Antena Meniu Search
x

Video Exemplar extrem de rar de pasăre, pentru prima oară în România. A ajuns la noi în ţară din greşeală, în drumul ei spre Asia

România a devenit... ţările calde. O pasăre de mici dimensiuni, care cuibăreşte în Siberia, a migrat la noi în ţară. Specia extrem de rară, pitulicea măslinie, a fost observată pentru prima dată la noi, iar ornitologii au reuşit să-i pună un inel de identificare. Schimbările climatice au făcut ca astfel de specii de păsări migratoare să se rătăcească prin Europa în drumul lor spre Asia sau Africa.  

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 20:51

Vezi și

Pitulicea măslinie, venită tocmai din Siberia, a fost una dintre cele mai importante capturi ale anului în rândul ornitologilor care observau fauna din Delta Dunării. Pasărea a fost analizată îndeaproape şi i s-a ataşat un inel de identificare. Este pentru prima dată când un exemplar din această specie ajunge în ţara noastră. 

Adrian Bîlbă, doctor în științe: Sunt nişte păsări care au ciocul foarte subţire, specializate în consumul insectelor. În zonele umede, în zonele în care nu există atâta poluare, în care există şi ţânţari, pitulicile sunt prezente. 

Nu este prima pasăre exotică care s-a rătăcit pe la noi în drum spre ţările calde

Sturzul cu creastă galbenă a migrat accidental în România la jumătatea lunii trecute. 

Pe acelaşi subiect

Attila Marton, biolog: Sunt unele specii care sunt mai rare practic, dar care devin tot mai comune, observate în toată Europa. În foarte multe cazuri fie arealul lor de cuibărire se măreşte, fie ruta de migraţie se schimbă. 

Vremea neobişnuit de caldă derutează păsările migratoare. Pitulicea măslinie din Siberia trebuia să ajungă în sud-estul Asiei, însă a poposit la noi. Iar cazul sturzului cu creastă galbenă este şi mai ciudat. Traseul normal porneşte din Canada şi Statele Unite spre Mexic şi America Centrală, însă pasărea a ajuns până în Europa. 

Efectul schimbărilor climatice

Adrian Bîlbă, doctor în științe: Se adaptează, niciun fel de problemă atâta timp cât există insecte. Sunt şi prădători, dar este o pasăre rapidă, o pasăre care se descurcă. Multe dintre ele se pot descurca la noi chiar şi în condiţiile mai reci, de iarnă. 

Efectul schimbărilor climatice e mult mai puternic la speciile comune. Păsările sunt derutate şi nu mai ştiu când trebuie să migreze. În Delta Dunării, fenomenul se vede cel mai bine.

Szilárd Daróczi, ornitolog: Unele specii care în perioada asta în mod obişnuit ar trebui să fie foarte comune în pasaj, acum practic lipsesc sau sunt reprezentaţi în număr foarte mic. Probabil aceste specii o să ajungă la noi cu un decalaj de 2-3 săptămâni. 

Anul acesta, ornitologii au identificat şi inelat un număr record de păsări migratoare. Au fost observate peste 21 de mii de exemplare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Exemplar extrem de rar de pasăre, pentru prima oară în România. A ajuns la noi în ţară din greşeală, în drumul ei spre Asia