla patrula lui Cutterham la data respectivă, însă restul puşcaşilor cred că a fost una de-a lor.

Un fost coleg de patrulă a declarat pentru The Sun: „Nu s-a întâmplat niciodată. Nimeni nu a văzut-o. Când ne-am întors în tabără, ne-am dat seama că lipsea o grenadă.” El a mai adăugat: „Am suportat destul faptul că spunea cât este de curajos, dar când am văzut că profita din vânzarea medaliilor, a fost prea mult.”

Cutterham, în vârstă de 38 de ani, originar din Bristol, a servit în Regimentul 1 de pușcași şi susţine că nimeni nu a asistat la actul său de curaj, deoarece s-a adăpostit imediat după ce a strigat „Grenadă!”.

„Deoarece chestiunea face obiectul unei investigații, ar fi inadecvat să comentem”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un soldat britanic a inventat poveşti de pe front pentru a fi decorat. A vândut apoi medalia pentru o sumă uriaşă