Antena Meniu Search
x

Trei statui din Iaşi vor putea "vorbi" cu trecătorii. Monumentele vor fi echipate cu senzori şi aparatură audio

Începând de astăzi, 8 decembrie, în urma unui proiect realizat de Societatea de Studii Istorice din România, trei statui din Iaşi vor putea "vorbi" cu trecătorii. 

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 08.12.2021, 15:47

Statuia lui Ştefan cel Mare din Iaşi
Statuia lui Ştefan cel Mare din Iaşi - Shutterstock

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou şi statuia cronicarului Miron Costin din faţa Filarmonicii vor fi echipate cu aparatură audio, astfel încât în momentul în are trecătorii se vor apropia de ele la mai puţin de un metru, un senzor de mişcare va detecta prezenţa persoanei şi va începe să spună povestea monumentului, scrie Ziarul de Iaşi. Oamenii pot afla informaţii despre sculptor, anul inaugurării, contextul în care statuia a fost realizată, precum şi multe alte detalii interesante.

Statuile vorbesc cu trecătorii” este evenimentul care închide proiectul “IAȘI ART CODE”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), cu o finanțare de la Primăria municipiului Iași. Echipa proiectului și-a propus să realizeze o cartografiere culturală a celor mai importante monumente de for public din Iași, utilizând tehnologia informațională. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Trei statui din Iaşi vor putea "vorbi" cu trecătorii. Monumentele vor fi echipate cu senzori şi aparatură audio