Antena Meniu Search
x

Foto O bătrână s-a apucat să înveţe programare pe calculator la 100 de ani: "Sunt fericită şi voi face asta atât cât voi putea"

O bătrâna de 100 de ani s-a hotărât să urmeze cursuri de IT în încercarea de a „prinde din urmă” tehnologia pe care a ratat-o pe vremea când era profesoară la o școală primară.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 06.04.2022, 16:10

Margaret Griffiths
Margaret Griffiths spune că s-a pensionat din cariera de profesoară înainte ca computerele să fie folosite - RHONDDA CYNON TAF CBC

Margaret Griffiths, din Ynyshir, Rhondda, a spus că s-a înscris la cursurile săptămânale pentru a-și menține mintea activă. Fosta directoare mărturiseşte că ceilalţi colegi de clasă vor acelaşi lucru, „să ţină pasul cu schimbările vremurilor”şi intenţionează să se menţină activă din acest punct de vedere atât cât va putea.

Bătrâna a fost învăţătoare timp de 40 de ani

Născută în 1921 în Aberaeron, Ceredigion, doamna Griffiths a început o carieră de 40 de ani în predare la școala primară Cwmlai, Tonyrefail, devenind în cele din urmă directoare la şcoala primară Whitchurch din Cardiff. Bătrâna spune că şi-a făcut o promisiune de a învăţa ceva nou în fiecare i.

Mi-am petrecut viaţa în domeniu educaţiei şi încă învăţ lucruri şi azi. Nu m-am oprit niciodată”, spune ea. S-a pensionat însă înainte de introducerea computerelor în şcoli și a simțit că „a ratat foarte mult”.

Pe acelaşi subiect

Bătrânica învaţă acum IT la Porth Plaza, o bibliotecă care oferă acces persoanelor aflate în scaun cu rotile şi oferă cursuri timp de 6 zile pe săptămână. Doamna Griffiths a crescut dorind să devină profesoară, dar recunoaşte că cel de-al Doilea Război Mondial i-a pus planurile în așteptare.

„Totul s-a schimbat când... a izbucnit războiul – până și colegiul la care urma să merg a fost bombardat”, a spus ea. „Așa că a trebuit să caut studii suplimentare în altă parte din țară”.

A fost nevoită apoi să ia o pauză de la predare timp de cinci ani pentru a călători prin lume împreună cu verișoara ei, vizitând Statele Unite, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Africa de Nord, Canada și Hawaii: „Am văzut lumea și am amintiri minunate din acei cinci ani extraordinari, dar apoi m-am întors acasă în Țara Galilor pentru a duce o viață normală, mai liniștită”.

Bunica a spus că nu putea să piardă cursurile de programare oferite de biblioteca locală, mai ales că simţea că pierduse ocazia de a cunoaşte şi acest domeniu cu mult timp în urmă. „Nu știu ce îmi rezervă viitorul, dar intenționez să fac ceea ce fac atâta timp cât pot. Încă pot învăţa chiar şi la vârsta mea şi sunt mereu fericită să învăţ. Sper să continue mult timp asta. La 100 de ani, toți ceilalți cursanți sunt mai tineri decât mine, dar îmi plac foarte mult cursurile și compania lor, a mărturisit bătrâna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » O bătrână s-a apucat să înveţe programare pe calculator la 100 de ani: "Sunt fericită şi voi face asta atât cât voi putea"