Antena Meniu Search
x

Galerie foto „Mama a vrut doar să se termine. Nu a vrut să mai lupte. Se săturase". Un bărbat acuzat că și-a ajutat soția aflată în stadiu IV să moară riscă închisoarea în Cipru

Nu a suportat gândul să o vadă chinuindu-se și chiar dacă i-a fost extrem de greu să ia această decizie după 56 de ani împreună, i-a îndeplinit dorința, aceea de a o ajuta să moară mai repede.

de Monica Palade

la 14.06.2022, 18:16

Un britanic acuzat că și-a ucis soția bolnavă în stadiu terminal, este de-a dreptul „îngrozit” că ar putea să sfârșească în spatele gratiilor. David Hunter va fi judecat, joi, în Cipru pentru moartea soției sale, Janice, din luna decembrie a anului trecut. Femeia a fost sufocată de bărbat, care ulterior a încercat să se sinucidă luând o supradoză de pastile, dar a supraviețuit. Fostul miner, în vârstă de 75 de ani, din Northumberland riscă acum o condamnare pe viață dacă este găsit vinovat, după ce o cerere pentru schimbarea acuzației în „sinucidere asistată” a fost respinsă.

Nu a vrut să mai trăiască

Fiica celor doi a declarat pentru Sky News că îi îndeamnă pe judecători să dea dovadă de „compasiune” și insistă că tatăl ei „nu reprezintă un risc pentru societate”.

Lesley Cawthorne a mărturisit că tatăl ei este „bântuit” de amintirile mamei sale „țipând de durere”, în timpul luptei cu cancerul de sânge în stadiu terminal, dar și de alte probleme de sănătate pe care le avea.

Pe acelaşi subiect

„Tatăl meu mi-a spus ce s-a întâmplat și nu am niciun motiv să nu-l cred sau să cred altceva decât că el îmi spune adevărul. Mama și-a exprimat clar dorințele și tatăl meu a ajutat-o. Ea a vrut doar să se termine odată. Nu a vrut să lupte. Nu a vrut tratament. Nu voia o moarte lungă și prelungită. Se saturase și voia doar să plece”.

Îndrăgostiți din adolescență

Cei doi fuseseră îndrăgostiți încă din adolescență și erau împreună de 56 de ani. S-au mutat în Cipru cu 20 de ani în urmă, după pensionare. Însă mai târziu, femeia începuse să aibă dureri cumplite din cauza problemelor de sănătate. „Nu știam cu adevărat cât de rău stau lucrurile. Tatăl meu mi-a spus de atunci... că erau foarte supărați. A suferit foarte mult. A avut artrită reumatoidă care i-a cauzat multă durere și i-a afectat mobilitatea. A avut cataractă, i s-a îndepărtat o excrescență pe ovare, i s-a îndepărtat apendicele, a fost operată de genunchi, a avut cancer de piele, pe mâini și pe față. Stătea foaerte prost cu sănătatea și urmau unele după altele”.

Lesley Cawthorne, care locuiește în Norwich, a spus că tatăl ei a descris ultimele săptămâni din viața mamei sale ca fiind îngrozitoare. „Nu putea să urce în dormitor, să se culce în fiecare noapte. De foarte multe ori dormeau unul lângă altul în fotoliile lor. A avut diaree cronică și tatăl meu îi făcea scutecele din prosoape. Din cauza durerii, nu putea să doarmă prea bine. Îi era greu să înghită, așa că îi era greu să mănânce și să bea, ceea ce i-a afectat evident nivelul de energie. În ultimele zile vederea ei începuse să se estompeze. Lucrurile erau foarte grave”.

Soții Hunter au fost găsiți în casa lor din satul Tremithousa, din Paphos, pe 18 decembrie. Lesley Cawthorne a mărturisit că a aflat ce s-a întâmplat de la unchiul ei, care i-a spus că mama ei a murit, iar tatăl ei - care era la terapie intensivă - a încercat să se sinucidă. „Am fost devastată. Am simțit literalmente că pământul a fugit de sub mine. A fost îngrozitor pentru că în acel moment, nu știam dacă tatăl meu era în viață”.

O lungă așteptare

Femeia a mai spus că a durat aproape 24 de ore până i s-a confirmat că tatăl ei a supraviețuit. „A fost cu adevărat traumatizant. Am presupus ce e mai rău. Credeam că tatăl meu probabil a murit. A fost îngrozitor. Viața a fost îngrozitoare în ultimele cinci luni. A fost un coșmar viu”.

După ce David Hunter a fost acuzat de uciderea soției sale, avocații săi i-au scris procurorului general cipriot pentru a cere ca acuzația să fie redusă la „asistență la sinucidere”, dar cererea a fost respinsă. Bărbatul, care a pledat nevinovat pentru acuzația de crimă, a petrecut mai mult de cinci luni după gratii în așteptarea procesului într-o celulă cu 11 bărbați, a spus fiica sa.

Ea a adăugat că „starea emoțională” a tatălui ei este „foarte, foarte fragilă”. „Găsește că este foarte, foarte dureros să vorbească despre el. Este literalmente bântuit în somn de amintirile ei țipând de durere (în timpul bolii ei). Este cu adevărat traumatizat. Îi este atât de dor de mama mea. Cincizeci și șase de ani, este aproape o viață, nu-i așa? Parcă i-ar lipsi un membru. Nu prea știe ce să facă fără ea. E complet pierdut fără mama mea acolo. Este într-o stare foarte proastă. E foarte singur... e speriat”, mai spune fiica celor doi.

Lesley Cawthorne, care vorbește cu tatăl ei la telefon de două ori pe zi, nu poate participa la procesul lui din cauza propriei afecțiuni cardiace și a fricii de a zbura. Ea a spus că tatăl ei riscă închisoare pe viață dacă este găsit vinovat de crimă, grupul juridic Justice Abroad afirmând că termenul minim este de 12 ani. „Nu va supraviețui 10 până la 15 ani de închisoare. Este îngrozit... este foarte, foarte speriat”.

Procesul va fi audiat de trei judecători, joi și vineri, fiind așteptate audieri suplimentare în următoarele câteva săptămâni. Într-un mesaj direct adresat judecătorilor care prezidează cazul, Cawthorne a spus: „Înțeleg cultura și convingerile și avem un respect enorm pentru Cipru, deoarece le-a oferit părinților mei o pensionare minunată. Dar dacă ar putea arăta o oarecare compasiune față de mine și de familia mea și să-mi permită să-mi reiau tatăl, atunci le-aș fi enorm de recunoscătoare pentru că ar face familiei mele cea mai mare favoare”.

Avocații apărării susțin că David Hunter nu ar trebui să fie judecat pentru crimă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » „Mama a vrut doar să se termine. Nu a vrut să mai lupte. Se săturase". Un bărbat acuzat că și-a ajutat soția aflată în stadiu IV să moară riscă închisoarea în Cipru