Antena Meniu Search
x

O femeie trans, care a violat două femei pe când era bărbat, a ajuns la o închisoare pentru femei. Decizia a scandalizat Scoţia

O femeie trans, care a violat două femei înainte de a-și schimba sexul, nu va ispăși până la urmă pedeapsa într-o închisoare pentru femei, a anunţat joi premierul Scoției, potrivit BBC.

de Redactia Observator

la 26.01.2023, 18:15

Un violator transgender va fi mutat dintr-o închisoare pentru femei
Isla Bryson înainte şi după tranziţia de la bărbat la femeie - Profimedia / BBC

Noii detalii în ceea ce pare a fi cazul primei femei trans din Scoția, condamnată pentru violarea altor femeilor. Isla Bryson a fost condamnată marţi pentru că a violat două femei, fapte săvârşite în 2016 pe când era un bărbat pe nume Adam Graham.

A fost transferată imediat la o închisoare pentru femei din Cornton Vale, Stirling, fapt care a declanşat un scandal politic în Scoţia. Bryson a decis să facă tranziţia de la bărbat la femeie chiar în timpul procesului. Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat în parlament că Bryson nu va rămâne la închisoarea de femei pentru a-şi ispăși pedeapsa acolo. Potrivit The Guardian, ea era ţinută în izolare, separat de restul deţinutelor. 

Bryson a fost găsită vinovată săptămâna aceasta de viol, după un proces de șase zile la Curtea Supremă din Glasgow. Juriul a stabilit că Bryson a violat două femei, una în oraşul Clydebank în 2016 și alta în Glasgow, în 2019, după ce le-a întâlnit online.

Procurorii l-au descris pe Bryson ca fiind un prădător de femei vulnerabile. Locul în care ar trebui executată pedeapsa a devenit subiectul unor dezbateri aprinse în Scoţia. Au fost ridicate întrebări cu privire la siguranța femeilor din închisoare dacă Bryson va rămâne acolo. 

Pe acelaşi subiect

Fosta soţie a lui Bryson, Shonna Graham, în vârstă de 31 de ani, a declarat recent în presa din UK că "îi susţine pe adevăraţii transsexuali", dar că tranziția fostului ei partener este o "minciună pentru a obţine atenție" și că Bryson încearcă de fapt să păcălească autoritățile.

În timpul procesului pentru viol, Bryson a susținut că știa că este transgender de la vârsta de patru ani, dar că a luat decizia de a face tranziția de abia la 29 de ani și că în prezent ia hormoni și a solicitat o intervenție chirurgicală pentru a finaliza schimbarea sexului. Bryson a spus că în 2016 când au avut loc violurile "avea probleme emoționale în a-şi defini sexualitatea."

Parlamentul scoțian a adoptat luna trecută o legislație pentru a-i ajuta pe cei care vor să-şi schimbe sexul, dar acele schimbările nu au jucat niciun rol în cazul Bryson, susţine Sturgeon. Proiectul de lege privind reforma recunoașterii de gen a fost blocat de guvernul Regatului Unit din cauza impactului asupra legilor privind egalitatea care se aplică în Scoția, Anglia și Țara Galilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » O femeie trans, care a violat două femei pe când era bărbat, a ajuns la o închisoare pentru femei. Decizia a scandalizat Scoţia