Eşti într-o relaţie toxică? Iată 20 de lucruri care te pot ajuta să-ţi dai seama
Este foarte uşor să vă pierdeţi personalitatea atunci când iubirea voastră pentru o anumită persoană, vă consumă întreaga fiinţă. Trebuie totuşi să vă amintiţi că puteţi să vă arătaţi sentimentele fără să fiţi nevoiţi să vă schimbaţi pentru a fi acceptaţi de jumătatea voastră.
Este foarte uşor să vă pierdeţi personalitatea atunci când iubirea voastră pentru o anumită persoană, vă consumă întreaga fiinţă. Trebuie totuşi să vă amintiţi că puteţi să vă arătaţi sentimentele fără să fiţi nevoiţi să vă schimbaţi sau să faceţi anumite compromisuri, pentru a fi acceptaţi de jumătatea voastră.
Din nefericire, foarte multe persoane se află în relaţii nesănătoase, pe care le acceptă şi nu le recunosc.
Dacă vă sunt cunoscute aceste 20 de semne ale unei relaţii toxice, ar trebui să luaţi o decizie şi să vă gândiţi la ce este mai important pentru voi şi dacă puteţi renunţa tot ce vă face fericiţi, în favoarea altcuiva.
1. Găseşti scuze pentru comportamentul partenerului tău/partenerei tale
Veți dori să îi luaţi apărarea jumătăţii voastre pentru că vă pasă şi oricât de mult încercaţi să ascundeţi, trebuie să recunoaşteţi că vă pasă şi de părerea celor din jur despre relaţia pe care o aveţi. Trebuie să înţelegeţi totuşi că nu este responsabilitatea voastră să îi justificaţi comportamentul inacceptabil şi greşelile pe care le face.
2. Trebuie să ascundeţi lucruri de partenerul vostru/partenera voastră
Ştiţi că anumite lucruri inofensive, s-ar putea totuşi să îi enerveze, motiv pentru care preferaţi să aveţi secrete pentru a nu porni alte conflicte şi pentru a evita supărări lungi, inexplicabile. Încrederea în schimb este fundamenul unei relaţii de succes şi aveţi şansa să creaţi probleme mult mult mai mari, dacă vor afla că aţi ascuns lucruri faţă de ei.
3. Nu există respect reciproc
Orice formă de parteneriat, indiferent că este vorba de o relaţie amoroasă sau profesională trebuie să fie bazat pe respect. Dacă partenerii voştri sunt fiinţe umane decente, ei vă vor trata cu maxim respect, indiferent de situaţia în care sunteţi. Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să toleraţi lipsa respectului din partea partenerului/ partenerei voastre.
4. Nu poţi fi niciodată tu
Nu ar trebui niciodată să ascundeţi sau să reprimaţi anumite lucruri care fac parte din cine sunteţi voi cua devărat, din personalitatea voastră, mai ales pentru a vă face partenerul/partenera să vă placă. Dacă v-au cunoscut într-un anumit fel şi au hotărât să înceapă o poveste de dragoste alături de voi, de ce ar trebui acum să vă schimbaţi pentru a le face pe plac? Dacă nu vă pot iubi aşa cum sunteţi, înseamnă că nu vă merită cu adevărat.
5. Faci orice doar pentru a evita conflictele
Poate aveţi senzaţia că aşa vă salvaţi relaţia, lăsând lucrurile care văd eranjează de-o parte şi trecând mereu peste, dar nu vă va ajuta la nimic dacă veţi aborda aşa lucrurile, pentru că la un momentdat, toate se vor strânge în sufletul vostru şi veţi izbucni. Frica de a nu intra în alt conflict cu jumătatea voastră pentru că v-ar răni profund, nu este un motiv pentru care să lăsaţi tot ce vă deranjează să se întâmple.
6. Trebuie să cereţi permisiunea
Este un lucru bun să ceri sfaturi şi păreri în legătură cu anumite lucruri, decizii pe care urmează să le iei, pentru a nu afecta sentimentele partenerului/ partenerului, dar nu ar trebui să ceri permisiunea pentru fiecare lucru pe care îl faci. Aveţi nevoie de libertate deplină şi nu trebuie să trăiţi într-o relaţie în funcţie de ce îşi doreşte jumătatea voastră să faceţi.
7. Vă este întotdeauna frică să nu faceţi ceva greşit
Această anxietate constantă de a nu cunoaște starea relației voastre poate fi frustrantă. "Este supărat pe mine?" "Ce am făcut de data asta?" Acestea nu sunt întrebări la care ar trebui să răspundeţi într-o relaţie sănătoasă, pentru că nu ar trebui să trăiţi încontinuu cu teama că aţi călcat strâmb.
8. Partenerul/partenera vă face să nu vă puteţi aprecia deloc
În momentul în care jumătatea voastră găseşte ceva în absolut orice lucru pe care îl faceţi, pentru a vă sublinia că nu este bine, atunci este un semnal de alarmă. Dacă în mod repetat îi faceţi surprize, de exemplu pregătiţi cina sau îi cumpăraţi un cadou şi nu primiţi niciun gram de apreciere, ci din contră, ceva nu este în regulă.
Dacă aveţi o pasiune pentru care aţi primit doar cuvinte de laudă, dar aproapele vostru vă spune să renunţaţi, deschideţi larg ochii. O persoană care vă iubeşte, este alături de voi, vă susţine în ceea ce faceţi şi nu v-ar face niciodată să fiţi dezamăgiţi de propria persoană, din contră ar încerca să vă ridice stima de sine.
9. Găsiţi uşurare în gândul despărţirii
Sigur, s-ar putea să fie frumos gândul de a exista ceva mai mult spaţiu între voi doi, dar dacă a fi fără partenerul/partenera voastră sună ca o uşurare, înseamnă că aveţi de făcut o decizie.
10. Jumătatea voastră dă vina pe voi pentru absolut orice
Este epuizant și nedrept să trebuiască întotdeauna să fiţi găsiţi vinovaţi pentru tot ce se întâmplă în relaţia voastră şi, uneori, chiar şi în afara ei. Dacă partenerul/partenera nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru propriile greşeli, nu este treaba voastră să rezolvaţi şi să vă încărcaţi cu lucruri care nu depind de voi. A arăta cu degetul este într-adevăr mai uşor decât a recunoaşte vinovăţia, dar trebuie să înţelegeţi că nu sunteţi de vină pentru ce fac alţii.
11. Oamenii vă spun că v-aţi schimbat
Prietenii şi familia voastră vor observa orice schimbare, înaintea voastră. Pot exista schimbări în starea voastră de spirit, referitoare la personalitate sau chiar mai profunde, cu caracter neobișnuit, iar voi s-ar putea să fiţi complet orbi şi să nu sesizaţi nicio diferenţă. Relaţia pe care o aveţi se poate să vă afecteze destul încât să nu vă mai recunoască cei apropiaţi.
12. Viaţa voastră la muncă poate fi afectată
Stând în contact cu persoana dragă de-a lungul întregii zile poate fi drăguţ, până la un momentdat şi într-o anumită măsură. Verificările constante reprezintă un semn de neîncredere, iar lupta prin intermediul telefonului, prin mesaje sau apeluri afectează productivitatea la locul de muncă. Fiind în imposibilitatea de a vă separa viața personală și viața profesională vă vor ruina concentrarea și starea de spirit.
13. Vă este frică să vorbiţi
Este o problemă majoră dacă vă este teamă să luaţi cuvântul în relaţia voastră. Dacă preferaţi să vă păstraţi opiniile pentru voi şi să nu spuneţi nimic pentru a nu declanşa un conflict, atunci trebuie să înţelegeţi că nu este sănătos. Nu sunteţi într-un loc bun, dacă orice lucru spus poate să pornească un scandal monstru, din care tot voi veţi ieşi vinovaţi.
14. Nevoile voastre sunt lăsate mereu la final
Relaţia voastră nu ar trebui să se învârtă mereu în jurul unei singure persoane. Dorinţele şi nevoile voastre sunt la fel de importante şi ar trebui să le puteţi exprima fără teamă. Dacă jumătatea voastră nu este în stare să facă compromisuri pentru voi, de ce lucrurile ar trebui să fie invers?
15. Există mai multă negativitate, decât pozitivitate
O relaţie ar trebui să fie liniştită, frumoasă, distractivă. Când aceasta se transformă într-o bătălie constantă, momentele ocazionale în care vă simţiţi bine ar putea să vă facă să rămâneţi, când în realitate, nu aveţi absolut niciun motiv real pentru care ar trebui să continuaţi tot aşa.
16. Vă simţiţi ca si când sunteţi blocaţi şi nu puteţi schimba nimic
Teama de a fi singuri sau de a nu vă găsi pe cineva mai bun ca partenerul/partenera voastră poate fi într-adevăr paralizant. Sunteţi în stare astfel să acceptaţi nefericirea alături de un om, doar pentru a nu da nas în nas cu lumea reală, cu singurătatea şi independenţa. Vă simţiţi bine aşa?
17. Jumătatea voastră vă oferă ultimatumuri
Ameninţarea de a vă despărţi este o manieră manipulatoare pentru a menţine controlul. Nu vă pierdeţi cu firea. Acest lucru înseamnă că sunt nesiguri şi că nu au alte mijloace pentru a rămâne la putere.
18. Nu există încredere
Indiferent de cât de puternică este o relație, lipsa de încredere poate duce la destrămarea ei. Îndoiala poate slăbi o fundație și poate distruge ușor oricare dintre aspectele pozitive. Insecuritatea poate duce la incapacitatea de a avea incredere in partenerul/partenera voastră, iar la randul lor, vor căpăta tot controlul asupra voastră.
19. Sunteţi prea iertători
Este uşor să lăsaţi lucrurile aşa cum sunt dacă jumătatea voastră, care obşnuieşte să fie dezinteresată, nepăsătoare, arată dintr-o dată afecţiune. Dar poate deveni un ciclu de comportament repetat și îi poate face să creadă că pot scăpa de orice. Astfel veţi ajunge să iertaţi fiecare greşeală, indiferent cât de răniţi sunteţi, doar pentru că ei îşi scot înainte privirea de căţeluş nevinovat.
20. Viaţa voastră socială s-a schimbat foarte mult
O relaţie sănătoasă trebuie să se bazeze pe un echilibru al timpului petrecut împreună, dar şi separat. Dacă vă folosiţi toată energia doar în compania jumătăţii voastre, veţi ajunge să îi ignoraţi şi pe ceilalţi şi să vă scoateţi uşor-uşor toţi prietenii din viaţa voastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰