Antena Meniu Search
x

Este o decizie bună să cumperi acum un apartament? Expert în imobiliare: "Blocurile noi nu se vor ieftini"

Aproape 60.000 de locuinţe s-au vândut luna trecută în toată ţara. Este o cifră uşor mai mare faţă de luna trecută, dar mai mică faţă de anul trecut. Cea mai simplă explicaţie este că oamenii încearcă să stea departe de credite. Pe scurt, primăvara a început cu un interes mai crescut pentru chirii, decât pentru achiziţii. 

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 15:52

Vezi și

Mai stăm în chirie şi anul acesta sau cumpărăm o locuinţă?

Alex Printz, expert în imobiliare: Chiriile sunt pe val în momentul în care achiziţiile sunt amânate. E normal ca în această perioadă, chiriile să crească şi trendul de creştere se menţine. Piaţa achiziţiilor este într-o oarecare stagnare, o amânare. Starea de incertitudine e normal să îi pună pe oameni în postura în care să spună: mai stau puţin să se liniştească lucrurile ca să cumpăr.

Alex Printz, expert în imobiliare: S-au segmentat preţurile. Acest uşor blocaj în partea de creditare a segmentat piaţa în blocuri înainte de '77, blocuri după '80, chiar blocurile noi, în toată ţara. Cele înainte de '77 au înregistrat scăderi şi probabil vor mai înregistra scăderi. Cele noi nu au tendinţă de scădere.

Toţi cumpărătorii se orientează spre blocuri noi?

Alex Printz, expert în imobiliare: Blocurile vechi au un mare atuu, au infrastructura deja dezvoltată pe lângă ele, locaţiile, în mare parte, sunt premium, au logistica bine dezvoltată pe lângă ele. Blocurile noi, acum, îşi dezvoltă logistica. Vorbim nu doar de parcuri, ci şi de acces la mijloacele de transport. Blocurile vechi rămân în continuare în cerere, doar că momentan, lumea este reticentă. Pot să îi asigur pe oameni că blocurile vechi sunt construite foarte riguros. 

Alex Printz, expert în imobiliare: Piaţa va mai trece prin câteva luni de stagnare, iar când ştirile vor deveni uşor mai pozitive, adică inflaţia va începe să scadă, creditarea se mai relaxează puţin, IRCC-ul şi ROBOR-ul se mai stabilizează, cu siguranţă va intra pe un trend tranzacţional.

Cât mai aşteptăm până cumpărăm un apartament?

Alex Printz, expert în imobiliare: Depinde de nevoie. Dacă nevoia ta e urgentă de mutare, ia-o acum. Bocurile noi nu se vor ieftini, asta pot să vă asgur, iar la blocurile vechi, dacă mai e o ieftinire de 0,8% sau de 1%, sincer e irelevantă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Invitatii Observator 12-14 » Este o decizie bună să cumperi acum un apartament? Expert în imobiliare: "Blocurile noi nu se vor ieftini"