Antena Meniu Search
x

Uniunea Europeană recunoaște noul guvern al Moldovei, condus de Maia Sandu

Uniunea Europeană a recunoscut noul guvern al Moldovei, condus de Premierul Maia Sandu. De altfel, a fost numit ”guvern legitim” de către UE.

de Redactia Observator

la 10.06.2019, 02:23

Vezi și

Uniunea Europeană a recunoscut noul guvern al Moldovei, condus de Premierul Maia Sandu. De altfel, a fost numit ”guvern legitim” de către UE.

Anunțul de recunoaștere a noului guvern moldovean a fost făcut într-un comunicat al Înaltului Reprezentant pentru Relaţii Externe, Frederica Mogherini și al Comisarului European pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Criza politică din Moldova a luat amploare după ce președintele Igor Dodon a desemnat-o premier pe Maia Sandu, lider proeuropean din alianța ACUM. De cealaltă parte, în fruntea parlamentului a fost aleasă Zinaida Greceanîi, lider din Partidul Socialiștilor, prorus, care-l sprijină pe Dodon.

Deciziile au nemulțumit însă Partidul Democrat, al influentului om de afaceri Vladimir Plahotniuc, care controlează vechiul guvern. Democrații i-au acuzat astfel pe socialiști și pe cei de la ACUM de lovitură de stat.

Situația a devenit și mai tensionată după ce Curtea Constituțională a transmis că noul parlament trebuie dizolvat și, implicit, că guvernul Maiei Sandu e nelegitim. Motivul invocat de Curtea Constituțională a fost faptul că majoritatea parlamentară a fost făcută la o zi după expirarea termenului legal.

Duminică dimineață, s-a anunțat suspendarea lui Igor Dodon, iar vechiul guvern condus de democratul Pavel Filip a anunțat dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate în septembrie.

Atât Igor Dodon, cât și Premierul Maia Sandu au respins însă varianta alegerilor anticipate, anunțând că numirea noului guvern e legală. Ei au susținut în schimb că vechiul guvern al lui Pavel Filip nu mai are legitimitate și l-au acuzat pe liderul democraților, Vladimir Plahotniuc de dictatură. Moldova a ajuns astfel să aibă doi premieri și doi președinți.

Duminică, tensiunea a atins cote maxime când Partidul Democrat a organizat un protest la Chișinău. Vladimir Plahotniuc, care a fost în fruntea mulțimii, a fost însă acuzat că a organizat demonstrația pentru a face provocări și instabilitate politică.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă şi-au exprimat îngrijorarea privind criza din ţara vecină şi au îndemnat la calm şi la dialog.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Uniunea Europeană recunoaște noul guvern al Moldovei, condus de Maia Sandu