Antena Meniu Search
x

Petru Avram, fost director în cadrul Apele Române, şi alte persoane implicate în dosarul angajărilor controversate, trimise în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi anunţă, luni, trimiterea în judecată a persoanelor implicate în dosarul angajărilor controversate de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”.

de Redactia Observator

la 05.07.2021, 14:30

Petru Avram a fost director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”
Petru Avram a fost director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”
  • Dosarul vizează inclusiv modul în care o chelneriţă ar fi fost angajată ca inginer la Apele Române, deşi nu avea pregătirea necesară.

Vorbim în special despre Petru Avram, fost director al instituţiei şi omul care făcea presiuni pentru ca în cadrul instituţiei pe care o conduce să fie angajaţi doar favoriţii săi. Alături de Petru Avram au mai fost trimişi în judecată şi Virgil Saghin, fostul primar al comunei Vatra Moldoviţei, Gabriel Niga, fost viceprimar al comunei Vatra Moldoviţei, Ana Boca, fost secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, şi Simona Elena Burlacu (fostă Iancu) şi Stelian Meţler, foşti angajaţi ai Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”.

Petru Avram şi Virgil Saghin sunt acuzaţi de comiterea a câte două infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care câte una în formă continuată. Ana Boca este acuzată de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, şi de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. Gabriel Niga este acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, iar Simona Elena Burlacu (fostă Iancu) şi Stelian Meţler sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. Toţi cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de libertate.

Vă reamintim că este vorba despre dosarul în care Petru Avram, fostul director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, ar fi făcut presiuni pentru a obţine angajarea în instituţie a unor favoriţi. Pentru că angajările nu s-ar fi putut face în mod direct, persoanele vizate ar fi fost angajate în cadrul Primăriei Vatra Moldoviţei, iar apoi ajungeau la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad” prin transfer. Este cazul Simonei Elena Burlacu (fostă Iancu) ajunsă angajată a Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, deşi nu avea pregătirea necesară, ar fi lucrat în prealabil ca chelneriţă într-un bar din Iaşi şi, conform unei anchete realizate în interiorul instituţiei, tânăra nici n-ar fi ştiut să dea drumul la un calculator.

Dosarul angajărilor controversate de la ABA Prut-Bârlad, judecat de magistraţii de la Tribunalul Iaşi

Pe acelaşi subiect

Pentru acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propun următoarea situaţie: "Inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviței, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe inculpații Mețler Stelian (consilier IA la Compartimentul „Protecția mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).

În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviței, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Mețler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conținut și fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpați vocația pentru a îndeplini condițiile detașării la ABA „Prut-Bârlad”. 

Pe lângă caracterul formal și fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv și cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).

La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie și 22 decembrie 2020, inculpații Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana ar fi aprobat detașarea inculpaților Mețler Stelian și Burlacu Simona-Elena la Administrația Bazinală de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”.

Aceste detașări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpați pe posturi de ingineri, deși aceștia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, cei doi „ingineri” ar fi obținut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Mețler Stelian – 46.968 lei și Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)".

Reprezentanţii Primăriei Vatra Moldoviţei au precizat că instituţia nu se constituie parte civilă în cauză, iar cei ai ABA „Prut-Bârlad” încă nu au anunţat dacă se constituie sau nu parte civilă în cauză.

Dosarul va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Justitie » Petru Avram, fost director în cadrul Apele Române, şi alte persoane implicate în dosarul angajărilor controversate, trimise în judecată