Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pericol uriaş din cauza Uraganului Maria: evacuări masive după ce un baraj riscă să cedeze în Puerto Rico

Uraganul Maria se îndepărtează de insulele locuite, dar dezastrul pe care l-a lăsat în urmă îşi arată, abia acum, proporţiile reale.

de Redactia Observator

la 23.09.2017 , 09:56

Uraganul Maria se îndepărtează de insulele locuite, dar dezastrul pe care l-a lăsat în urmă îşi arată, abia acum, proporţiile reale. În Puerto Rico, 70.000 de oameni au fost evacuaţi în grabă deoarece un dig ameninţa să cedeze, provocând inundaţii catastrofale. Autorităţile confirmă că şase oameni au murit, pe insulă, din cauza uraganului dar presa vorbeşte de cel puţin 15 victime iar numărul real ar putea fi mult mai mare.

Două localităţi din vestul insulei Puerto Rico vor fi înghiţite de o viitură uriaşă dacă un dig vechi de 90 de ani va ceda. După ploile torenţiale aduse de uraganul Maria, presiunea apei din lacul de acumulare a crescut considerabil iar în dig au apărut fisuri care, potrivit specialiştilor, pot fi primele semne ale cedării. Oamenii au fost evacuaţi cu autobuzele, după ce autorităţile au emis mesaje care-i avertizau că vieţile lor sunt în pericol.

Reprezentanţii autorităţilor din Puerto Rico recunosc că, până ieri, nu au putut evalua întreaga gravitate a situaţiei. Comunicaţiile sunt încă întrerupte cu mai bine de jumătate din localităţile de pe insulă. Cea mai mare parte a populaţiei este lipsită de energie electrică şi nimeni nu poate spune când va putea fi restabilită alimentarea.

Vezi și

Chiar în capitala insulei, San Juan, numeroase străzi sunt inundate. Într-o acţiune aproape disperată, primarul oraşului, o femeie, a coborât în apele care-i ajungeau până la piept pentru a împărţi, personal, ajutoare. 

Situaţia este agravată şi de faptul că bugetul din Puerto Rico era deja, înaintea uraganului, în stare de faliment. Două vedete originare de pe insulă, Jennifer Lopez şi fostul ei soţ Marc Anthony, au uitat de neînţelegerile lor, încheiate prin divorţ, şi au postat pe acelaşi cont de twitter apeluri emoţionante în sprijinul compatrioţilor lor.

Uraganul Maria care în prezent se îndepărtează deasupra oceanului a făcut ravagii şi pe alte insule şi chiar pe mare. Paza de Coastă americană şi forţele navale britanice şi-au unit eforturile pentru a salva o femeie şi doi copii de pe o navă răsturnată care plutea în derivă, aproape de Puerto Rico. Femeia reuşise cu greu să trimită un mesaj SOS. Din nefericire, bărbatul aflat şi el la bord şi-a pierdut viaţa iar militarii nu au putut nici măcar să-i recupereze corpul neînsufleţit. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Pericol uriaş din cauza Uraganului Maria: evacuări masive după ce un baraj riscă să cedeze în Puerto Rico