Antena Meniu Search
x

Şefa ONAC, urmărită penal de DNA. Cornelia Nagy este acuzată că a acordat un contract pentru măști unei firme care vindea țigări şi băutură

Cornelia Nagy, preşedintele Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), este urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar legat de achiziţia nelegală a 1,7 milioane de măşti de protecţie la începutul pandemiei de COVID-19.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 05.05.2022, 12:51

Şefa Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, urmărită penal într-un dosar care vizează achiziția de măști în timpul pandemiei
Şefa Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, urmărită penal într-un dosar care vizează achiziția de măști în timpul pandemiei - Shutterstock

Preşedintele Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Cornelia Nagy este urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu în cazul achiziţiei de măşti prin firma Romwine & Coffee SRL, din timpul pandemiei.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de NAGY CORNELIA, la data faptelor şi în prezent preşedinte al Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) şi HOHAN (fostă DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA, consilier achiziţii publice în cadrul aceleiaţi instituţii publice, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite. În cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de SC ROMWINE & COFFE SRL şi faţă de alte persoane administratori de societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de trafic de influenţă, spălarea banilor, infracţiuni de fals şi înşelăciune", transmite joi DNA.

În acest caz, se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane lei.

În acest context, NAGY CORNELIA, în calitate de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) şi HOHAN (fostă DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea legislaţiei, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un Acord cadru între instituţia pe care o reprezentau şi firma SC ROMWINE & COFFE SRL, prin care era vizată achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie.

Pe acelaşi subiect

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL şi de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înţeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanţat din bani publici, deşi cunoşteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică şi financiară să onoreze acordul cadru.

Cum SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măştilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obţinerea/derularea în bune condiţii a contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin aceste activităţi, ar fi fost vătămate interesele societăţilor participante în cadrul procedurii şi ale instituţiilor publice implicate în acţiunile de prevenire şi răspuns împotriva infecţiei cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecţie. Concomitent s-ar fi obţinut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societăţile controlate de suspecţi (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât şi pentru firmele interpuse).

Suspectelor NAGY CORNELIA şi HOHAN (fostă DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Firma Romwine & Cofee din Giurgiu a câştigat procedura de achiziţie iniţiată pe 11 martie 2020 de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecţie. Romwine & Cofee este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, cel care controlează afacerea fiind omul de afaceri Cătălin Hideg.

Statul român şi Romwine&Cofee au încheiat un contract pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3, la preţul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată, în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici, relata la acel moment Recorder, adăugând că firma este deţinută de o femeie care până de curând a fost bucătăreasă la un han. Potrivit aceleiaşi surse, firma Romwine&Cofee a fost înființată în 2019, având ca obiect principal de activitate „comerț cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Justitie » Şefa ONAC, urmărită penal de DNA. Cornelia Nagy este acuzată că a acordat un contract pentru măști unei firme care vindea țigări şi băutură