Antena Meniu Search
x

FOTOGRAFII DE ARHIVĂ. Miss Universe România, de la duduia Magda Demetrescu (1929) la domnișoare care nu s-au calificat (2014, 2015)

Anul acesta, România nu a avut, pentru al doilea an consecutiv, nicio reprezentantă la Miss Universe

la 21.12.2015, 18:43

Anul acesta, România nu a avut, pentru al doilea an consecutiv, nicio reprezentantă la Miss Universe, poate cea mai controversată ediție a ultimilor ani din cauza unei gafe monumentale: prezentatorul anunţase că reprezentanta Columbiei a câştigat competiţia, deși titlul i-a revenit tinerei din Filipine.

Citește: GAFĂ uriaşă la Miss Universe 2015. S-a greşit câştigătoarea

În rest, concursul desfășurat duminică seara, la Las Vegas, a avut "condimentele" necesare unei astfel de manifestări: frumusețe, eleganță, mobilizare extraordinară din partea organizatorilor, emoție,  și mult, mult spectacol.

România -  "Marea absentă" a celui mai cunoscut concurs de frumusețe

După mai bine de un deceniu de absenţă de la binecunoscuta competiţie, ţara noastră a revenit în lumina reflectoarelor abi în 2009, prin participarea Biancăi Elena Constantin, Miss Universe România 2009, şi a Oanei Paveluc, care a concurat în finala internaţională din Las Vegas, în 2010. Au urmat în 2011 - frumoasa Larisa Popa, pentru ca anul următor o altă româncă să râvnească la prestigiosul titlu: Delia Monica Duca. În 2013, Oana Roxana Andrei, o tânără de 26 de ani, "o vârstă destul de înaintată pentru o participantă la acest titlu", a reprezentat țara noastră la Moscova. În 2014 și 2015, nicio frumusețe autohtonă nu s-a mai calificat în cursa pentru Miss Universe.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru  a fi Miss Universe România

Deşi criteriile de selecţie s-au schimbat în timp, juriul de la Miss Universe România are standarde stricte de triere şi ierarhizare. Dacă pe vremuri "veteranele" frumuseţii aveau interzis la corsete, brasiere şi machiaj, tinerele care râvnesc astăzi la titlul de "cea mai frumoasă fată din ţară" trebuie să îndeplinească alte condiţii adaptate noilor tendinţe. Potrivit regulamentului de concurs de pe site-ul oficial, participantele actuale nu trebuie să fi suferit operaţii estetice sau să fi apărut în pictoriale nud sau topless - varianta modernă a regulii "Participantele trebuie să aibă o moralitate desăvârşită", care diferenţia concurentele secolului trecut.

De asemenea, în prezent o aspirantă la titlul de Miss Universe România trebuie să aibă o înălţime de minimum 1,70 m şi măsuri cât mai apropiate de 90 - 60 - 90. "Miss Universe trebuie să fie nu doar o femeie frumoasă. Ea trebuie să facă dovada inteligenţei ei, a rafinamentului, a calităţilor ei morale, a eleganţei, a stilului personal bine definit şi, nu în ultimul rând, trebuie să ştie să conducă şi să reprezinte imaginea unei campanii umanitare sau comerciale", spun organizatorii.

"Miss"-ele României interbelice: Magda Demetrescu, Mariana Mirică şi Erastia Peretz

Odată cu câştigarea titlului de Miss Universe România, "Miss"-ele de nouă generaţie: Bianca Elena Constantin, Oana Paveluc, Larisa Popa, Delia Monica Duca și Oana Roxana Andrei au intrat în istoria concursurilor de frumuseţe din ţară şi din străinătate. Prima competiţie Miss România a avut loc în anul 1929 şi a fost câştigată de Magda Demetrescu, o bucureşteancă de numai 17 ani. La concursul internaţional care a avut loc în Galveston, Texas, aceasta a obţinut locul VI, pentru care a fost răsplătită de organizatori cu 100 de dolari şi un ceas brăţară. Adolescenta, fiica orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu şi a Magdei Demetrescu, a fost ispitită de anunţul apărut în revista "Realitatea Ilustrată", în numărul din ianuarie 1929.

Fotografiile participantelor la Miss România 1931 au fost publicate în revista "Realitatea Ilustrată"

"Dudue dragă, stimată domnişoară, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec. Prindeţi acest moment. Vă oferim prilejul. Participaţi la concursul nostru. E o splendidă luptă dată pe judeţe, pe regiuni, pe ţară şi lupta se va da apoi cu frumuseţile de pe întregul glob. Care va birui? Cine ştie, poate că d-ta, sau d-ta, dudue, tânăra cititoare cu ochi în cari noaptea şi-a filtrat misterele sau în cari cerul şi-a picurat seninul", era îndemnul găsit de domnişoare în paginile publicaţiei de epocă.

Magda Demetrescu, Miss România 1929

"Mă înduioşează şi mă stinghereşte această atenţie deosebită. Cu ce am meritat-o şi voi putea oare, Doamne, Doamne, să înfăţişez în America toată frumuseţea ţării mele?", se întreba Miss România 1929, înainte de plecarea sa în America. Anul următor, olteanca Mariana Mirică şi-a încercat şi ea norocul peste Ocean. Şansa i-a surâs tinerei, care a urcat pe podium, alături de americancele Dorothy Dell Golf, câştigătoarea titlului "Miss Universe 1930", şi Helen Hannan, ocupanta locului secund.

Erastia Peretz, Miss România 1931

Erastia Peretz, adolescenta blondă de 17 ani cu ochii verzi din "Târgul Ieşilor", a fost desemnată în 1931 să reprezinte România la concursul internaţional "Miss Universe", de la Galverston. Alintată de apropiaţi Tia, Miss România 1931 era o fire boemă, îndrăgostită de muzica lui Chopin şi a lui Schubert, precum şi de chansonetele italiene şi de romanţele franţuzeşti. Din păcate, tânăra nu a mai concurat în finală, din cauza unor formalităţi privind actele de deplasare, care i-au întârziat sosirea în Statele Unite ale Americii.

Anul 1932 punea punct concursului şi paradei frumuseţilor de la Galverston. Lupta episcopului E. Byrne, împotriva paradei în costume de baie, dar şi criza economică au scurcircuitat una dintre mai îndrăgite competiţii ale vremii.

După câteva decenii, odată cu reluarea competiţiei la nivel mondial, şi România a revenit pe scena concursului de frumuseţe. În primii ani de democraţie în România, care urmau zecilor ani de dictatură comunistă, tinerele au luat cu asalt concursurile de miss, considerate o rampă de lansare în showbiz. Prima Miss România de după '90 a fost actriţa Daniela Nane.

Sursă foto: missuniversromania.ro

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » FOTOGRAFII DE ARHIVĂ. Miss Universe România, de la duduia Magda Demetrescu (1929) la domnișoare care nu s-au calificat (2014, 2015)