Video Ucraina, gata să renunţe la aderarea la NATO şi să revină la statutul de ţară neutră. Roman Abramovici ar fi fost otrăvit în timpul negocierilor
Oligarhul rus, Roman Abramovici ar fi fost otrăvit în timpul negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, patronul clubului Chelsea şi alţi 3 negociatori ucraineni ar fi fost victimele unui atac chimic după o rundă de discuţii ce a avut loc la începutul lunii, la Kiev. Apropiaţii spun că acum se simte bine. Roman Abramovici ar urma să participe şi mâine la negocierile de pace de la Istanbul. Ucraina a anunţat că este gata să devină ţară neutră, dacă îi va fi garantată securitatea.
Ucraina este gata să renunţe la visul de a adera la NATO şi să revină la statutul de ţară neutră. Este un compromis pe care îl va face dacă Rusia, Statele Unite, Marea Britanie şi Turcia îi vor garanta securitatea. Kievul este gata şi să redea minorităţilor dreptul de a studia în limba maternă, care fusese revocat, inclusiv pentru populaţia română, poloneză sau ungară, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014. Dacă s-ar ajunge la o înţelegere în acest sens, Vladimir Putin rămâne fără mare parte dintre pretextele pentru care a început războiul.
Asul din mânecă de la masa negocierilor ar putea fi oligarhul rus, Roman Abramovici
"Ne dorim pacea, cu adevărat, şi fără întârziere. (...) Priorităţile noastre în negocieri sunt cunoscute. Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu pot fi puse la îndoială. Garanţiile de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii", a declarat Volodimir Zelenski, prşedintele Ucrainei. Negocierile de până acum nu au dus deocamdată la niciun rezultat, iar speranţe mari nu sunt nici de data aceasta. Şi asta pentru că Vladimir Putin vrea să fie ridicate sancţiunile dictate împotriva ţării sale, Crimeea să fie recunoscută de drept a Rusiei şi să păstreze controlul asupra regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk.
"Pentru a ajunge la un acord, (Vladimir Putin, n.red.) trebuie să vină pe propriile sale picioare şi să se vadă cu mine. Acordul dintre noi va fi suficient. Parafat cu semnături, cu ştampile, chiar şi cu sânge, va fi suficient pentru ca forţele să fie retrase", a declarat Volodimir Zelenski, prşedintele Ucrainei. Cererea lui Zelenski nu a avut ecoul dorit pe holurile Kremlinului. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov spune că o întâlnire între cei doi preşedinţi ar fi contraproductivă.
Analiştii cred că o piedică în calea ajungerii la un armistiţiu este şi declaraţia controversată a lui Joe Biden, care a lăsat să se înţeleagă că vrea îndepărtarea lui Vladimir Putin de la putere. Cuvintele sale au stârnit o adevărată furtună diplomatică. Preşedintele SUA a negat că asta a vrut să spună, în timp ce Emamnuel Macron s-a delimitat de poziţia omologului de la Casa Albă. "Nu aș folosi acești termeni, pentru că eu continui să vorbesc cu președintele Putin, pentru că ce ne dorim noi, toţi, să facem ? Ne dorim să oprim războiul pe care Rusia l-a lansat în Ucraina, fără a ne război şi fără a tensiona şi mai mult situaţia", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
Asul din mânecă de la masa negocierilor ar putea fi oligarhul rus, Roman Abramovici. El a primit şi binecuvântarea lui Vladimir Putin de a se implica în discuţiile de pace, după ce iniţial a fost solicitat de partea ucraineană să îl înduplece pe liderul de la Kremlin, cu care este prieten, să renunţe la război. Pentru asta, săptămâna trecută, Roman Abramovici a făcut naveta între Istanbul, Kiev şi Moscova, în rolul de mesager între Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. Prima oprire a fost la Kiev, de unde a luat un bilet scris de mână de Zelenski cu pretenţiile Ucrainei. A zburat cu el la Moscova pentru a i-l arăta lui Vladimir Putin. Când a văzut mesajul însă, liderul de la Kremlin s-a înfuriat: "Transmite-i că îi vom distruge!", ar fi fost răspunsul său.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰