Antena Meniu Search
x

Dan Barna a cerut nota de constatare din dosarul fondurilor europene, dar a primit un răspuns "cumva ironic". Ce i se reproşează liderului USR-PLUS

Dan Barna a făcut noi precizări cu privire la notele de constatare întocmite de DLAF care l-ar viza şi a precizat că a solicitat oficial să fie informat cu privire la acestea, însă i s-a răspuns ironic că va fi informat "în termenul legal".

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.05.2021, 18:36

Dan Barna, lider USR, în timpul unei conferinţe de presă
Dan Barna ar fi intrat în vizorul DNA - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Dan Barna a afirmat că, din media, a primit câteva bucăţi din nota de constatare care l-ar viza şi, potrivit acestor documente, i se reproşează că într-unul dintre proiectele europene, trei dintre formularele pentru recrutarea beneficiarulor nu au fost completate faţă în faţă. "DLAF este o instituţie administrativă care face verificări referitoare la proiectele europene şi, în măsura în care există neclarităţi sau suspiciuni, acestea trebuie trimse la DNA, instituţia responsabilă de ceea ce înseamnă verificara juristicţională de către statul român",  a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dan Barna.

Acesta afirmă că a cerut să-i fie trimisă nota de constatare de către DLAF şi a primit ieri un răspuns în care i se spune ”cumva ironic” că au primit cererea şi că va primi răspunsul în termenul prevăzut de lege. Vicepremierul a precizat că în proiectele europene era necesară înregistrarea fiecărui beneficiar, a fiecărui grup ţintă şi completarea unor documente.

Mi se reproşează că pentru trei dintre formulare, sunt câteva zeci de formulare, evident, pentru trei completarea nu s-a făcut faţă în ţaţă, ci au fost completate după finalizarea procesului de recrutare (...)  Confuzia gravă care există în acest material este că se încearcă asimilarea activităţii de recrutare a unor beneficiari cu completarea formală a formularului. O activitate de recrutare presupune mult mai multe elemente, care au fost realizate”, a mai afirmat vicepremierul.

DNA nu l-a înştiinţat pe Dan Barna

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă a fost chemat la DNA sau dacă a fost înştiinţat în vreun fel de DNA, Barna a afirmat: ”Nu a existat niciun fel de solicitare sau invitare din partea DNA în ceea ce mă priveşte”

Vicepremierul susţine că nu există niciun fel de suspiciune de abuz în serviciu în ceea ce-l priveşte.  

Sunt coordonatorul campaniei naţionale ”Fără penali”. Nu trebuie să aveţi nicio îndoială că, în situaţia în care vorbim de o urmărire penală demarată împotriva mea, nu voi ezita nicio clipă să fac ceea ce e de făcut”, a adăugat Barna. 

Vicepremierul Dan Barna a ajuns în vizorul DNA pentru o afacere cu bani europeni. Este vorba despre un dosar mai vechi în care Departamentul de Luptă Antifraudă a cercetat felul în care au fost cheltuite fondurile în patru proiecte, pe vremea în care Dan Barna era expert în accesarea banilor europeni.

Potrivit G4Media,  Departamentul de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu ”presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”.

Dan Barna, pregătit să îşi dea demisia

Preşedintele USR-PLUS a precizat că va demisiona din funcţiile pe care le deţine dacă va începe urmărirea penală împotriva sa. Vicepremierul spune însă că până în prezent nu are nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea sa în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA.

Chiar astăzi am făcut o solicitare şi la DLAF pentru a îmi trimite o notă de constatare pentru a ştii într-adevăr dacă s-au referit şi la mine sau nu. Cei doi angajaţi de la DLAF cu care am purtat dialogul, acum o lună şi jumătate, mi-au spus că nu au reţinut nicio faptă în ceea ce mă priveşte şi mi-au spus că lucrurile sunt în regulă. Voi vedea ce primesc. Până la această oră nu am primit acea notă de constatare. Sper să se clarifice cât mai repede lucrul acesta şi tind să clarific orice incertitudine pe care ar avea-o cei de la DLAF în verificarea acelor proiecte. Nu există nicio faptă care să îmi fi fost comunicată, care să fi fost reţinută în ceea ce mă priveşte. Sunt foarte liniştit din acest punct de vedere pentru că nici nu există vreo faptă făcută de mine, din perioada dinainte de politică”, a declarat Dan Barna, marţi la Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Justitie » Dan Barna a cerut nota de constatare din dosarul fondurilor europene, dar a primit un răspuns "cumva ironic". Ce i se reproşează liderului USR-PLUS