Antena Meniu Search
x

Breaking News Rusia a declanșat războiul în Ucraina LIVE TEXT. Luptă decisivă pentru soarta Kievului. Capitala ar putea fi cucerită în următoarele ore

Război Rusia - Ucraina ziua 1. Se dau lupte grele în apropierea Kievului, iar Ucraina a pierdut deja controlul asupra zonei Cernobîl. Surse occidentale susţin că, în scurt timp, ruşii ar putea cuceri şi capitala. Vladimir Putin a anunțat acțiuni militare în regiunea separatistă Donbas, într-un discurs-surpriză înregistrat luni și difuzat joi dimineață. Oficialii de la Kremlin anunţă că președintele rus va decide când se încheie ofensiva în Ucraina. Putin ar fi dispus să revină la masa negocierilor doar dacă Ucraina își declară ”neutralitatea și demilitarizarea”. Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat joi seară noi sancţiuni împotriva Rusiei"Putin este agresorul. El şi ţara lui vor suporta consecinţele".

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 23:58

Rusia a declanșat războiul în Ucraina LIVE TEXT. Atac iminent asupra Kievului. Rușii au distrus peste 70 de ţinte militare în toată țara. ”Putin decide când oprește atacul”
Rusia a declanșat războiul în Ucraina LIVE TEXT. Luptă decisivă pentru soarta Kievului - Profimedia
  • Războiul dintre Rusia și Ucraina a început cu anunțul lui Vladimir Putin, care a ordonat joi dimineață armatei ruse să efectueze o operațiune militară specială în regiunea Donbas. "Este teritoriul nostru", a spus președintele rus. La scurt timp după difuzarea discursului au început să apară informații despre explozii în mai multe orașe ucrainene.
  • Președintele american a descris acțiunile președintelui rus Vladimir Putin drept un "război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană". Joi seară, Joe Biden l-a numit pe Putin "agresor" şi a anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei. 
  • Armata ucraineană anunţă că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse care a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară împotriva Ucrainei. Se dau lupte grele în apropierea Kievului, iar Ucraina a pierdut controlul asupra zonei Cernobîl. În capitala ţării au fost impuse restricţii de circulaţie pe timp de noapte, iar servicii de informaţii occidentale şi-au exprimat îngrijorarea că ruşii ar putea cucerii Kievul în următoarele ore. Şi Insula Șerpilor din Marea Neagră este sub controlul armatei ruse.
  • La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova. Rusia susţine că a distrus peste 70 de ţinte militare, inclusiv 11 aerodromuri, în Ucraina. 
  • Kremlinul anunţă că Vladimir Putin a stabilit țintele pentru atacul militar din Ucraina și va decide când se încheie operațiunea „pe baza rezultatelor și oportunității”. Preşedintele rus ar fi dispus să revină la masa negocierilor doar dacă Ucraina își declară ”neutralitatea și demilitarizarea”.
  • Vladimir Putin a oferit primele declaraţii de la declanşarea invaziei. Preşedintele Rusiei spune că nu avea o altă soluţie în afară de cea armată. "Nu ne-au dat nicio şansă să facem altfel".
  • Ministrul ucrainean al Sănătăţii a anunţat, în cursul acestei seri, primul bilanţ al deceselor înregistrate pe teritoriul ţării în ziua în care Rusia a declanşat războiul. Potrivit primelor informaţii, 57 de oameni au murit, iar peste 160 de persoane au fost rănite. 

UPDATE 23:00. Insula Șerpilor este sub controlul armatei ruse

Insula Șerpilor din Marea Neagră este sub controlul armatei ruse, informează ministerul rus de Externe. Cu o suprafață de doar 17 hectare, insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.

UPDATE 22:30. SUA trimit încă 7.000 de militari în Europa de Est, inclusiv în România

Pe acelaşi subiect

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dispus trimiterea a încă 7.000 de militari americani în Europa, pentru a permite consolidarea apărării ţărilor de pe flancul estic al NATO, inclusiv a României, în contextul războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei.

"Noile forţe militare vor include o brigadă combatantă cu vehicule blindate şi capabilităţile aferente. Vor fi staţionate în Germania pentru oferirea de asigurări aliaţilor din NATO, pentru descurajarea agresiunii ruse şi pentru a fi pregătite să susţină o serie de necesităţi în regiune. Ne aşteptăm ca trupele să plece din SUA în următoarele zile", a declarat un oficial din cadrul Pentagonului.

UPDATE 21:50. Rusia ar putea cuceri Kievul la noapte. Ce spun serviciile de informaţii occidentale

Serviciile de informaţii occidentale citate de Bloomberg susţin că în această noapte ruşii ar putea prelua controlul asupra capitalei ucrainene Kiev. În momentul transmiterii acestei ştiri, luptele continuă la baza aeriană din Hostomel, aflată în apropierea KIevului.

Potrivit surselor Bloomberg, 20 de elicoptere ruseşti participă la operaţiunea militară, în timp ce soldaţii atacă şi de la sol. 18 avioane cargo din Rusia s-ar îndrepta chiar acum spre capitala Ucrainei. În cazul în care baza aeriană cade în mâinile ruşilor, aici vor putea ateriza aeronave trimise de Moscova, ceea ce ar duce la cucerirea Kievului. Autorităţile din Ucraina susţin că aeroportul nu a fost cucerit încă. 

UPDATE 21:25. Bilanţul morţilor din Ucraina, în seara primei zile de război cu Rusia

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat, joi seară, bilanţul negru al zilei în care Rusia a atacat ţara din estul Europei. Potrivit oficialilor ucraineni, au fost înregistrate 57 de morţi, iar 169 de persoane au fost rănite. Ministrul Viktor Lyashko a declarat că autorităţile păstrează legătura cu spitalele din ţară, dar şi cu marile companii farmaceutice, pentru a asigura necesarul de medicamente şi echipamente medicale.

UPDATE 21:00. Răspunsul SUA. Joe Biden anunţă noi sancţiuni: "Putin este agresorul"

Casa Albă reacţionează după ce Rusia a declanşat războiul, atacând Ucraina cu trupe terestre, dar şi din aer. Joe Biden a susţinut joi seară un discurs cu privire la ''atacul neprovocat şi nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei'', după ce în cursul aceleiaşi săptămâni a anunţat o serie de prime măsuri punitive luate împotriva Moscovei. 

"Putin este agresorul. A ales acest război, iar acum el şi ţara lui vor suporta consecinţele. Astăzi, voi autoriza sancţiuni majore şi noi limitări cu privire la ceea ce va putea fi exportat spre Rusia. acest lucru presupune consecinţe economice imediate şi pe termen lung", anunţă Joe Biden"Am venit cu aceste sancţiuni pentru a maximiza un impact pe termen lung pentru Rusia, cu minime consecinţe asupra SUA şi a aliaţilor."

"Am discutat azi cu liderii G7 şi am căzut de acord. Vom limita capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline şi yeni. Vom limita astfel capacitatea de a finanţa armata rusă. Vom impune sancţiuni tehnologice majore. (...) Sancţionăm băncile din Rusia, inclusiv cea mai mare din ţară. Astăzi blocăm alte 4 bănci mari. Toate activele ruseşti din Europa vor fi îngheţate", a declarat liderul de la Casa Albă. "Trecem pe listă numele celor din elita rusească şi ale membrilor familiilor acestora, care vor fi sancţionaţi de asemenea. Aşa cum am spus marţi, ei au profitat de pe urma politicilor corupte."

"Aşa cum am mai spus, trupele americane nu vor interveni în Ucraina. Forţele noastre nu vor fi trimise în Europa pentru a lupta pentru Ucraina, ci pentru a apăra aliaţii NATO din Est. (...) Autorizez un ajutor suplimentar, care va fi trimis în Germania ca pare a răspunsului NATO", anunţă Joe Biden.

UPDATE 20:00. Proteste la Moscova. Sute de oameni arestaţi

Aproximativ 800 de manifestanţi care protestau la Moscova, împotriva confruntărilor armate din Ucraian, au fost arestaţi joi seară, potrivit AFP.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 19:40. Ucraina a pierdut controlul asupra zonei Cernobîl

S-au dat lupte grele între forțele ruse și ucrainene în zona de excludere de la Cernobîl, la 100 km nord de Kiev, relatează AFP. Armata rusă a reușit să preia controlul asupra zonei în care se află centrala nucleară.

UPDATE 19:30. Marea Britanie sancţionează Rusia. Boris Johnson: Activele marilor bănci ruseşti, îngheţate

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, prezintă cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei şi a afirmat că ucrainenii „se apără feroce” în faţa invaziei ruse, numindu-l pe Vladimir Putin un „agresor sângeros”.

Toate băncile importante din Rusia se vor confrunta cu îngheţarea totală a activelor din partea Marii Britanii. De asemenea, premierul britanic promite că săptămâna viitoare va fi elaborată o legislaţie care să interzică companiilor ruseşti să obţină finanţare pe pieţele din Marea Britanie. De asemenea, companiei aeriene Aeroflot i se va interzice aterizarea pe teritoriul Marii Britanii. Va exista o suspendare a licenţelor de export cu dublă utilizare pentru a acoperi lucrurile care pot fi utilizate în scopuri militare.

În câteva zile, Marea Britanie va opri exporturile produselor de înaltă tehnologie şi echipamente de rafinare a petrolului. Va exista o limită a depozitelor pe care ruşii le pot face în conturile bancare din Marea Britanie. Ţara intenţionează să „colaboreze cu aliaţii” pentru a opri plăţile Swift, dar acest aspect „este o provocare”, a mai spus Johnson.

Sancţiuni financiare similare vor fi extinse şi în cazul Belarusului pentru rolul său în atacul asupra Ucrainei, relatează news.ro. Marea Britanie va prezenta părţi din proiectul de lege privind criminalitatea economică înainte de Paşte

UPDATE 19:10. Vladimir Putin, despre invazia Ucrainei: "Era imposibil să răspundem altfel"

Prezent la o întâlnire cu mediul de afaceri, Vladimir Putin a oferit primele declaraţii de la declanşarea invaziei. Preşedintele Rusiei spune că nu avea o altă soluţie în afară de cea armată. "Nu ne-au dat nicio şansă să facem altfel. Riscurile de securitate au fost mari şi ar fi fost imposibil pentru noi să răspundem prin alte mijloace", a declarat Vladimir Putin, potrivit agenţiilor de presă din Rusia.

Adresându-se oamenilor de afaceri din Rusia, Vladimir Putin a lăsat impresia că totul a fost calculat cu minuţiozitate. "Noi toţi înţelegem lumea în care trăim şi ne-am pregătit într-un fel sau altul pentru ceea ce se întâmplă acum din punct de vedere al restricţiilor şi sancţiunilor". Vladimir Putin a mai precizat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este "o măsură necesară".

UPDATE 18:50. Oficial ucrainean: Nu avem suficient echipament militar pentru a respinge atacul Rusiei

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a afirmat, joi, că statul ucrainean nu are, în prezent, suficient echipament militar pentru a se apăra, relatează CNN. „În acest moment, avem destui oameni, dar nu avem suficient echipament”, a spus Prystaiko, întrebat dacă forţele ucrainene de pe teren sunt capabile să respingă atacul Rusiei.

În timp ce vorbea cu reporterii de la Ambasada Ucrainei la Londra, el a adăugat că Ucraina a fost sinceră în ceea ce priveşte necesitatea de echipamente militare, precum şi sprijin financiar şi umanitar din partea altor ţări. „Însă luptăm cu adevărat ... Tancuri, elicoptere, avioane doborâte. Ne apărăm teritoriul”, a spus Prystaiko, citat de news.ro. Unele zone sunt greu de apărat, a mărturisit oficialul ucrainean, deoarece Rusia blochează accesul în Marea Neagră şi Marea Azov. 

Capacităţile Ucrainei de a aduce întăriri şi provizii sunt limitate din această cauză, a subliniat el. Mai mult decât atât, proviziile umanitare vor fi necesare „destul de curând, destul de critic”, fiindcă ruşii „ţintesc infrastructura critică”, a mai adăugat Prystaiko.

UPDATE 18:30. G7: Putin a "reintrodus războiul în Europa"

La finalul unei conferinţe virtuale, liderii statelor din G7 - Franţa, Germania, Japonia, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Canada -, oficialii UE Ursula von der Leyen şi Charles Michel, precum şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au emis o declaraţie comună, în care condamnă invazia Ucrainei de către Rusia. Criza de securitate din Europa de Est "este o ameninţare serioasă la adresa odrinii internaţioanle, cu ramificaţii care depăşesc limitele europene", susţin liderii G7, precizând că Putin s-a plasat de partea greşită, "pe lista neagră a istoriei".

UPDATE 18:10. Restricţii de circulaţie pe timp de noapte în Kiev 

Primăria capitalei ucrainene Kiev impune restricţii de circulaţie între orele 22:00 şi 7:00. Potrivit CNN, interdicția de acces în capitala Ucrainei a fost anunţată de primarul Kievului, Vitali Klitschko: "Transportul public nu va funcționa în acest interval. În același timp, stațiile de metrou vor putea fi folosite pe post de adăposturi 24 de ore, 7 zile din 7", a scris el pe pagina oficială de Facebook. "Solicităm tuturor locuitorilor din Kiev să se întoarcă acasă la timp. Dacă trebuie să vă deplasați prin oraș în perioada restricţiilor de circulaţie, în special ca angajați ai companiilor de infrastructură critică, trebuie să aveți documente de identificare asupra voastră", a adăugat el. 

UPDATE 17:20. Lupte la Gostomel şi lângă centrala nucleară de la Cernobîl. 7 morţi într-un atac, lângă Kiev

Armata ucraineană a anunţat joi că lupte sunt în curs pentru control asupra unui aeroport militar din Gostomel, lângă Kiev, informează AFP. "Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel", situat la câţiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunţat şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii. Imagini de pe reţelele sociale arată că aeroportul pare să fi fost ţinta unui atac cu numeroase elicoptere.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Autorităţile ucrainene au confirmat că şapte persoane au fost ucise şi alte 17 rănite într-un atac cu rachete lansat asupra unei zone militare, la nord-est de capitala Kiev, relatează CNN, citat de news.ro. Primarul oraşului Brovary, Ihor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora 14.30. Brovary deţine o bază a forţelor speciale ucrainene. Bombardamentul a fost unul dintre numeroasele atacuri lansate de Rusia, joi, în apropiere de Kiev. Situaţia este de asemenea "tensionată" în sudul Ucrainei, unde lupte au loc pentru oraşele Henicesk, Skadovsk şi Şaplinka, în regiunea Herson, lângă Crimeea, a adăugat Zalujnii, potrivit Agerpres

Se dau lupte grele între forțele ruse și ucrainene şi în zona de excludere de la Cernobîl, la 100 km nord de Kiev, relatează AFP, citînd un oficial ucrainean. Ministerul de Interne ucrainean avertizează cu privire la potențiale pericole nucleare, potrivit presei de la Kiev. ”Forțele de ocupație ruse încearcă să ocupe Centrala nucleară de la Cernobîl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Am discutat cu premierul suedez. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”, a scris pe Twitter președintele Volodimir Zelenski.

Nu doar Ucraina e afectată de bombardamente. Un vapor turcesc aflat în drum spre România a fost lovit de o bombă în Marea Neagră, joi după-amiază. Nava, care a plecat din Odessa sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost avariată. Din fericire, nicio persoană aflată la bord nu a fost rănită.

UPDATE 17:05. Avertizare de atac aerian. Sirenele răsună în Kiev

Autorităţile capitalei ucrainene au emis o avertizare de atac aerian. Toţi locuitorii din Kiev sunt sfătuiţi să caute adăposturi subterane, iar sirenele se aud în tot oraşul, informează CNN.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 16:20. Kremlin: Putin va decide când se încheie ofensiva în Ucraina . Când e dispus să revină la masa negocierilor

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit țintele pentru atacul militar din Ucraina și va decide când se încheie operațiunea „pe baza rezultatelor și oportunității”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Operațiunea „are obiectivele ei și trebuie îndeplinite”, a spus oficialul, întrebat când se va încheia ofensiva.

Peskov a mai spus că Vladimir Putin este gata să negocieze un acord cu Kievul privind „neutralitatea” Ucrainei. Putin este pregătit să discute cu liderii ucraineni atât despre neutralitate, cât și despre demilitarizare. „Președintele și-a formulat viziunea cu privire la ceea ce ne-am aștepta de la Ucraina în vederea „liniilor roșii” conceptuale”, le-a spus el reporterilor la o conferință de presă la Kremlin, „în cazul în care conducerea Ucrainei este gata să vorbească despre asta”. Cu toate astea, Ucraina susține că Rusia refuză să mai negocieze. Președintele Volodimir Zelenski susține că eforturile interne și internaționale de a aduce Rusia înapoi la masa negocierilor și de a pune capăt invaziei totale a Ucrainei sunt refuzate de Kremlin. „Fără îndoială, Federația Rusă nu se angajează acum în niciun fel de discuții și nici nu o va face”, a declarat un consilier din administrația lui Zelenski, citat de Financial Times.

În discursul său de joi dimineață, Vladimir Putin a spus că a ordonat trupelor ruse să atace Ucraina pentru a demilitarizare și denazificare . El a susținut că securitatea națională a Rusiei a fost compromisă după ce NATO a acaparat Ucraina. El a mai spus că Rusia are datoria să protejeze republicile separatiste Donețk și Lugansk de atacurile continue ale forțelor ucrainene. Moscova a recunoscut luni cele două regiuni ca state suverane.

UPDATE 16:15. Rusia susţine că a distrus peste 70 de ţinte militare, inclusiv 11 aerodromuri, în Ucraina

Rusia atacă bazele militare de pe teritoriul Ucrainei, iar potrivit AFP, oficialii de la Moscova susţin că în cursul zilei de azi au fost distruse peste 70 de ţinte, inclusiv 11 aerodromuri. După săptămâni de eforturi diplomatice şi temeri cu privire la invazia Ucrainei, joi au început bombardamentele care au făcut deja primele victime. Cel puţin 68 de persoane au murit, atât militari cât şi civili, iar unul dintre cele mai grave atacuri, lângă portul Odessa de la Marea Neagră, s-a soldat cu 18 decese.

Paun Rohovei, Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, a declarat că atacurile armatei ruse "sunt masive", dar că lumea este calmă, deși sunt sute de victime în rândul civililor. "Li s-a dat o ripostă puternică", a spus oficialul, după întâlnirea cu Marcel Ciolacu și Florin Cîțu. "Nu se poate ca un singur om care și-a ieșit din minți să nu poată fi oprit de o comunitate internațională", a fost de părere Paun Rohovei.

Comandamentul militar al Ucrainei a anunțat că patru persoane au fost ucise și zece au fost rănite, după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar, în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Potrivit primelor informaţii, printre răniți se numără șase medici. Ucraina anunţă că trupele ruseşti au ajuns deja în regiunea din apropierea Kievului, iar un reporter AFP susţine că deasupra capitalei survolează, la altitudini joase, elicoptere militare. 

UPDATE 15:40. Apelul UE către Belarus: "Nu vă aliaţi cu Rusia în atacul Ucrainei"

Uniunea Europeană se teme cu privire la o posibilă extindere a ariei de turbulenţe militare din estul Ucrainei. Oficialul UE Charles Michel solicită autorităţilor din Belarus să nu se implice în atacul lansat de Rusia, înaintea summitului de urgenţă în care vor fi stabilite noi sancţiuni împotriva Moscovei. "Stă în puterea voastră să alegeţi să nu urmaţi Rusia în demersul său destructiv. Puteţi alege să nu luaţi parte la această tragedie inutilă împotriva vecinilor din Ucraina", le-a transmis Charles Michel guvernanţilor din Belarus.

Potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de CNN, Belarus, aliat al Rusiei care se învecinează cu Ucraina, permite trupelor ruseşti să-i traverseze teritoriul în drum spre Donbas. Alexandr Lukaşenko a declarat anterior că Vladimir Putin l-a contactat pentru a-l informa cu privire la operaţiunea militară împotriva Ucrainei. Preşedintele Belarusului a anunţat, însă, că forţele sale armate "nu vor participa".

UPDATE 15:25. Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană susţine că se va opune Kremlinului, astfel încât Rusiei să îi fie "pe cât de greu posibil" să intervină violent în Ucraina. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu oficialul NATO Jens Stoltenberg şi şeful Consiliului European Charles Michel că UE va "trage la răspundere Rusia pentru violarea revoltătoare a integrităţii suverane şi teritoriale ale Ucrainei". Potrivit CNN, Ursula von der Leyen a anunţat că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky, pentru a stabili ajutoarele de care ţara are nevoie în cel mai scurt timp. 

Uniunea Europeană va pregăti un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei în cursul zilei de joi. Este vorba atât de sancţiuni economice, pentru a limita accesul Rusiei pe piaţa financiară, dar şi de sancţiuni ce vor limita accesul Moscovei la "mijloace tehnologice cruciale""Clarific faptul că preşedintele Putin va trebui să le explice asta cetăţenilor săi. Sunt convinsă că ruşii nu doresc acest război", a precizat Ursula von der Leyen.

Între timp, Vladimir Putin i-a convocat la Kremlin pe oligarhii ruși, după ce rubla rusească a coborât la minime istorice în raport cu dolarul şi euro, iar bursele de la Moscova şi Sankt Petersburg au suspendat pentru câteva ore tranzacțiile pe platformele lor, pe fondul operaţiuni militare lansate de Rusia în Ucraina. De asemenea, armata rusă a programat exerciţii în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova.

Iar dacă Uniunea Europeană condamnă radical demersul Rusiei, China rămâne neutră. Statul din Asia nu a dorit să califice în vreun fel acţiunile Rusiei şi nu a condamnat agresiunea faţă de Ucraina. În schimb, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că China va începe să importe grâu din Rusia chiar de astăzi. Potrivit oficialului chinez, preşedinţii Vladimir Putin și Xi Jinping s-au înţeles asupra acestui acord în cadrul întâlnirii pe care au avut-o înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă.

UPDATE 14:50. Forţele ruse pătrund în zona Kievului în vederea unui atac cu rachete de tip Grad, anunţă grănicerii ucraineni

Forţe ruse au pătruns în regiunea Kiev, dinspre Belarus, în vederea unui atac cu rachete de tip Grad vizând ţinte militare, anunţă joi într-un comunicat grănicerii ucraineni.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O jurnalistă AFP a constatat că mai multe elicoptere neidentificate zburau în grup, la altitudine joasă, la periferia Kievului. Potrivit unor informaţii neconfirmate este vorba despre un zbor în grup care provine din Belarus.

Un atac aerian asupra aeroportului din Kiev a fost urmat de desant aerian. Mai multe clipuri postatepe rețelele de socializare arată mai numeroase elicoptere de atac K-52 și avioane de atac de la sol (Su-25), unele dintre ele fiind lovite de antiaeriana ucraineană.

De asemenea sunt vizibile elicoptere de transport trupe Mil MI-8, ceea ce sugerează că un desant aerian asupra aeroportului, aflat la 25 Km, nord-vest de Kiev este în desfășurare.

UPDATE 14:35. Zelenski compară Rusia cu Germania nazistă şi le cere ruşilor să iasă în stradă şi să protesteze faţă de invazia Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski compară invazia rusă a Ucrainei cu acţiunile Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Rusia a atacat Ucraina în mod laş şi sinucigaş, aşa cum a făcut Germania nazistă în al Doilea Război Mondial", declară şeful statului ucrainean într-un briefing transmis în direct pe Facebook.

Zelenski îi îndeamnă pe ruşi "să iasă" în stradă şi "să protesteze faţă de acest război".

UPDATE 14:15. NATO activează pentru prima dată în istorie planurile de apărare

NATO anunță activarea planurilor de apărare, ceea ce le permite comandanților militari autoritatea de a desfășura forțe oriunde în țările membre, atunci când este nevoie, fără a mai aștepta decizia politică.

Jens Stoltenberg a făcut un apel către Rusia "să renunțe imediat la mișcările militare și să aleagă calea diplomatică". Oficialul a precizat că Alianța a activat astăzi planurile de apărare, ceea ce le permite comandanților militari mai multă autoritate să trimită forțe când este nevoie.

UPDATE 13:15. Ucraina spune că este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachete

Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Autorităţile de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi dimineaţă o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina.În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia desfăşoară o ofensivă de amploare, din mai multe direcţii, şi că forţele ucrainene rezistă atacului.

"Nu, nu este o invazie rusă doar în estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe direcţii", a scris Kuleba pe Twitter.

Armata ucraineană a suspendat operaţiunile din porturile Ucrainei, a anunţat un consilier prezidenţial.

UPDATE 13:00 Vladimir Putin, întâlnire cu premierul Pakistanului în timp ce Rusia invadează Ucraina

Premierul pakistanez Imran Khan, care a sosit în Rusia pe 23 februarie într-o vizită de două zile, va purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin pentru a restabili relațiile bilaterale și a extinde cooperarea în sectorul energetic. 

Imran Khan și-a început angajamentele la Moscova pe 24 februarie depunând o coroană de flori la "Mormântul Soldatului Necunoscut" și urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin, la câteva ore după ce președintele Rusiei a ordonat o operațiune militară specială în estul Ucrainei, ignorând apelurile și avertismentele venite din Occident.

UPDATE 12:15. Armata ucraineană anunţă că a ucis aproximativ 50 de "ocupanţi ruşi"

Armata ucraineană anunţă joi că a ucis aproximativ 50 de "ocupanţi ruşi" în regiunea Lugansk (est), după ce Rusia a lansat un atac în Ucraina, relatează AFP, citat de news.ro.

"Aproape 50 de ocupanţi ruşi au fost lichidaţi în apropiere de localitatea Şciastia", în estul Ucrainei, anunţă într-un comunicat Statul Major al armatei ucrainene.

UPDATE 12:00. Preşedintele ucrainean anunţă că rupe relaţiile diplomatice cu ruşii şi dă arme "tuturor celor care vor să apere ţara"

Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia, a anunțat joi, într-o declarație de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mulțumit comunității internaționale pentru sprijinul arătat Ucrainei și a cerut voluntarilor să se alăture armatei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe de altă parte Zelenski spune că Ucraina o să dea arme "tuturor celor care vor să apere ţara".

UPDATE 11:00 "Moscova a readus războiul în Europa”.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen îl acuză joi pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”readucerea războiului în Europa” şi anunţă un pachet de sancţiuni ”masive” vizând baza economiei ruse şi ”capacitatea acesteia de a se moderniza”, relatează BBC News.

"Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea acesteia de a se moderniza, (...) în urma atacului barbar al Moscovei împotriva Ucrainei. Vom îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene”, a declarat Von der Leyen joi.

CE şi serviciul diplomatic european urmează să prezinte un nou pachet de sancţiuni la un summit UE, la Bruzelles, prevăzut joi seara, la ora 20.00 (21.00, ora României). Consilul European urmează să le adopte apoi ”rapid”, se precizează în comunicat.

UPDATE 10:30: Polonia și România cer activarea Articolului 4 al Tratatului NATO

Guvernul polonez a anunţat joi că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianţei, ce prevede consultări în situaţie de ameninţare la adresa securităţii uneia din părţile semnatare, în urma atacului declanşat de Rusia în Ucraina. Aceeași cerere a fost făcută și de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington.

"În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington - care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi - cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor", a informat Aurescu, pe Twitter.

UPDATE 09: 55. Oficiali ucraineni: Șapte persoane și-au pierdut viața în urma bombardamentelor rusești

Șapte persoane au murit în urma bombardamentelor forțelor ruse, anunță poliția ucraineană, potrivit BBC. Oficialii spun că un atac asupra unei unități militare din Podilsk, în afara Odessei, a ucis șase persoane și a rănit șapte. O persoană a murit în orașul Mariupol, au adăugat aceștia.

De asemenea, nouăsprezece persoane sunt date dispărute.

UPDATE 09: 25. Ucraina susţine că a doborât cinci avioane militare ruse şi un elicopter

Armata ucraineană susţine că a doborât cinci avioane militare ruse şi un elicopter, joi dimineaţă, în confruntările produse în regiunea separatistă Lugansk, în estul Ucrainei.

"Forţele ucrainene au distrus cinci avioane şi un elicopter în regiunea Lugansk", anunţă Statul Major al armatei ucrainene, citat de cotidianul Le Figaro.

Însă Ministerul Apărării de la Moscova susţine că informaţiile nu sunt reale, conform agenţiei Tass.

Armata ucraineană este implicată în confruntări intense cu forţele militare ruse de-a lungul liniei de contact din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 09:12. Tancurile rusești au intrat în Ucraina din Belarus

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Conform surselor citate, numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Potrivit agenţiei Belta, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

UPDATE 07:35. Rusia neagă atacurile asupra orașelor ucrainene

Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

UPDATE 06:55. CNN: S-au auzit explozii puternice în Harkov, Ucraina

Echipa CNN din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării, aude un „flux constant de explozii puternice”.

De asemenea, jurnaliștii susțin că au auzit explozii în apropierea capitalei Kiev.

Conform agenţiei Reuters şi postului BBC News, o explozie s-a produs, joi dimineaţă, în oraşul rus Belgorod, situat în apropierea frontierei cu Ucraina.

Nu se cunoaşte cauza exploziei şi nici dacă există victime.

Martorii au semnalat inclusiv focuri de artilerie în zona Belgorod.

UPDATE 06:50. Zelenski a impus legea marţială în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a introdus legea marțială pe întreg teritoriul Ucrainei și a îndemnat oamenii să rămână calmi, în contextul operaţiunii militare a Rusiei, şi a dezvăluit că tocmai a vorbit cu omologul său american, Joseph Biden, care l-a asigurat de susţinere.

"Astăzi, preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să-și păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit CNN News.

UPDATE 06:45. Klaus Iohannis, mesaj dur după ce Putin a ordonat armatei să intre în Ucraina: "Condamn ferm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei"

"Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale", spune președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 06:10. NATO condamnă "atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate ''atacul nesăbuit al Rusiei asupra Ucrainei'', care ''pune în pericol nenumărate vieţi de civili''.

UPDATE 05:45. Biden condamnă "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei

Președintele american, Joe Biden, a avut o primă reacţie după ce omologul său rus, Vladimir Putin, a anunţat joi în zori o „operaţiune militară” pentru a-i apăra pe separatiștii din estul Ucrainei. 

Biden a condamnat „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei. Președintele american a descris acțiunile lui Vladimir Putin drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, mai spune președintele american.

Consilierul ministrului de interne al Ucrainei: „Invazia a început”

Un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat joi dimineața că „invazia Rusiei a început”, cu „lovituri de rachete asupra Kievului”.

Gerashchenko a transmis pe pagina sa de Facebook că centrele de control, cum ar fi aerodromurile și cartierele generale militare, sunt lovite de bombardamente la Kiev și Harkov și că există focuri de artilerie de-a lungul graniței.

Ministrul de externe al Ucrainei: Putin a lansat „invazia pe scară largă a Ucrainei”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris joi dimineața pe Twitter că președintele rus Vladimir Putin „tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”.

"Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul să acționăm este acum", a scris Kuleba pe Twitter.

Rusia a declanșat războiul în Ucraina

Președintele rus a autorizat joi dimineața o operațiune militară în estul Ucrainei, în ceea ce ar putea fi începutul războiului în Europa din cauza cererilor Rusiei de a pune capăt expansiunii NATO către est. Vladimir Putin a spus că a autorizat o operațiune militară specială în zonele separatiste din estul Ucrainei, iar ciocnirile dintre forțele ruse și ucrainene sunt doar o chestiune de timp.

La câteva ore după ce separatiștii pro-ruși au adresat Moscovei o cerere de ajutor pentru a opri presupusa agresiune ucraineană, Putin a spus că a ordonat forțelor ruse să protejeze poporul și a cerut forțelor ucrainene să depună armele. El și-a repetat poziția conform căreia extinderea NATO pentru a include Ucraina este inacceptabilă. „Planurile noastre sunt să nu ocupăm Ucraina, nu intenționăm să ne impunem nimănui”, a declarat Vladimir Putin.

La scurt timp după ce a anunțat o operațiune militară în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, președintele rus a cerut „demilitarizarea” Ucrainei.

„Circumstanțele ne cer să luăm măsuri decisive și imediate”, a spus Putin, potrivit unei transcriere a RIA-Novosti. „Republicile Populare Donbas s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, partea a 7-a din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Federația Federală. Adunarea și asistența reciprocă cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs emoționant joi dimineața că conducerea rusă a aprobat acțiunea militară în Ucraina și a promis că țara se va apăra.

La Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite au declarat cu puțin timp înainte de anunțul lui Putin că o invazie este iminentă. „Suntem aici în această seară pentru că noi credem, împreună cu Ucraina, că o nouă invazie pe scară largă în Ucraina de către Rusia este iminentă”, a declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, la o întâlnire de urgență.

- Articolul se actualizează -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia a declanșat războiul în Ucraina LIVE TEXT. Luptă decisivă pentru soarta Kievului. Capitala ar putea fi cucerită în următoarele ore