Antena Meniu Search
x

Video Norovirusul care a provocat sute de cazuri la Râșnov ar putea fi, până la urmă, în apa de la robinet. Cum se transmite

O boală nouă face ravagii în România: în plină pandemie, avem şi o epidemie de norovirus! La Râşnov, aproape 300 de oameni, turişti şi localnici, s-au îmbolnăvit şi au ajuns la spital cu simptome digestive. Autorităţile nu au habar nici acum, după o săptămână, care este sursa infectărilor. Ba ar fi putut chiar contribui la îmbolnăviri. O informare neclară i-a făcut pe oameni să creadă că apa e potabilă.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 27.07.2021, 20:39

Vezi și

Misterul epidemiei din Râşnov, despre care Observator a relatat în exclusivitate încă de acum o săptămână, a fost elucidat. Oamenii sunt infectaţi cu norovirus, un agent infecţios care provoacă gripa stomacului. O telespectatoare ne-a povestit prin ce a trecut ea şi mama ei.

Localnică: ”Am început să mă simt rău, să am stări de vomă, ameţeli, din ce în ce mai rău. Apoi a început mama mea cu stări foarte grave, vomă, deshidratare, am ajuns în ultimul stadiu de deshidratare cu ea la urgenţe”.

Aproape 300 de oameni, turiști și localnici, s-au îmbolnăvit cu norovirus

Bilanţul bolnavilor s-a dublat într-o săptămână, de la 140 la 270 de oameni. Nu toţi au ajuns în spital. Unii s-au tratat la medicii de familie, alţii au luat tratament de la farmacie. 

Pe acelaşi subiect

Andrea Neculau, DSP Brașov: ”Am identificat la doi dintre copiii care s-au prezentat la spitalul de copii în probele de scaun acest agent patogen, norovirusul”.

Grav este că deşi a trecut o săptămână de când epidemia se extinde în Râşnov, autorităţile încă nu ştiu sursa infectării. Ba mai fac şi bâlbe. După ce DSP Braşov a testat apa pentru bacterii, a trimis analizelele către Primărie fără să mai spună că apa nu a fost testată şi pentru virusuri. Aşa că Primăria a transmis tuturor că apa din Râşnov e potabilă. Ba chiar a făcut apel la turişti să vină cu încredere când aceştia au început să-şi anuleze vacanţele de teamă.

Razvan Iancu, Primăria Râșnov: ”S-au dovedit că nu ar avea o legătură cu apa potabilă. Să vină cu încredere la Râşnov pentru că nu există probleme în ceea ce priveşte apa potabilă”.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Autorităţile sanitare au colectat probe din apa potabilă din 9 locuri din staţiune, atât din bazinele de captare cât şi din diverse puncte. Concluzia analizelor e simplă: apa potabilă e bună, iar sursa contaminării e în altă parte”.

Apa de la robinet ar putea fi sursa infectărilor cu norovirus

O oră mai târziu însă, Andrea Neculau, de la DSP Brașov a revenit: ”Noi vorbim de microorganisme care ne pot afecta sănătatea care se împart în microbi, virusuri şi paraziţi. În acest moment am exclus agenţii microbieni, care sunt şi cei mai frecvenţi. E posibil să fie virus în apa potabilă”.

Potrivit surselor Observator, DSP Braşov a făcut testele cele mai ieftine. Pentru virusuri, testarea se face doar la Institutul Cantacuzino din Capitală şi costă 400 de euro proba. Mâine vor fi colectate cinci probe şi trimise către Capitală. Abia după ce vin aceste rezultate se poate spune cu siguranţă dacă apa este potabilă sau nu. Între timp, localnicii sunt sfătuiţi să bea doar apă fiartă şi răcită sau apă îmbuteliată.

Localnicii spun că ploile din săptămânile trecute ar fi contaminat apa de la robinet

Unii localnici sunt convinşi că apa e problema şi nu legumele şi fructele nespălate, aşa cum au susţinut iniţial autorităţile.

Localnică: ”Pe data de 23 seara a început să bage clor pe ţevi, deja apa mirosea foarte tare a clor. Nu am mai consumat apă de la robinet. Să fim serioşi, sunt 10-20 de persoane care nu spală alimentele. Dar suntem peste 200 de persoane care ne-am îmbolnăvit. Suntem toţi nesplălaţi, nu ne spălăm alimentele?”

Localnică: ”Noi am auzit că de la apă, de atunci de când a plouat ploaia aia mare atunci, când a fost acum o săptămână-două. Nu e de la pepeni. Noi vindem pepeni de 25 de ani aici în piaţă”.

Cum se transmite norovirusul

Norovirusul este extrem de contagios, spun medicii. Pe lângă apa contaminată, virusul se transmite de la om la om, de la schimbarea scutecelor celor mici, de pe suprafeţe, dar şi de la fructe şi legume nespălate. 

Voichița Lăzureanu, medic infecționist: ”Dacă avem febră atunci sigur că un antipiretic ar trebui administrat, dar trebuie să ţinem cont că pacienţii varsă şi au diaree şi atunci rehidratarea şi cu apă, dar şi cu electroliţi pentru că pierdem atât prin febră, cât şi prin vărsătură şi diaree”.

La nivel mondial, 200 de mii de oameni mor anual răpuşi de norovirus.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Fii Observator » Norovirusul care a provocat sute de cazuri la Râșnov ar putea fi, până la urmă, în apa de la robinet. Cum se transmite