Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Uber şi NASA vor lansa o reţea de mini-vehicule zburătoare contra traficului de la ore de vârf

Uber şi NASA au semnat un parteneriat pentru a realiza o serie de simulări ale unei reţele futuriste de ridesharing aerian, prin intermediul căreia locuitorii din mediul urban ar putea să se deplaseze dintr-un loc în altul cu ajutorul unor mini-vehicule zburătoare, informează miercuri agenţiile DPA şi AFP.

de Redactia Observator

la 09.05.2018 , 14:04

Uber pe cer. Uber dă mâna cu NASA pentru o reţea de mini-vehicule zburătoare Uber pe cer. Uber dă mâna cu NASA pentru o reţea de mini-vehicule zburătoare - Hepta

Uber şi NASA au semnat un parteneriat pentru a realiza o serie de simulări ale unei reţele futuriste de ridesharing aerian, prin intermediul căreia locuitorii din mediul urban ar putea să se deplaseze dintr-un loc în altul cu ajutorul unor mini-vehicule zburătoare, informează miercuri agenţiile DPA şi AFP.

   NASA a anunţat că a semnat un acord cu Uber prin care agenţia spaţială va utiliza datele furnizate de compania de ridesharing pentru a realizarea unor simulări ce vizează utilizarea unui mini-vehicul zburător destinat transportului de călători în timpul orelor de vârf din trafic.

   Testele se vor desfăşura la baza NASA de pe Aeroportul Internaţional Dallas Fort Worth (DFW) şi vor simula traficul aerian de pe acel aeroport, a precizat NASA într-un comunicat.

Articolul continuă după reclamă

   Acesta este cel de-al doilea parteneriat încheiat între NASA şi Uber pentru explorarea conceptelor şi tehnologiilor asociate serviciului de mobilitate aeriană urbană (UAM), a menţionat NASA. Scopul este acela de a asigura un sistem sigur şi eficient pentru viitorul transport pe calea aerului din zonele cu populaţie numeroasă.

   Jaiwon Shin, administrator asociat în cadrul Directoratului pentru Misiuni de Cercetare în Domeniul Aeronautic al NASA, a declarat că UAM ar putea revoluţiona transportul persoanelor şi al mărfurilor în zonele urbane.

   În baza acestui acord, Uber va pune la dispoziţie planurile sale pentru implementarea unei reţele de ridesharing aerian. NASA va utiliza datele Uber în cadrul modelării şi simulării computerizate a managementului spaţiului aerian pentru evaluarea impactului pe care al putea să îl genereze mini-vehiculul zburător în mediile aglomerate.

   Dronele pentru livrarea de mărfuri şi mini-vehiculele zburătoare destinate transportului de călători, care pot decola şi ateriza pe verticală, se numără printre tipurile de vehicule ce vor fi implicate în aceste simulări.

   Oamenii de ştiinţă aflaţi în spatele UAM doresc să se asigure că vehiculele zburătoare sunt sigure, că nu vor reprezenta o povară pentru actualul sistem naţional de control al traficului aerian şi că nu vor fi prea zgomotoase, precizează DPA.

   'Acestea sunt prototipuri, care nu există încă în sistemul de transport', a declarat pentru AFP Eric Allison, directorul programelor de aviaţie din cadrul Uber Elevate, divizia de taxiuri zburătoare concepute de Uber.

   Compania Uber consideră că aceste vehicule reprezintă una dintre posibilele soluţii pentru decongestionarea unor metropole precum Los Angeles, unul dintre oraşele de pionierat ale Uber Air. Los Angeles este un oraş renumit pentru ambuteiajele sale.

   Nikhil Goel, directorul de produse aviatice la Uber Elevate, consideră că această modalitate de transport va înlesni transportul urban 'la fel cum zgârie-norii au redus congestionarea rezidenţială şi comercială de la sol".

   'Scopul nostru este de a îmbunătăţi radical mobilitatea (urbană) din întreaga lume', a adăugat el.

   Uber a anunţat anul trecut că vizează anul 2020 pentru începerea zborurilor demonstrative în Los Angeles şi 2023 pentru lansarea zborurilor comerciale disponibile la cerere în mod similar maşinilor cu şofer.

   În prima fază, zborurile vor fi efectuate cu pilot la bord, însă, în timp, ele vor deveni autonome.

   "Odată cu evoluţia în domeniul inovării şi automatizării, credem că este posibilă reducerea costurilor, astfel încât să devină echivalente cu deţinerea unei maşini', a mai spus Eric Allison.

   'Vehiculele aeriene vor fi complet electrice (...), vor zbura cu viteze cuprinse între 240 şi 320 km/h" şi vor putea parcurge până la 96 km de-a lungul unei singure călătorii, potrivit lui Nikhil Goel.

   La Skirball Center din Los Angeles, unde se desfăşoară această conferinţă care se încheie miercuri, Uber a prezentat filme şi machete ale viitoarelor vehicule aeriene, ce au un design ce pare desprins din linia futuristă a celor care apar în filmele din seria 'Blade Runner'.

   În opinia managerului de operaţiuni Jeff Holden, obstacolele vor veni mai mult din zona reglementării şi a organizării spaţiului aerian decât din cea a ştiinţei. 'Tehnologia există deja astăzi', a subliniat el.

   Elon Musk, CEO-ul Tesla, un alt gigant al transportului din Silicon Valley, a ales o metodă opusă pentru a rezolva problema ambuteiajelor din Los Angeles - el lucrează la dezvoltarea unui sistem de navete subterane.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Inedit » Uber şi NASA vor lansa o reţea de mini-vehicule zburătoare contra traficului de la ore de vârf