Antena Meniu Search
x

Imagini spectaculoase: Superluna sângerie, singura eclipsă totală de lună din 2021. Urmează eclipsa inelară de Soare

Eclipsa totală de lună, fenomen aşteptat de mulţi, a putut fi admirată în România numai pe internet. Spectacolul oferit de satelitul natural al Pământului a avut loc după-amiază, în ţara noastră. Asiaticii şi americanii au fost cei ce s-au putut bucura, cu adevărat, de singura eclipsă totală de anul acesta. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 27.05.2021, 09:36

Vezi și

Singura eclipsă totală de lună din acest an a avut loc ieri, după-amiază. Pasionaţii de astronomie de la noi s-au bucurat totuşi de fenomenul spectaculos prin intermediul transmisiunilor live pe internet.

Adrian Şonka, astronom: Dacă la ora la care se produce ai soarele pe cer, nu poţi să vezi eclipsa. Drept pentru care, pentru că se produce pe la ora 14, nu putem să o vedem de la noi.

Printre instituţiile care au transmis în direct eclipsa de lună s-a numărat şi Agenția Spațială Europeană, care, timp de două ore, le-a oferit internauţilor un adevărat spectacol astronomic. Alţii, mai norocoşi, au putut vedea fenomenul cu ochiul liber. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Eclipsa totală de lună s-a putut admira cel mai bine de pe teritoriul Canadei, Australiei şi Statelor Unite ale Americii. 

Adrian Şonka, astronom: E interesant de văzut, dar durează foarte mult, deci nu este ceva ce durează 5 minute. Trebuie să te uiţi câteva ore bune la lună ca să vezi, dar (taie) este un fenomen astronomic care ne arată că putem calcula de dinainte ce se întâmplă pe cer.

Pe 10 iunie, eclipsa inelară de Soare

În cultura populară, eclipsa de ieri a fost supranumită şi SuperLuna Sângerie, din cauza culorii pe care satelitul natural al pământului a căpătat-o atunci când a intrat în conul de umbră al planetei şi a faptului că Luna a fost mai apropiată de pământ decât de obicei.

Pe 10 iunie, un alt fenomen este aşteptat cu nerăbdare de astronomi - eclipsa inelară de Soare. De pe teritoriul ţării noastre, eclipsa se va putea observa parţial, cea mai mare vizibilitate fiind în zona de nord a României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Imagini spectaculoase: Superluna sângerie, singura eclipsă totală de lună din 2021. Urmează eclipsa inelară de Soare