Din 5 iunie se merge cu ATV-ul in spatiu!
Vehiculul spatial european de tip cargo ATV-4, ce va aproviziona Statia Spatiala Internationala (ISS), va fi lansat pe 5 iunie, de la Centrul Spatial din Guyana franceza

Agentia Spatiala Europeana ( ESA) a anuntat ca vehiculul ATV-4, botezat Albert Enstein, cel de-al patrulea din seria ATV-urilor, se afla in faza finala de ansamblare si de incarcare, in orasul Kourou din Guyana franceza.
Se pare ca masa totala a ATV-ului va fi de 20 de tone si 235 de kilograme dupa incarcare, “Albert Enstein” devenind astfel cel mai greu vehicul spatial trimis vreodata pe orbita de o racheta Ariane. Recordul anterior i-a apartinut predecesorului sau, ATV-ul Edoardo Amaldi, acesta fiind intrecut cu aproximativ 500 de kilograme.
Noul vehicul va livra peste 2.500 de kilograme de alimente uscate la bordul ISS, insa va transporta si carburant, apa sau oxigen, alaturi de propriul sau combustibil.
“ATV-4 este purtatorul celei mai diversificate combinatii de provizii transportate vreodata - circa 14.000 de articole diferite” : hrana, piese de schimb, echipamente pentru echipaj si pentru experimentele stiintifice, a anuntat directorul misiunii ATV-4, Alberto Novelli.
- Urs văzut în parcul central din staţiunea Buşteni. A fost emis un mesaj RO-Alert
- Autorii măcelului de la Urziceni, trimiși în judecată. 19 membri ai clanului Catană au fost acuzați de omor...
- Rețea uriaşă de pedofilie, destructurată după o anchetă în 35 de țări, inclusiv România. Platforma era...
- Val de sinucideri în rândul oamenilor legii. În ultima lună, trei tineri declaraţi apți psihologic şi-au...
- Nouă metodă de fraudă când facem cumpărături online. Cine e în spatele schemei cu magazine-fantomă
ATV-ul este programat sa se conecteze la ISS pe 15 iunie, la 10 zile dupa lansare.
La sfarsitul misiunii sale, cargoul va fi plin cu deseuri nepericuloase pentru mediu produse la bord, se va separa de ISS si va intra in atmosfera terestra, unde va arde cu tot ceea ce transporta.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principial de Statele Unite ale Americii la realizarea caruia participa 16 tari, statia fiind ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, cu echipaje comune.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰