Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Diamante căzute din cer, în Sudan. Descoperirea uluitoare făcută de cercetători privind planetele din sistemul solar

Diamante căzute din cer, în Sudan. Cercetătorii au studiat compoziţia diamantelor din fragmentele telurice care s-au dispersat deasupra deşertului Nubian.

de Redactia Observator

la 18.04.2018 , 13:26

Diamante căzute din cer, în Sudan. Oamenii de ştiinţă au descoperit legătura cu planetele din sistemul solar Diamante căzute din cer, în Sudan. Oamenii de ştiinţă au descoperit legătura cu planetele din sistemul solar - NASA/ TheGuardian.com

Diamante căzute din cer, în Sudan. Cercetătorii au studiat compoziţia diamantelor din fragmentele telurice care s-au dispersat deasupra deşertului Nubian şi vin cu noi descoperiri privind formarea planetelor din sistemul solar.

Un asteroid care s-a dezintegrat parţial în atmosfera Terrei în 2008, provocând prăbuşirea pe sol a unor fragmente ce conţineau diamante, în Sudan, provenea din embrionul unei planete dispărute a Sistemului Solar, au anunţat marţi oamenii de ştiinţă, relatează AFP. 

   Acea 'protoplanetă', de mărimea lui Marte sau a lui Mercur, s-a format în primii 10 milioane de ani de viaţă ai Sistemului Solar, înainte de a fi distrusă în urma coliziunilor cu alte corpuri cereşti telurice, potrivit cercetătorilor europeni.

Articolul continuă după reclamă

   Asteroidul, denumit 2008 TC3 sau Almahata Sitta, avea mărimea unui automobil. El a fost reperat de astronomi cu câteva ore înainte de coliziunea cu Terra în octombrie 2008, fapt ce a permis oamenilor de ştiinţă să îi observe prăbuşirea pe planeta noastră. 

   Utilizând o tehnică de microscopie electronică, cercetătorii au studiat compoziţia diamantelor conţinute în fragmentele telurice care s-au dispersat deasupra deşertului Nubian (nordul Sudanului) după explozia asteroidului. 

   Ei au ajuns la concluzia că aceste pietre preţioase s-au format la presiuni ridicate (peste 20 de Gigapascali), indicând faptul că acea protoplanetă ar fi trebuit să aibă o mărime cuprinsă între cea a lui Marte şi cea a lui Mercur. 

   Marte (rază de 3.390 de kilometri) şi Mercur (rază de 2.240 de kilometri) sunt cele mai mici planete din Sistemul Solar, care s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. 

   Aceste analize 'aduc o dovadă convingătoare' a faptului că asteroidul provine dintr-o 'planetă dispărută', care a fost distrusă apoi de coliziuni cu alte corpuri cereşti, au subliniat autorii studiului publicat în Nature Communications. 

   Descoperirea întăreşte teoria potrivit căreia planetele actuale ale Sistemului Solar s-au format din rămăşiţele câtorva zeci de protoplanete de talie mare, au adăugat oamenii de ştiinţă.

   Meteoritul 2008 TC3 face parte dintr-o categorie de roci rare denumite ureilite, care reprezintă mai puţin de 1% din totalul obiectelor cereşti căzute pe Terra. Ele au adeseori o concentraţie ridicată de carbon, sub formă de grafit şi diamant. 

Sursa: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Inedit » Diamante căzute din cer, în Sudan. Descoperirea uluitoare făcută de cercetători privind planetele din sistemul solar