Antena Meniu Search
x

Video Elena Udrea și-a așteptat sentința la Sofia și apoi a plecat spre Grecia. Era însoțită doar de șoferul ei - Surse

Epopeea dosarului Gala Bute s-a încheiat iar fostul ministru al turismului a primit sentința definitivă: 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia fără drept de apel a venit la 11 ani de la Gala Bute şi la şapte ani de când dosarul a fost trimis în judecată.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 08.04.2022, 14:05

Vezi și

Imediat după pronunțare, politiștii au mers acasă la Elena Udrea să o ducă în detentie. Surpriză însă sau nu, nu au găsit-o. Așa că au dat-o în urmărire generală. Fostul ministru a fost prins după câteva ore în Bulgaria, la câţiva kilometri de graniţa cu Grecia. 

Sunt informații referitoare la fuga ei, cum că ar fi așteptat sentința la Sofia potrivit unor surse judiciare, iar după ce instanța s-a pronunțat în cazul ei, aceasta a plecat mai departe spre Grecia. O ruta care nu-i este străina Elenei Udrea, pentru că și în 2018 când a decis să plece în Costa Rica tot prin Grecia a plecat. Atunci s-a dus cu prietena ei, Alina Bica, fosta șefă antimafia, acum a plecat cu șoferul ei. A fost prinsă la 2 ore si jumătate de la emiterea mandatului pe numele ei, la Kulata. Udrea nu a apucat să treacă în Grecia și de acolo a fost preluată de politiști. 

Cornel Tăbăcaru, om de afaceri: Ea nu s-a grăbit. Uitaţi au prins-o mai avea 14 km până în Grecia. Ceea ce înseamnă că dacă se scula mai de dimineaţă pleca. Este o mică glumă, amară, bineînţeles. 

Bianca Iacob, reporter Observator: Mai durează puţin până când Elena Udrea va ajunge în ţară. Ea avea o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore emisă ieri de poliţia de frontieră. Procurorul a prelungit arestarea acesteia cu 72 de ore. Trebuie să vină aici, în faţa tribunalului din spatele meu, tribunal aflat la 100 de km de Sofia pentru a-i fi confirmat mandatul şi pentru a putea fi trimisă în România, asta dacă nu cere azil politic în Bulgaria şi atunci va începe procedura pentru procesul de extrădare al acesteia. Elena Udrea este în continuare în districtul din Petrovici, la poliţia de frontieră. Deocamdată, nu a fost dată o oră pentru acest proces, însă din discuţiile pe care le-am avut cu autorităţile din Bulgaria, este probabil ca aceasta să fie adusă în faţa unui judecător luni. Va fi o şedinţă publică la care poate participa şi presa, sunt informaţiile pe care le avem de la cei de la tribunal. Până atunci, pe lângă azilul politic pe care poate să îl ceară în Bulgaria, Elena Udrea mai are şi alte căi de atac în ţară. În 2018 avocatul acesteia depusese deja un recurs în casaţie înainte ca această anulare să fie luată în considerare şi mai sunt şi alte căi prin care poate ataca această decizie din Gala Bute. Fuga ei este o poveste trasă la indigo. Şi în 2018, înainte de sentinţa în acelaşi dosar, Elena Udrea a plecat din ţară, a fugit în Costa Rica şi a ales acelaşi traseu spre Atena. Înţelegem din sursele noastre că tot spre Atena mergea şi ieri. 

Pe acelaşi subiect

Elena Udrea are de achitat un prejudiciu de 3 milioane de euro 

Alături de Elena Udrea şi Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamant la 5 ani de închisoare cu executare. Foarte importantă este însă recuperarea prejudiciului. Elena Udrea trebuie să plătească 1,6  milioane de euro către Autoritatea Națională pentru Turism și să înapoieze 900.000 de euro unor martori. În total sunt în jur de 3 milioane de euro. Ceilalţi inculpaţi din dosar au pedepse cu suspendare. 

Ministrul Justiţiei afirmă că aducerea în ţară a Elenei Udrea depinde de instanţa din Bulgaria, dar nu ar trebui să dureze foarte mult: Suntem într-o procedură de predare

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat, vineri, că este în derulare ”o procedură de predare” în ceea ce o priveşte pe Elena Udrea, care a fost prinsă în Bulgaria.  ”Totul depinde acum de instanţa bulgară, dar nu va dura foarte mult pentru că avem mandat european de arestare şi există aceea procedură JAI”, a declarat Predoiu.  

Acesta a explicat că, dacă autorităţile din Bulgaria vor solicita alte documente, atunci se va implica şi Ministerul Justiţiei. ”Altfel, suntem doar într-o procedură de predare, iar în momentul în care va ajunge în ţară va fi pusă în aplicare decizia instanţei”, a mai declarat ministrul.   Fostul ministru Elena Udrea, dată în urmărire după ce a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a fost prinsă în Bulgaria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Elena Udrea și-a așteptat sentința la Sofia și apoi a plecat spre Grecia. Era însoțită doar de șoferul ei - Surse