Antena Meniu Search
x

Video Expert pe Europa de Est: "Direcția lui Putin e către Tribunalul de la Haga. O va lua pe urmele liderilor sârbi din Bosnia"

"Putin a intrat pe un traseu îngust, ori la bal ori la spital", a declarat Sorin Ioniță, expert pe Europa de Est și Balcani, într-un interviu cu Marius Pancu. Decizia lui Vladimir Putin l-ar putea aduce în situația comandanților sârbi din Bosnia, judecați la Tribunalul de la Haga pentru crime împotriva umanității.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 22:06

interviu Marius Pancu - Sorin Ioniță
Expert pe Europa de Est, despre greșeala lui Putin: "Direcția lui e către Tribunalul de la Haga. O va lua pe urmele liderilor sârbi din Bosnia" - Observator

"Dacă (n.r. Vladimir Putin) iese înfrânt o va lua pe urmele liderilor sârbi din Bosnia. Direcția lui e către Tribunalul de la Haga. Și-a asumat toată răspunderea, și avem victime printre civili - că a intenționat, că nu a intenționat, e cert că s-au bombardat spitale sau case în Mariupol. Acolo nu erau obiective militare sau nu au putut ei să le separe, cum au făcut în Siria. Acolo s-au acoperit prin propagandă, acum e mult mai greu", a declarat Sorin Ioniță.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Afacerile cu Rusia și gazoductul Nord Stream 2, de domeniul trecutului

Pe acelaşi subiect

Analistul susține că decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina este una atât de șocantă, încât clasicele negocieri geostrategice între vest-europeni și ruși vor fi imposibile pe viitor, cel puțin cât liderul de la Kremlin va rămâne la putere.

"Pentru noi, în Occident, nu cred că mai poate fi vorba de tot felul de afaceri care se făceau cu Rusia, nu cred că un partid german important mai poate susține Nord Stream 2. E o îngropare a acelui proiect. Pe asta fusese negocierea dintre americani și germani, "lăsați-o mai moale, că mai negociem noi cu el, că îl cocoloșim", a explicat el.

Marius Pancu: Temporizarea pe care a adus-o Germania e o greșeală a Vestului?

"Greșeala s-a făcut cu mult timp în urmă, dacă ne referim la acest proiect sau în general la alte mari proiecte cu Rusia. El era oricum cam contra politicilor comune europene în energie. Multă lume a spus că nu e în regulă, că subminează în mod evident strategia de a avea o piață comună în Europa. El nu are alt sens economic decât ocolirea Poloniei și a Ucrainei, alminteri țevi de gaz existau destule pentru transport chiar mai ieftin, prin Ucraina, prin Belarus, însă ele treceau prin Polonia. Proiectul s-a făcut geopolitic. Când spuneam noi asta, vest-europenii spuneau că suntem exagerați, est-europeni rusofobi, isterici, că am rămas cu sechele anticomuniste și tot felul de lucruri de genul ăsta. Dar s-a dovedit că e un proiect geostrategic care nu are sens economic", a spus Sorin Ioniță.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Expert pe Europa de Est: "Direcția lui Putin e către Tribunalul de la Haga. O va lua pe urmele liderilor sârbi din Bosnia"