Antena Meniu Search
x

Video Vaccinare în masă în SUA, a început operațiunea "Warp Speed". România mai are de așteptat

Începutul sfârşitului pandemiei e tot mai aproape. Cea mai mare campanie de imunizare din istoria SUA începe astăzi. O parte din cele trei milioane de doze de vaccin au ajuns, deja, în câteva centre de vaccinare, iar restul sunt pe drum. Viteza cu care s-au desfăşurat toate, de la fabricaţie, distribuţie, până la administrare, e deja un record. Ţările din Uniunea Europeană, printre care şi România, mai au de aşteptat. Vaccinul de la Pfizer ar trebui să fie aprobat aici până la sfârşitul acestei luni.

de Redactia Observator

la 14.12.2020, 15:00

Vezi și
  • Operaţiunea "Warp Speed este una de prioritate zero
  • Avioanele care transportă vaccinul au prioritate

În Michigan, la fabrica Pfizer, operaţiunea "Warp Speed" a fost în plină desfăşurare. Trei milioane de doze au plecat în toate colţurile ţării.

Numele operaţiunii - "Warp Speed" - este inspirat din "Războiul Stelelor". Pentru că războiul împotriva virusului trebuie să se desfăşoare mai rapid decât viteza luminii.

Gen. Gus Perna, coordonatorul Operatiunii Warp Speed: 145 de centre din toate statele vor primi vaccinul luni, alte 425 marţi, iar ultimele 66 miercuri.

Cum se va desfăşura vaccinarea în SUA

Operaţiunea este una de prioritate zero. Avioanele care transportă vaccinul au întâietate la plecare, la fel şi accesul camioanelor în aeroport. Transportul este asigurat de firme private, dar supravegheat de armată. Serul trebuie păstrat la minus 70 grade, în gheaţă carbonică, până ajunge la destinaţie, pentru a fi sigur şi eficient.

Stephen Hahn, preşedintele FDA: Acest vaccin întruneşte standardele riguroase privind calitatea, siguranţa şi eficienţa impuse de Agenţia Americană a Medicamentului. Rezultatele au fost singurele criterii luate în calcul de Agenţie în luarea deciziei.

Precizarea era mai mult decât necesară mai ales că presa internaţională vuieşte că aprobarea a fost dată pe repede înainte pentru beneficiul politic al lui Donald Trump. Surse de la Washington declaraseră că printre primele persoane vaccinate s-ar număra şi membrii din staff-ul Casei Albe. Donald Trump a negat zvonurile şi a precizat că el NU va face parte dintre primii americani imunizaţi.

Moncef Slaoui, şeful operaţiunii "Warp Speed": Suntem foarte îngrijorați de nivelul de ezitare pe care îl vedem. Dar sperăm că acum, când toate datele sunt disponibile pentru a fi discutate în detaliu, oamenii vor fi mai deschişi, vor asculta datele și vor fi de acord că acesta este un vaccin foarte eficient și sigur.

Vaccinarea în masă poate avea însă şi efecte adverse nedorite în comportamentul oamenilor. În Marea Britanie, imunizarea pare să fi evaporat toate temerile.

La nici o săptămână de la începutul campaniei de imunizare, sute de oameni au participat la o petrecere în aer liber, ca şi cum pandemia nici n-ar exista.

Autorităţile avertizează că, deşi vaccinul a început să fie administrat, mai e cale lungă până ce viaţa va putea să revină la normal.

În Uniunea Europeană, vaccinul produs de Pfizer ar putea primi aprobare pe 29 decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Vaccinare în masă în SUA, a început operațiunea "Warp Speed". România mai are de așteptat