Antena Meniu Search
x

"Femeile trans sunt femei". Spania a adoptat proiectul de lege care permite schimbarea sexului pe carte de identitate de la vârsta de 16 ani

Spania a adoptat un proiect de lege privind drepturile transgenderilor care permite oricărei persoane care a îndeplinit vârsta de 16 ani să-și schimbe sexul pe cartea de identitate.

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 22:34

Spania a adoptat proiectul de lege care permite schimbarea sexului pe carte de identitate de la vârsta de 16 ani
Spania a adoptat proiectul de lege care permite schimbarea sexului pe carte de identitate de la vârsta de 16 ani - Profimedia

Proiectul a fost aprobat cu 188 de voturi pentru și 150 împotrivă, iar acum trece la Senat pentru aprobare finală. Schimbarea a fost urmărită de partidul de stânga Podemos, parte a unui guvern de coaliție cu partidul socialist al prim-ministrului Pedro Sánchez, potrivit BBC.

Cu toate acestea, proiectul de lege a divizat lobby-ul feminist al Spaniei, criticii avertizând că ar putea eroda drepturile femeilor. Dacă este aprobată, va permite oricărei persoane ca de la vârsta de 16 ani să-și schimbe sexul, lucru pe care trebuie să îl confirme trei luni mai târziu. Cei cu vârsta de peste 12 ani pot aplica doar în anumite condiții.

Criticii spun că legea va provoca abuzuri și ar putea amenința drepturile femeilor

Până acum, solicitanții au cerut un diagnostic medical de disforie de gen, simțirea unei nepotriviri între sexul biologic și identitatea lor de gen și dovada tratamentului hormonal timp de doi ani, în timp ce minorii aveau nevoie de aprobare judiciară. În timpul dezbaterii, ministrul Egalității Irene Montero, membră a partidului Podemos, a spus că legea „depatologizează” viețile transgenderilor și le garantează drepturile persoanelor de acest fel.

Pe acelaşi subiect

Femeile trans sunt femei”, a spus doamna Montero, care a susținut cu fermitate autoidentificarea de gen și a criticat opoziția față de lege drept „transfobie”. Cu toate acestea, decizia a divizat mișcarea feministă a țării și a scos la iveală rupturi în cadrul coaliției de guvernare, membrii partidului socialist al lui Sánchez criticând proiectul de lege.

Când se afirmă genul asupra sexului biologic, nu mi se pare un pas înainte într-o direcție progresivă, pare a fi un pas înapoi. Statul trebuie să ofere răspunsuri persoanelor transgender, dar genul nu este nici voluntar, nici opțional”, a spus Carmen Calvo, fost vicepremier al lui Pedro Sánchez.

Criticii spun că legea va provoca abuzuri și ar putea amenința drepturile femeilor, permițând bărbaților care se autoidentifică ca femei să concureze în sporturile feminine sau să solicite transferuri în închisorile pentru femei. Ei și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dreptul minorilor de a-și autodetermina genul. Alte nouă țări europene au adoptat deja sisteme de autodeclarare pentru recunoașterea legală a genului, inclusiv Irlanda, Danemarca, Norvegia, Portugalia și Elveția.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Femeile trans sunt femei". Spania a adoptat proiectul de lege care permite schimbarea sexului pe carte de identitate de la vârsta de 16 ani