Meniu
Search
x

O fetiţă de opt ani, aproape cheală după ce şi-a smuls tot părul din cap, din cauza stresului provocat de covid

O fetiţă de 8 ani a rămas aproape cheală după ce stresul provocat de pandemie şi întreruperile de la şcoală au declanșat o tulburare neobișnuită de smulgere a părului, susţine familia acesteia.

De Cornel Preda la 27.09.2021, 17:45

Amelia Mansie, din Bristol, Marea Britanie, a început să îşi rupă genele în aprilie anul trecut, când a devenit stresată în timpul primului lockdown naţional. Apoi a început să îşi smulgă părul de pe cap, spune mama ei, Jemma, care crede că a fost cauzată de imposibilitatea de a-şi vedea prietenii şi familia.

Amelia a fost în cele din urmă diagnosticată cu tricotilomanie, prin telefon, întrucât nu a reuşit să obţină o programare în persoană cu medicul pediatru.

Dar în ciuda diagnosticului şi a redeschiderii şcolilor, tânăra nu a reuşit să scape de obicei. Tricotilomania, care afectează una din 50 de persoane în diverse grade, determină impulsuri puternice din partea persoanelor să îşi smulgă părul. Este similară cu tulburarea obsesiv-compulsivă şi este deobicei declanşată de stres, anxietate sau traume.

Fata a devenit şi ţinta hărţuirilor la şcoală

Pe acelaşi subiect

Amelia a ajuns să mai aibă doar câteva fire lungi de păr, la spate, şi nu părăseşte casa fără să îşi acopere capul. Fie cu o bandană, fie cu o perucă. "E tulburător ca mamă să o văd trecând prin asta. Ştiu că este frumoasă şi minunată indiferent de restul, dar când o spăl pe cap îmi pare atât de rău pentru ea", a declarat mama fetei.

Mama spune că Amelia a devenit şi ţinta bullyingului din cauza căderii părului, la reîntoarcerea la şcoală, şi nu a reuşit să acceseze serviciile psihologice din cauza crizei pandemice. Sistemul naţional de sănătate din Marea Britanie (NHS) spune că boala este comună printre adolescente şi poate fi o formă de adicţie. 

Amelia a rămas cu urme de chelie la spate, iniţial, care nu o deranjau că nu erau vizibile. Dar evoluţia a fost dramatică încât "efectiv şi-a smuls tot părul de pe cap", a mai spus doamna Mansie.

"Amelia este conştientă de ce face, dar nu îi place să vorbească despre asta. Încerc să îi distrag atenţia şi am înţeles să nu fiu foarte insistentă în a-i spune să se oprească atunci când o observ. Este o fată deşteaptă, fericită, dar boala i-a schimbat personalitatea. Nu mai are chef de socializare şi a început să se izoleze, pe când înainte vorbea cu oricine şi îşi făcea mereu prieteni. Şi vine de la şcoală şi spune că fetele mai mari au spus lucruri oribile despre părul ei. Iar asta declanşează şi mai mult boala", mai povesteşte mama.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » O fetiţă de opt ani, aproape cheală după ce şi-a smuls tot părul din cap, din cauza stresului provocat de covid