Antena Meniu Search
x

Vineri 13, zi cu ghinion şi superstiţii. Care sunt originile

Vineri 13 este o zi cu ghinion pentru cei care cred în superstiţii. Însă puţini dintre ei îi cunosc originile, pornite de la ziua de vineri - 13 octombrie 1307.

Vineri 13 e considerată o zi cu ghinion de superstiţioşi, dar originile sale sunt legate de un eveniment istoric Vezi și

Vineri 13 este o zi cu ghinion pentru cei care cred în superstiţii. Însă puţini dintre ei îi cunosc originile, pornite de la ziua de vineri - 13 octombrie 1307.

Foarte mulţi oameni sunt convinşi că o zi de vineri 13 aduce ghinion! Renumele prost al lui vineri 13 îşi are originile însă într-un eveniment istoric, produs în urmă cu peste 700 de ani. Pe 13 octombrie 1307, într-o zi de vineri, cavalerii templieri au fost arestaţi în Franţa.

Vineri 13 în istorie

Vineri - 13 octombrie 1307, puţin după miezul nopţii. Cazarma din Paris a Ordinului Templierilor este invadată de soldaţii regelui Filip al IV-lea al Franţei, supranumit "Cel Frumos". Cavalerii templieri sunt înlănţuiţi şi aruncaţi în celule. Acţiuni similare au loc simultan şi în restul Franţei, astfel încât niciun templier să nu scape furiei regale. 

Pe acelaşi subiect

Filip cel Frumos şi Papa Clement al V-lea i-au acuzat pe cavalerii templieri de crime şi de erezie. Se pare însă că Regele Franţei era deranjat că acumulaseră prea multă putere şi prea multe bogăţii, la care râvnea şi el. Se spune însă că, deşi majoritatea templierilor au fost arestaţi, Filip cel Frumos nu a obţinut ceea ce dorea.

Cavalerii templieri au fost arestaţi într-o zi de vineri 13

Potrivit legendei, avertizaţi de planurile regelui, cavalerii templieri au reuşit să scoată 13 care pline cu tot ce aveau mai de preţ. În schimb, după 7 ani în care au fost torturaţi, Marele Maestru al Ordinului Templier, Jacques de Molay, şi cei doi adjuncţi ai săi au fost arşi pe rug.

Ziua de vineri 13 a rămas în istorie şi a fost preluată de superstiţioşi ca o zi cu ghinion.

Vineri 13 în calendar

În calendarul gregorian, ziua de 13 poate pica o zi de într-o zi de vineri o dată, de două ori sau de trei ori pe ani. În 2017, sunt două zile de vineri 13, în ianuarie şi octombrie. Până în 2020, fiecare an va avea două zile de vineri 13. 2021 şi 2022 vor avea doar o zi de vineri 13.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » Vineri 13, zi cu ghinion şi superstiţii. Care sunt originile