Meniu
Search
x

"Buchetul de trandafiri" din adâncurile Pacificului de Sud. Recif de corali uriaş, descoperit la 30 de metri sub ape

Oamenii de ştiinţă au descoperit un recif de corali gigant în formă de trandafir şi în stare bună la mai mult de 30 de metri adâncime în largul Tahiti, o descoperire importantă în condiţiile în care recifurile de corali suferă din cauza schimbărilor climatice.

De Redactia Observator la 20.01.2022, 10:48

„Este vorba de unul dintre cele mai mari recifuri de corali din lume care se află la mai mult de 30 de metri adâncime”, se arată într-un comunicat UNESCO care susţine această misiune ştiinţifică. „Starea impecabilă a coralilor în formă de trandafir iar întinderea zonei pe care o acoperă face din aceasta o descoperire foarte neobişnuită", subliniază UNESCO

Corali gigantici, cu diametru de 2 metri

Reciful se întinde pe trei kilometri lungime şi are 30 - 65 de metri lăţime şi 35 - 70 de metri adâncime. Unii corali măsoară doi metri în diametru, relatează news.ro„Este o zonă puţin explorată. Ceea ce cunoaştem bine sunt zonele cuprinse între zero şi 30 de metri”, a explicat pentru AFP Laetitia Hedouin, biolog marin şi specialist în corali, de la Centrul francez de cercetări CNRS şi CRIOBE. „Aceşti corali nu prezintă semne de stres, nici de boală”, a continuat ea, în condiţiile în care cei aflaţi mai aproape de suprafaţă în Polinezia Franceză au cunoscut un episod de albire în 2019. Şi stelele de mare pot distruge coralii devorându-i. 

Descoperirea recifului de corali din Tahiti

Expediţia de scufundări a avut loc în noiembrie 2021, datorită echipamentelor specifice de scufundări folosite pentru a coborî atât de mult. „Echipa a efectuat plonjări care au totalizat în jur de 200 de ore pentru a studia reciful şi a putut fi martoră la depunerea icrelor în coral”, precizează UNESCO. În zonă au fost amplasaţi senzori de temperatură. „Suntem la începutul unui program de supraveghere la care sperăm pe termen lung”, pentru a înţelege mai bine de ce acest recif coralian nu a suferit vizibil de schimbările climatice şi care este dinamica populaţiei sale. 

Această descoperire pune de asemenea „problema luării în considerare a acestor zone adânci în dezvoltarea ariilor marine protejate”, subliniază Laetitia Hedouin. Cunoaşterea oceanelor este încă limitată, „cu doar 20% din fondurile marine ale planetei (...) cartografiate”, subliniază UNESCO.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » "Buchetul de trandafiri" din adâncurile Pacificului de Sud. Recif de corali uriaş, descoperit la 30 de metri sub ape