Curtea Constituţională, decizie "istorică" despre dosarele penale din România. Sentinţa nu mai poate fi pronunţată fără motivare

De Redactia Observator.
Publicat: 07.04.2021, 18:40.
Actualizat: 29.04.2021, 17:16

Membrii Curţii Constituţionale a României au luat, miercuri, o decizie ce pare "istorică", dacă ar fi să ne luăm după reacţia judecătorului Cristi Dănileţ, respectiv că sentinţa într-un dosar penal nu mai poate fi dată fără motivare.

Decizia Curţii Constituţionale a României este considerată una care duce ţara noastră spre normalitate

Decizia Curţii Constituţionale a României este considerată una istorică

Hepta - imagine ilustrativă

Membrii Curţii Constituţionale au luat această decizie, după ce au stabilit că anumite prevederi din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Concluzia reprezentanţilor Curţii Constituţionale este că sentinţa trebuie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării. Altfel, persoana condamnată este lipsită de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie şi aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.

Conform news.ro, membrii Curţii Constituţionale a României sunt de părere că "punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept".

Citește și:

Nu în ultimul rând, membrii Curţii Constituţionale a României susţin că "dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept".

Reacţia judecătorului Cristi Dănileţ, după mesajul transmis de Curtea Constituţională a României

Judecătorul Cristi Dănileţ susţine că decizia anunţată miercuri de Curtea Constituţională a României este una "istorică", dar consideră că trecerea la noul sistem este una foarte dificilă şi va fi o acţiune extrem de greoaie.

"CCR a decis, acum câteva minute, că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunţată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieşea din sala de judecată, delibera asupra soluţiei, scria soluţia într-o minută pe care o pronunţa, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă", a transmis judecătorul Cristi Dănileţ, miercuri, prin intermediul unui celebru site de socializare.

Judecătorul Cristi Dănileţ este de părere că decizia Curţii Constituţionale a României "ne duce spre normalitate şi elimină posibilitatea de a mai genera multe ciudăţenii, precum se întâmpla până acum: "de la pronunţarea soluţiei, până la redactarea hotărârii mai pleca un judecător (transfer, deces, demisie, pensionare) şi nu se ştia cine să motiveze soluţia dată de altcineva; în timpul redactării realizai că ai greşit soluţia sau ai uitat să scrii ceva în minută, ceea ce te făcea să te forţeze să motivezi greşit acea soluţie greşită; termenul de apel/contestaţie curge de la pronunţarea soluţiei, ceea ce înseamnă că cel nemulţumit de ea mai întâi o contesta, apoi afla motivele avute în vedere de către instanţă; dacă ceea ce se pronunţă e o soluţie definitivă, asta înseamnă că ea se punea în executare şi abia apoi inculpatul avea să afle motivele pentru care este în penitenciar; redactarea motivării în unele cazuri putea să aibă loc la luni sau chiar ani de la pronunţarea soluţiei".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro