The Guardian: Delia Velculescu,"Doamna de fier", va avea rolul principal în cadrul negocierilor FMI de la Atena
Românca Delia Velculescu, numită de către presa cipriotă "Doamna de fier", îşi va testa cunoştinţele economice, dar şi duritatea în contextul relaţiei tensionate dintre Atena şi creditorii ei

Românca Delia Velculescu, numită de către presa cipriotă "Doamna de fier", îşi va testa cunoştinţele economice, dar şi duritatea în contextul relaţiei tensionate dintre Atena şi creditorii ei
Celebrul cotidian britanic "The Guardian" relatează despre şefa misiunii FMI în Grecia, românca Delia Velculescu: "Sosirea sa în Atena este marcată de o atmosferă neclară în ceea ce priveşte implicarea FMI într-un al treilea plan de bailout pentru Grecia, după negocierile cu liderii din zona euro".
Tsipras speră astfel să ajungă la un acord înainte de 20 august, însă FMI va supune unei examinări riguroase orice propunere venită din partea Atenei.
Velculescu va decide ce rol urmează să joace FMI-ul în noua salvare financiară a Greciei şi la ce ar trebui să se aştepte creditorii din partea Greciei.
- S-a dezlănțuit haosul pe străzile din Grecia. Sute de mii de oameni au ieșit să ceară dreptate, la 2 ani de la...
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
Cine este Delia Velculescu:
La doar 40 de ani, românca se poate mândri cu o carieră remarcabilă. Studiile de doctorat în economie din cadrul Universităţii Johns Hopkins din Maryland au ajutat-o să îşi croiască un drum sigur către FMI.
Delia Velculescu şi-a creat însă reputaţia în timpul crizei din Cipru, în 2013. Presa cipriotă a portretizat-o atunci drept "o doamnă de fier", cu poziţii dure în ceea ce priveşte termenii de consolidarea fiscală şi lista de cerinţe adresată guvernului cipriot.
"Numirea ei este un semnal care arăta cum vor fi tratate băncile din Grecia. E de aşteptat să insiste că băncile să fie recapitalizate urgent. Nu va accepta că eforturile anterioare de recapitalizare au fost suficiente", susţine Alexander Apostolides, un celebru economist din Cipru.
Cert este că până pe 20 august vor fi negocieri intense între creditori: FMI, Comisia Europeană şi BCE (troica) şi Atena pentru un nou plan de salvare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰