Antena Meniu Search
x

Unul dintre frații de suferință ai lui Iulian Gherguţ, românul răpit de al-Qaeda, a fost ELIBERAT: "Am crezut că este o glumă"

Sud-africanul Stephen McGown, care s-a numărat alături de românul Iulian Gherguţ printre cei șase ostatici străini, prezentați într-o înregistrare dată publicității de jihadiştii al-Qaeda din Mali la începutul lunii iulie, a susținut, joi, o conferință de presă, la câteva zile după ce a fost eliberat de gruparea teroristă, scrie www.itv.com.

Sud-africanul Stephen McGown, care s-a numărat alături de românul Iulian Gherguţ printre cei șase ostatici străini, prezentați într-o înregistrare dată publicității de jihadiştii al-Qaeda din Mali la începutul lunii iulie, a susținut, joi, o conferință de presă, la câteva zile după ce a fost eliberat de gruparea teroristă, scrie www.itv.com.

Pe 2 iulie 2017, Stephen McGown a apărut, într-o înregistrare de 16 minute şi 50 de secunde, alături de alți cinci ostatici ai grupării Jama'at Nasr al-Islam wal Muslimin - ramura oficială a grupării al-Qaeda în Mali, printre care și românul Iulian Gherguţ, răpit în urmă cu mai bine de doi ani în urma unui atac islamist asupra unei mine de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Burkina Faso.

Stephen McGown fusese răpit în urmă cu aproape şase ani din Timbuktu.

”Este o perioadă lungă de timp în care să fii departe... Când credeţi că se va sfârşi asta? Acum facem o nouă înregistrare, dar nu ştiu ce să spun. Am spus tot ce aveam de spus în trecut. S-a spus tot în înregistrările anterioare pe care le-am făcut”, declara în înregistrare McGowan.

Pe acelaşi subiect

Ceilalți patru ostatici erau misionara elveţiană Beatrice Stockly, chirurgul australian Arthur Kenneth Ellitott, franţuzoaica Sophie Petronin şi călugăriţa columbiancă Gloria Cecilia Narvaez Argoti.

Pe 27 iulie, Stephen McGown a fost eliberat, iar astăzi bărbatul a povestit momentele pe care le-a trăit atunci când a aflat că va putea pleca acasă.

”Șoferul mașinii în care eram mi-a spus: ”Ești liber, poți să pleci”, iar eu am spus ”bine, bine”. Iar el a continuat: ”Dacă nu mă crezi, poți să pleci”. Și atunci m-am gândit: ”Poate totuți nu este o glumă”, a povestit Stephen McGown în conferința de presă.

Bărbatul a suferit un șoc atunci când a aflat că mama sa murise în această perioadă.

"A fost o lovitură pentru mine. Încerc să văd partea plină a paharului, însă acest lucru nu prea pot să-l înțeleg", a mai spus McGown.

Doi ani de la răpirea lui Iulian Gherguţ

Filmul publicat în iulie este al treilea în care apare românul Iulian Gherguţ.

În noiembrie 2016, jihadiştii au dat publicităţii o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Gherguţ a cerut atunci guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

Iulian Gherguţ făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

De asemenea, autorităţile au susţinut că ostaticul român a fost transportat de militanţii islamişti în Mali.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Unul dintre frații de suferință ai lui Iulian Gherguţ, românul răpit de al-Qaeda, a fost ELIBERAT: "Am crezut că este o glumă"