Antena Meniu Search
x

Porumbelul Joe, care ar fi călătorit cu „ia-mă, nene” din SUA în Australia, a scăpat de pedeapsa cu moartea

Un porumbel care urma să fie eutanasiat de autoritățile din Australia pentru că ar fi traversat Oceanul Pacific a fost salvat după ce oficialii au descoperit că „e foarte probabil” să fie o pasăre locală.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.01.2021, 17:19

Porumbel
Fotografie ilustrativă - Profimedia Images

Joe Porumbelul a devenit subiect de discuție în întreaga lume după ce a fost găsit într-o grădină din Melbourne, având ceea ce părea o etichetă de identificare de origine americană.

Pasărea urma să fie ucisă în confirmitate cu regulile de carantină australiene, dar a fost „grațiată” după ce au apărut dubii cu privire la originea ei și eticheta de pe picior. 

„În urma unei investigații, departamentul a concluzionat că Joe Porumbelul este foarte probabil să fie australian și nu reprezintă un risc de biosecuritate”, a anunțat Departamentul de Agricultură din Australia. 

„Departamentul este mulțumit să anunțe că eticheta de pe piciorul porumbelului este o copie frauduloasă a unei etichete de gen”, se mai arată în comunicatul citat de BBC.

Credeau că porumbelul a traversat Pacificul cu un vapor

Australianul Kevin Celli-Bird a declarat, pentru presa australiană, că a descoperit pasărea epuizată în curtea sa din Melbourne, la 26 decembrie.

Pasărea era marcată și la identificare s-a crezut că este înregistrată de un proprietar din Alabama, SUA, și că fusese ultima oară văzută la o cursă organziată în statul Oregon, în octombrie. 

Experții suspectau că porumbelul, pe care Celli-Bird la numit Joe, după președintele ales al SUA Joe Biden, a făcut o plimbare pe o navă de marfă pentru a traversa Pacificul.

După apariția știrilor despre Joe, oficialii locali au spus că acesta trebuie să fie ucis din cauza riscului de infecție pe care îl prezintă pentru celelalte păsări locale.

„Nu prezintă risc de biosecuritate”

Soarta porumbelului a luat o turnură când Uniunea Americană de Curse cu Porumbei a negat că eticheta de pe piciorul păsării este autentică. 

„Porumbelul găsit în Australia are o bandă contrafăcută și nu trebuie să fie distrus din cauza măsurilor de protecție sanitară, pentru că adevărata lui casă e în Australia”, a scris grupul pe Facebook. 

O investigație australiană a confirmat spusele și a determinat că Joe „nu reprezintă niciun risc”. 

Este neclar de ce pasărea avea un marcaj fals, dar managerul Uniunii Americane, Deone Roberts, a declarat pentru Associated Press că folosire de etichete falsificate „se întâmplă tot mai des”.

Porumbeii de cursă pot fi foarte valoroși, o astfel de pasăre fiind vândută în noiembrie pentru un record de 1,6 milioane de euro. Dar Joe, se pare, este o cu totul altă rasă - porumbel jucător local.

„Nu sunt făcuți să zboare distanțe lungi, ci să facă giumbușlucuri în aer. Sunt păsări de show, mai degrabă”, a declarat Lars Scott, de la o asociație de porumbei din Melbourne. 

Joe Porumbelul nu este primul animal care să aibă probleme din cauza legilor stricte de import de animale din Australia. Actorii Johnny Depp și soția lui de atunci, Amber Heard, au oferit scuze publice după ce și-au adus în țară, ilegal, câinii Pistol și Boo, cu un zbor privat, în 2015.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Porumbelul Joe, care ar fi călătorit cu „ia-mă, nene” din SUA în Australia, a scăpat de pedeapsa cu moartea